Mitja Gobec je letošnji prejemnik Gallusove plakete JSKD

Foto: Janez ErženJavni sklad RS za kulturne dejavnosti vsako leto poleg najvišjih odličij za izjemne dosežke v ljubiteljski kulturi podeli tudi področna priznanja na posamezni dejavnosti.

Na področju zborovske glasbe najvišje priznanje, Gallusovo plaketo za leto 2022 prejme Mitja Gobec za nenadomestljiv ustvarjalni prispevek slovenskemu zborovstvu pri organizaciji, svetovanju in založništvu.

Priznanje je bilo podeljeno na sklepni podelitvi nagrad 17. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2023.

Iskrene čestitke nagrajencu!


Iz utemeljitve nagrade:

Mitja Gobec se vse svoje življenje posveča zborovski pesmi. Predan ji je že dobrih šest desetletij: najprej kot študent Pedagoške akademije, potem kot tonski mojster na RTV Ljubljana, kasneje 20 let kot svetovalec za glasbeno dejavnost pri Zvezi kulturnih organizacij Slovenije, vseskozi pa tudi kot zborovodja številnih zborov. Glasbenik, publicist, dolgoletni urednik revije Naši zbori, zbirk IDSS JSKD in najrazličnejših zborovskih publikacij ter za svoje delo velikokrat tudi nagrajeni kulturnik je izjemen poznavalec slovenske zborovske glasbe. Ni ga leta, da ga ne bi srečali na tekmovanju Naša pesem, stalen gost je tudi na tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi. Tako v Zagorju kot v Mariboru je bil vrsto let del organizacijskega odbora in tajnik žirije. Ob tem ves čas neutrudno zbira in ureja vse vrste podatkov o slovenski zborovski ustvarjalnosti, skladateljih, skladbah in prireditvah. Njegovi pregledi in katalogi, jubilejni članki in izdaje, med drugim tudi pregled izhajanja revije Naši zbori 1946–2016 in jubilejna izdaja tekmovanja za prvih 20 Naših pesmi, nam danes služijo kot eden najbogatejših virov podatkov za pripravo različnih zgodovinskih dokumentarnih publikacij o slovenski glasbi ter radijskih in televizijskih oddaj.

Za njegov nenadomestljiv ustvarjalni prispevek slovenskemu zborovstvu pri organizaciji, svetovanju in založništvu mu Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje Gallusovo plaketo.


Foto: Janez Eržen


Nagrajencu Mitji Gobcu je priznanje podelil dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja JSKD
Foto: Janez Eržen


Foto: Janez ErženDosedanji prejemniki Gallusovih plaket
Dosedanji prejemniki Gallusovih listin

Več: https://www.jskd.si/priznanja-in-nagrade/2020/uvod_2020.htmGallusova plaketa je najvišje priznanje na področju zborovske glasbe za izredne ustvarjalne ali poustvarjalne dosežke ali življenjsko delo.