Rasmus Krigström: »Energija, ki jo dajem na odru pevcem, se mi zdi zelo pomembna v glasbi in to energijo pričakujem tudi nazaj«

Gallus – Maribor 2023 v izjavah

Foto: Janez Eržen»Naše vodilo, ‘life style’, ko smo leta 2007 v Stocholmu ustanovili ta zbor, je bila želja dosegati mojstrstvo v vseh žanrih glasbe, v vseh slogih. Veliko nas je klasično izobraženih glasbenikov in seveda klasična glasba zajema velik del repertoarja, saj je tukaj že stoletja. Imamo torej to osnovo, klasično bazo, radi pa raziskujemo nove žanre in jih vključujemo v repertoar. Izredno radi prepevamo barbershop glasbo. Z moškim barbershop kvartetom Ringmasters sem bil pred dvema letoma v Sloveniji tudi na Festivalu Europa Cantat. To glasbo imamo res radi.

Energija, ki jo dajem na odru pevcem, se mi zdi zelo pomembna v glasbi in to energijo pričakujem tudi nazaj, seveda vedno glede na karakter pesmi, kar je najpomembnejše.

Naše vaje potekajo kot v običajnih zborih, ob tem da morda ne sedimo toliko in z notami pojemo le na začetku, v procesu branja in učenja. Potem dajemo prednost občutkom in to nam omogoča, da se lahko več gibamo in uporabljamo telo na različne načine.

Samo tekmovanje v Mariboru je zelo dobro organizirano, zelo prijetno, dvorana ima odlično akustiko, bila je čudovita izkušnja za nas. Lepo je priti sem spomladi, ko je tukaj veliko topleje kot na Švedskem in smo lahko sedeli na soncu in uživali, to je bilo izjemno, neverjetno.«

Rasmus Krigström,
dirigent zmagovalnega zbora Zero8Foto: Janez Eržen