Najboljša mlada zborovodkinja na tekmovanju ZVOK MOJIH ROK je Petra Grassi

Ljubljana, 4.–6. november 2016

Med 4. in 6. novembrom je v Slovenski filharmoniji v organizaciji Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Slovenske filharmonije in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) potekalo 1. Državno tekmovanje Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok, na katerem se je pomerilo 12 izbranih mladih zborovodij. To je bilo prvo tekmovanje v zborovskem dirigiranju pri nas, ki se je v Slovenski filharmoniji zaključilo v nedeljo, 6. 11. 2016. V finalu so z Zborom Slovenske filharmonije nastopile tri najboljše mlade zborovodkinje.

 

Petra Grassi, prvo mesto

Petra Grassi, prvo mesto

 

Alenka Podpečan, drugo mesto

Alenka Podpečan, drugo mesto

 

Monika Fele, tretje mesto

Monika Fele, tretje mesto

 

Mednarodna žirija v sestavi Karmina Šilec (predsednica), Tomislav Fačini (Hrvaška), Marko Hribernik, Urša Lah in Holger Speck (Nemčija) je z nazivom najboljše mlade zborovodkinje  okronala Petro Grassi, drugo mesto je pripadlo Alenki Podpečan in tretje Moniki Fele. Petra Grassi je za nagrado prejela koncert z Zborom Slovenske filharmonije v sezoni 2017/2018.

Finalistke: Monika Fele, Alenka Podpečan in Petra Grassi

Finalistke: Monika Fele, Alenka Podpečan in Petra Grassi

 

Gre za prvo tovrstno prireditev v Sloveniji, ki je ime dobila po Mateju Hubadu, slovenskem zborovodji in ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana ter njene glasbene šole, predhodnice zdajšnjega Konservatorija in Akademije za glasbo v Ljubljani.

Svoj talent je od petka do nedelje predstavilo 12 izbranih mladih slovenski zborovodij, starih do 35. let: Evgen Bibianko, Helena Buhvald Gorenšek, Mateja Černic, Ana Češnjevar, Ana Erčulj, Monika Fele, Lovro Frelih, Petra Grassi, Petra Jerič, Iztok Kocen, Klara Maljuga in Alenka Podpečan. Vsi so v petkovih kvalifikacijah predstavili glasbo iz obdobja romantike skupaj z Dekliškim zborom Akademije za glasbo, v sobotnem polfinalu je šest zborovodij skupaj s Komornim zborom DEKOR izvajalo glasbeno delo iz renesanse in baroka, tri najboljše zborovodkinje pa so se predstavile v nedeljo še s sodobno glasbo slovenskih skladateljev skupaj z Zborom Slovenske filharmonije.

Vsi tekmujoči dirigenti z žirijo

Vsi tekmujoči dirigenti z žirijo

 

Podrobnejša reportaža o dogajanju >>