Pogoj PCT in pevske vaje odraslih zborov

Dragi pevci in zborovodje odraslih pevskih zborov!

Plujemo v naslednjo sezono in pred nami so novi izzivi. V mnogih prilagoditvah zborovske dejavnosti v zadnjem letu in pol smo se urili v novih pristopih in vztrajnosti. V zadnjem času se pogosto pojavlja vprašanje, ali je pogoj PCT obvezen tudi pri zbiranju na vajah.

V mnogih dejavnostih se je pogoj že uveljavil in se bo gotovo razširil še na druga področja. Glede na odloke za tovrstno zbiranje, kot so vaje v ljubiteljski kulturi, trenutno sicer ni izrecno predpisan (ponekod v tujini je že, npr. na Hrvaškem), a kljub temu vsekakor priporočamo, da pogoj PCT odrasli pevski zbori upoštevajo tudi za udeležbo na vajah.

Dokazali smo, da lahko z doslednim izvajanjem zaščitnih ukrepov varno izpeljemo tudi velike prireditve, kot je bil festival Europa Cantat v Ljubljani, za to pa je potrebna velika odgovornost vsakega posameznika in skupine. Vsi si želimo, da zborovska dejavnost ne bi ponovno neupravičeno postala »grešni kozel« za širjenje okužb.

Delovanje ljubiteljske kulture želimo ohranjati čim dlje odprto, oziroma, kot je povedala vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19: »Pomembno je, da se zavedamo, da sistem PCT ni namenjen omejevanju, ampak temu, da je dejavnost odprta, čeprav bi bila ob podobnih pogojih lani ali spomladi že davno zaprta.«

Hvala vsem, ki pri tem pomagate!

Zborovska dejavnost JSKD