Še druga delavnica s Petro Grassi

7. delavnica Slovenia cantat 2022:

SANJAVA PRIPOVED II

Skladbe za dekliške zbor (srednje zahtevne)

MENTORICA:  Petra Grassi (Slovenija/Italija)

2. in 3. decembra 2022, Kranj, Gimnazija Kranj

PRIJAVE do 30. novembra 2022

SODELUJOČA ZBORA:                                                            

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Erik Šmid
Dekliški zbor Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu

POUDARKA DELAVNICE:
– spoznavanje literature za mladinske in dekliške zbore (srednje zahtevna)
– motivacija in interpretacija skladb

Navdih za program jesenskih zborovskih delavnic je Petra Grassi našla v skladbah, ki opevajo lepoto narave in ljubezni. Na spored je tako uvrstila vokalne bisere s spremljavo klavirja angleških, italijanskih in slovenskih skladateljev 19. in 20. stoletja. Odkrijte njihovo toplino zvoka odeto v romantične harmonije.

REPERTOAR:

Patrick Quaggiato (1983): POLJSKE CVETLICE (Franjo Rojec)
Gustav Holst (1874–1934): SUMMER (Gustav Holst)
Giovanni Bonato (1961): SCITE PUER (Giovanni Pontano)
Anton Lajovic (1878–1960): PESEM DEKLICE (Otto Julius Bierbaum, prevedel Oton Župančič)

Petra Grassi je do zdaj osvojila veliko dirigentskih svetovnih lovorik: na Mednarodnem tekmovanju zborovskih dirigentov v Hongkongu je leta 2019 dobila zborovsko nagrado, leta 2016 je v Ljubljani zmagala na Državnem tekmovanju zborovskih dirigentov, leto prej je prvo mesto v državi osvojila v italijanskem Arezzu. Leta 2020 je začela sodirigirati italijanskemu Državnemu mladinskemu zboru. Petra Grassi je gostovala tudi pri Zboru Slovenske filharmonije in je redna gostujoča dirigentka Komornega zbora DEKOR, enega naših najboljših zborov.

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, zb. Erik Šmid

Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj deluje pod vodstvom dirigenta Erika Šmida in je v zadnjih letih kvalitativno napredoval med najboljše slovenske mladinske zbore, o čemer pričajo priznanja s tekmovanj doma in v tujini. V svojem dvajsetletnem delovanju je prejel več kot 20 zlatih priznanj in gostoval v Italiji, Avstriji, na Slovaškem, Hrvaškem, v Južni Koreji, Španiji, na Češkem in v Veliki Britaniji. Zadnji uspeh je zbor dosegel novembra 2021, ko je na virtualnem tekmovanju World Choir Games 2021, ki je potekalo v Belgiji, prejel diplomo odlično (excellent), kar je najvišje priznanje, ki ga je žirija podelila 48 zborom med 200 prijavljenim iz 41 držav z vseh celin. S tem tekmovalnim programom pa je že mesec dni prej v hrvaškem Tuhlju na tekmovanju Zlatna lipa Tuhlja 2021 osvojil zlato plaketo in tudi veliko nagrado tekmovanja. Zbor odlikujejo homogen zborovski zvok, dovršene interpretacije in repertoarna raznovrstnost – posega namreč po številnih glasbenih zvrsteh in žanrih, vse od klasične glasbe in izvirnih ljudskih pesmi do vokalnega popa.

Dekliški zbor Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu
Znanstveniki so v raziskavah ugotovili, da se med petjem zvišuje raven hormona ljubezni in hormona sreče. To enkrat na teden na vajah izkušajo tudi pevke Dekliškega zbora Gimnazije Želimlje, ki prihajajo z vseh koncev Slovenije. V letih 2010, 2014 in 2016 so se udeležile državnega tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju ob Savi ter vedno dosegle zlato plaketo in tudi posebne nagrade. Leta 2018 so sodelovale na koncertu Sozvočenja s temo Angeliin za sestavo ter obrazložitev programa prejele posebno priznanje. Zadnji javni nastop, na katerega so zelo ponosne, so imele 8. februarja 2020: na povabilo, ki je prišlo iz kabineta predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, so prepevale v predsedniški palači. Po dolgem »koronskem« premoru se spet veselijo novih pevskih izzivov.