Predsednik RS Borut Pahor prevzel častno pokroviteljstvo festivala Europa Cantat Ljubljana 2021

V Veliki dvorani Predsedniške palače v Ljubljani je danes dopoldne potekal slavnostni sprejem predsedstva Evropske zborovske zveze – Europe Cantat. Ob začetku tridnevnega gostovanja generalne skupščine ECA – EC v Ljubljani, ki ga je pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor gostom slavnostno vročil listino o častnem pokroviteljstvu festivala Europa Cantat Ljubljana 2021, ki bo med 16. in 25. julijem 2021 v Slovenijo privabil več kot 4.000 raznovrstnih glasbenikov z vsega sveta.

Predsednik Pahor je listino o častnem pokroviteljstvu vročil mag. Marku Repniku, direktorju Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, in Carlu Paveseju, predsedniku Evropske zborovske zveze – Europa Cantat. V nagovoru je izrazil izjemno zadovoljstvo, da bo Slovenija gostila ta pomembni glasbeni festival. Dejal je, da je pokroviteljstvo nad festivalom Europa Cantat 2021 sprejel z velikim ponosom in se prejemnikoma listine zahvalil, da sta v svojih nagovorih poudarila, kako močno je v slovenski kulturni tradiciji navzoča glasba, predvsem petje.

Mag. Marko Repnik se je predsedniku republike zahvalil za podporo in izrazil zadovoljstvo in ponos, da je v ljubiteljski kulturi in s tem tudi v Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti prepoznal dobro delo in da ceni prisotnost, predvsem pa pomembnost ljubiteljske kulture na celovitem slovenskem kulturnem področju in svetovni sloves slovenskega zborovskega petja.

Na slovesnosti je nastopil Komorni zbor Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika s skladbama Gularja sen tiela jmet in Kresovale tri devojke.

Sprejem je bil prvi v vrsti dogodkov, ki se bodo poleg uradnega zasedanja skupščine zvrstili od danes do sobote zvečer in bodo pomembno prispevali k mednarodni promociji slovenske kulture in naslednje izvedbe največjega mednarodnega zborovskega festivala v Evropi.

 

Delegacija Evropske zborovske zveze in predstavniki JSKD s predsednikom RS Borutom Pahorjem (Foto: Naši zbori)

 

Organizacijska ekipa Europe Cantat Ljubljana 2021 (Foto: Naši zbori)

 

Na sprejemu je zapel Komorni zbor Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika. (Foto: Naši zbori)

 

Listina o častnem pokroviteljstvu festivala Europa Cantat Ljubljana 2021