Pričenja se Teden ljubiteljske kulture 2022

20.–29. maj 2022: Slavnostno odprtje TLK v znamenju filma

NOVA GORICA – V  Kulturnem domu Nova Gorica je v torek, 17. maja, potekala novinarska konferenca, na kateri sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z Območno izpostavo Nova Gorica in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) predstavila deveti Teden ljubiteljske kulture (TLK). Med 20. in 29. majem bo po vsej Sloveniji in v slovenskem čezmejnem kulturnem prostoru potekalo okoli 1000 kulturnih dogodkov različnih umetniških zvrsti, posebno vlogo pa bo v letošnji izdaji TLK odigrala najmlajša med umetnostmi, in sicer film. O poudarkih letošnjega TLK in pomenu ljubiteljske kulture so spregovorili direktor JSKD Damjan Damjanovič, pomočnica direktorja JSKD za program mag. Urška Bittner Pipan, letošnji ambasador TLK Gojmir Lešnjak – Gojc, producent JSKD za filmsko dejavnost Matjaž Šmalc in producent JSKD za gledališko dejavnost Jan Pirnat.

Predstavitev: Teden ljubiteljske kulture 2022
Z leve proti desni: Matjaž Šmalc, producent JSKD za filmsko dejavnost, mag.Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja JSKD za program, Damjan Damjanovič, direktor JSKD, Gojmir Lešnjak – Gojc, ambasador projekta, Jan Pirnat, producent JSKD za gledališče in lutke.

Direktor JSKD Damjan Damjanovič je opozoril na posebnost letošnje izdaje TLK, katere vrhunec bo celodnevna prireditev Dan JSKD, Dober Dan, ki bo potekala 18. junija v Arboretumu Volčji Potok in na kateri bodo predstavili dvanajst dejavnosti JSKD, osem panog ljubiteljske kulture in osem kulinaričnih kotičkov. Na dan prireditve, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja in v organizaciji JSKD ter soorganizaciji Arboretuma Volčji Potok ter Občine Kamnik, bo vstop v Arboretum prost. Kot je povedal Damjanovič, bodo s prireditvijo obeležili ljubiteljsko kulturo in njen pomen, a še več kot to. Spremljala jo bo namreč tudi vseslovenska humanitarna akcija, v okviru katere bodo zbirali sredstva, namenjena Junakom tretjega nadstropja, torej otrokom, obolelim za rakom. Donirati bo mogoče od dneva odprtja TLK na številko 1919 s pripisom DAN5 ali DAN10 (za znesek 5 ali 10 evrov)

Promocija ljubiteljske ustvarjalnosti – tudi prek ambasadorstva

Pomočnica direktorja JSKD za program mag. Urška Bittner Pipan je povedala, da je »Teden ljubiteljske kulture usklajena promocija ustvarjalnosti v družbi. Gre za vseslovenski projekt za večjo vidnost ljubiteljske kulture in njenih akterjev, poklon več kot 107 tisoč ljubiteljskim kulturnim ustvarjalcem«.

TLK od leta 2014 organizirata JSKD in ZKDS skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, šolami, vrtci, knjižnicami, muzeji, pa tudi posamezniki. K ustvarjanju programa TLK so po besedah mag. Urške Bittner Pipan »torej povabljeni vsi, ki jim ustvarjalnost in kultura pomenita nepogrešljiv sestavni del življenja. Želimo si, da je nabor kulturnega dogajanja kar se da pester in raznolik, saj je taka tudi ljubiteljska kultura. Program TLK-ja obsega vse umetniške zvrsti, od glasbe, gledališča, lutk, plesa, folklore, filma, multimedije do literature, likovne in fotografske dejavnosti, vključuje pa tudi vse starostne ter etnične skupine«. Mag. Bittner Pipan je še dodala, »da je ljubiteljska kultura tako globoko vtkana v našo družbo, da si tovrstno produkcijo vsak državljan ogleda dvakrat letno. Štirje milijoni obiskovalcev so namreč letna bera tistih, ki pridejo na različne kulturne dogodke, ki jih ustvarijo ljubitelji.«

Zvočni izjavi, povabilu pomočnice direktorja za program JSKD mag. Urške Bittner Pipan lahko prisluhnete na povezavi TUKAJ.

Vabljeni tudi k ogledu in poslušanju poslanice ambasadorja TLK, Gojmirja Lešnjaka – Gojca.

Ambasador TLK Gojmir Lešnjak – Gojc

Vseslovenski TLK se vsako leto začne z nacionalnim odprtjem v enem od slovenskih središč – letos v Novi Gorici – ter nadaljuje z večjimi regijskimi dogodki. V slavnostno odprtje, ki bo potekalo 20. maja ob 20. uri, bo obiskovalce uvedel Goriški pihalni orkester z dirigentom Sandijem Cejem (ob 19.15 na Bevkovem trgu pred Kulturnim domom Nova Gorica), sledila pa bosta še uvertura Orkestra Mandolina Ljubljana s prepoznavnimi uspešnicami filmske glasbe pod taktirko dirigenta Andreja Zupana in slavnostni nagovor Gojmirja Lešnjaka Gojca, filmskega, gledališkega in televizijskega igralca ter režiserja, ki mu je letos pripadel častni naziv ambasadorja TLK. »Zavedati se moramo, da je kultura tista, ki označi, določa in definira neki narod,« je prepričan ambasador letošnjega TLK Gojmir Lešnjak – Gojc, umetnik, ki je slovenski kulturi pustil velik pečat. »Če temu sledimo, potem je to seveda treba tudi ovrednotiti – ne samo v finančnem smislu, ampak tudi v smislu energije, ki se vlaga v sektor. Ljubiteljskim filmarjem najbolj privoščim, da bi lahko bili ponosni na to, da ustvarjajo v Sloveniji, da ustvarjajo slovenske filme. Zagotovo nam imajo marsikaj povedati, zato jih je treba nujno podpreti.«

Vizionarstvo ljubiteljskih ustvarjalcev

Producent JSKD za filmsko dejavnost Matjaž Šmalc je povedal, da bodo TLK, ki je letos posvečen filmu, odprli udarno, saj se bo po otvoritvenem koncertu začel festival Vizije – festival mladinske kulture, ki bo potekal do 22. maja in katerega namen je prikazati in nagraditi najkakovostnejše mladinske gledališke in lutkovne predstave ter posameznike na likovnem ter filmskem področju.
 
