Pred nami je 5. delavnica Slovenia cantat 2022

Glasba je v vsakem izmed nas, porajata pa se vprašanji: kako jo izraziti pred svetom in kaj se zgodi, če se povežemo še z drugimi, ki si želijo podobnega doživetja. Odkrijmo to skupaj.

5. delavnica Slovenia cantat 2022:

NEPOPISAN LIST

Od ideje do izvedbe – ustvarjanje glasbenih »slik«


25. in 26. novembra 2022, Ljubljana, Zavod sv. Stanislava

URNIK: petek od 16.30 do 20.30 in sobota od 9.30 do 13.00 in od 14.30 do 18.00

PRIJAVE do 23. novembra 2022

MENTORJA: 

Morten Vinther Sørensen (Danska) 

Kevin Fox (Velika Britanija)

SODELUJOČI ZBOR:

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Ljubljana, zb. Damijan MočnikNačin dela: brez partitur in predhodne priprave pevcev

POUDARKA DELAVNICE:
– ustvarjanje pogojev za ustvarjalnost skupine in pomen skupinske ustvarjalnosti,
– soustvarjanje lastnih glasbenih »slik«

Pasivni udeleženci za delavnico ne potrebujejo notnega gradiva. Poudarek je na opazovanju procesa dela in ne na izvedbi skladb po partiturah.

Morten Vinther Sørensen je magisterij zborovskega dirigiranja v ritmični glasbi končal na Kraljevi glasbeni akademiji v Aalborgu na Danskem. Med letoma 2010 in 2020 je bil član zasedbe The Real Group, pred njo pa je pel pri Vox11, Postyr Project in VoxNorth – danskih zasedbah, ki raziskujejo nove smeri a cappella glasbe. Trenutno živi v Kölnu, kjer na različnih področjih deluje kot skladatelj, producent, pevec in učitelj.

V Torontu rojeni Kevin Fox je prepoznaven glas sodobne a cappella glasbe. Svet ga pozna kot dirigenta, učitelja petja, žiranta in pisca aranžmajev. Med letoma 2007 in 2019 je bil baritonist/vokalni bobnar pri z grammyjem nagrajeni zasedbi The Swingles, od leta 2013 pa deluje kot umetniški vodja izraelskega zborovskega projekta Vocalocity. Njegovo ime zadnje čase srečujemo tudi drugje: bil je dirigent britanske televizijske oddaje Sing: Ultimate A Cappella (2017), vodja ateljeja na festivalu Europa Cantat v Talinu 2018 in žirant na Festivalu Rocky Mountains (Banff, 2018).

Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je bil ustanovljen v šolskem letu 1994/95 z namenom, da se glasbeno in glasovno sposobnejši dijaki pevsko razvijajo ob zahtevnejšem zborovskem repertoarju. Poleg rednega koncertiranja v Sloveniji je zbor nastopal v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, Bolgariji, na Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Estoniji, Litvi, na Švedskem, Finskem ter v Kanadi in ZDA. Zbor se poleg prvih mest in posebnih nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj, med katerimi so najbolj vidne zmage na Mednarodnem festivalu Kathaumixw v Kanadi in dve na Mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, ponaša tudi z rednim izvajanjem večjih vokalno-instrumentalnih del. Pri tem pogosto sodeluje s profesionalnimi orkestri. Tako je v preteklih letih izvedel: Missa Brevis in F Josepha Haydna, Missa Brevis in G ter Krönungsmesse W. A. Mozarta, Messe in C L. van Beethovna, Vode novega neba D. Močnika in Slovenski božič M. Tomca. V sodelovanju s Komornim zborom Megaron je nastopil v abonmaju Simfoničnega orkestra Radia Slovenija pri izvedbah kantat The World of The SpiritBenjamina Brittna in Stabat Mater Francoisa Poulenca ter pri prvih izvedbah kantat Karla Jenkinsa The Armed Man in Mass of the Children Johna Rutterja v Sloveniji. Aprila 2011 je v abonmaju Simfonikov RTV Slovenija nastopil pri krstni izvedbi Pasijona po Janezu/Passio Domini nostri Jesu ChristiDamijana Močnika, julija istega leta pa tudi pri monumentalni izvedbi Osme simfonije G. Mahlerja. Zbor izvaja zelo različen repertoar, od gregorijanskega korala do različnih slogov glasbe 20. st. Navdušuje z barvitim zvokom, sproščenim nastopom, mladostno energijo in prepričljivimi interpretacijami. Pod vodstvom dirigenta in skladatelja Damijana Močnika na koncertih pogosto navdušijo s presenetljivimi improvizacijami na različne tematike, od ljudske glasbe do gregorijanskega korala. Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije z dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih, sodelovanjem pri večjih vokalno-instrumentalnih projektih in prepričljivim koncertiranjem sooblikuje najvidnejše dosežke mladinskega zborovskega petja v Sloveniji in svetu. Zbor so povabili k sodelovanju na festivalu Europa Cantat 2021 kot demonstracijski zbor v raziskovalnih ateljejih, ki so jih vodili izbrani vrhunski dirigenti.