Pod okriljem Vizij bo letos prvič polnokrvno potekal festival mladinskega filma FilmFreš – lani so ga izvedli poskusno, letos pa gre po Šmalčevih besedah zares. Odziv na FilmFreš je bil izjemen, saj so prejeli 80 prijav, izmed katerih je selektor Matjaž Jamnik naposled izbral 20 kratkih filmov in jih uvrstil v dva programska sklopa. Prvega si bodo obiskovalci lahko ogledali na sami otvoritvi TLK 20. maja, drugega pa dan pozneje, torej v soboto, 21. maja. Na festivalu FilmFreš bodo sodelovali kratki filmi najrazličnejših zvrsti, od animiranega do dokumentarnega, njihove avtorice in avtorji pa so stari med 15 in 30 let. Po besedah Matjaža Šmalca je »število prijav razveseljujoče, saj priča o tem, da so mladi našli tako motivacijo kot energijo za filmsko ustvarjanje«.
 
Najobsežnejši kos festivala Vizije predstavlja njegov gledališki in lutkovni del, s katerim so, kot je povedal Šmalc, Vizije pravzaprav zagnali. Producent JSKD za lutkovno in gledališko dejavnost Jan Pirnat je ob tem pojasnil, da so si v letošnji sezoni predstave ogledali kar državni selektorji. Ana Ruter je spremljala gledališke predstave, Barbara Jamšek in Katja Povše pa lutkovne. V finale Vizij se je po njihovi izbiri uvrstilo šest mladinskih gledaliških predstav in tri lutkovne. Pirnat je poudaril, da je ta podatek še posebej obetaven, »saj se je v zadnjih sezonah v program uvrstila samo po ena lutkovna predstava, tokrat pa bomo lahko spremljali kar tri. Med gledališkimi predstavami izstopa dejstvo, da gre po večini za avtorske predstave, kar potrjuje tezo, da je avtorsko gledališče pravi katalizator mladinske ustvarjalnosti.«

Programska knjižica festivala Vizije

Vizualna umetnost bo v okviru TLK zastopana še na fotografski razstavi z naslovom Fotovizije: Utrip grajenega prostoraSelektorici Nataša Kovšca in Manca Juvan sta izbrali 10 fotografij, ki jih bodo predstavili v Galeriji Tir v novogoriškem Kulturnem centru Mostovna. Otvoritev razstave, ki po Šmalčevi oceni priča o tem, da imamo »izjemno nadarjene fotografske generacije«, bo 21. maja.

Kot vsakokrat bodo ob zaključku Vizij podeljeni vizionarji, nagrade za predstave in filme; letos si bodo vse mladinske stvaritve ogledali selektorji Gojmir Lešnjak – Gojc, tudi letošnji ambasador TLK, gledališka in filmska igralka Anuša Kodelja ter dramaturg Rok Andres.

Neodvisni film in filmska pedagogika

Ožji del TLK se bo zaključil s Festivalom neodvisnega filma, povratnikom, ki dolgi dve leti ni prišel do izraza in je po Šmalčevih besedah »najpomembnejši festival tovrstne dejavnosti pri nas, ki letos poteka že enaindvajsetič. Tradicionalno je potekal v jesenskih terminih, vendar smo se zaradi preobilja filmskih festivalov v jeseni odločili, da ga prestavimo na majski termin«, zagotovili pa so tudi gostovanje v odlični dvorani Slovenske kinoteke. Tam se bo 28. in 29. maja odvrtelo pet projekcij oziroma 19 filmov, od teh 18 kratkih in celo en celovečerec.
 
Maj bosta zaključila še dva pomembna dogodka, izšla bo knjiga Radovana Čoka Digitalna kinematografija, 1. junija pa bodo v Ljubljani pripravili okroglo mizo z naslovomFilmar naj bo!Kot ugotavlja Šmalc, »se je v slovenskem prostoru v zadnjih letih začelo govoriti o pomenu filmske pedagogike in filmskega opismenjevanja otrok, mladine, pa tudi odraslih, manj pa se razpravlja o filmskem mladinskem, pa tudi otroškem ustvarjanju. Manko tovrstnih razprav bo zapolnila junijska okrogla miza. Če beležimo pozitivne učinke filmskega opismenjevanja, h kateremu v Sloveniji prispeva veliko kakovostnih projektov, potem so ti toliko večji, kadar otroci in mladina postanejo tudi aktivni ustvarjalci«.

PROGRAM

Rezervacija in prevzem brezplačnih vstopnic:
05 335 40 16
blagajna@kulturnidom-ng.si
Urnik:
vsak delavnik od 10. do 13. ure in od 14. do 17. ure ter pred prireditvijo

Predstavitev: Teden ljubiteljske kulture 2022
Z leve proti desni: Matjaž Šmalc, producent JSKD za filmsko dejavnost, mag.Urška Bittner Pipan, pomočnica direktorja JSKD za program, Damjan Damjanovič, direktor JSKD, Gojmir Lešnjak – Gojc, ambasador projekta, Jan Pirnat, producent JSKD za gledališče in lutke.