Slovakia Cantat – tekmovanje s pridihom zborovskega turizma

Prijazna, ustrežljiva in utečena organizacija slovaškega mednarodnega festivala

 

Festival Slovakia Cantat je v Bratislavi in širše po Evropi priljubljena mednarodna zborovska prireditev. Z množico tekmovalnih kategorij – tako po vrstah zborov kot po slogovni raznolikosti –, prelepo akustično dvorano Moyzes, odlično organizacijo, domačnostjo in privlačnimi izletniškimi točkami privablja številne zbore iz vse Evrope, redno pa se ga udeležujejo tudi zbori iz Slovenije, letos kar pet: trije mladinski in dva odrasla zbora iz Maribora, Šentvida pri Stični, Tolmina in Ljubljane. Mednarodne žirije uveljavljenih zborovskih strokovnjakov in dobre možnosti spremljevalnih, netekmovalnih koncertov so poleg že naštetega še dodatni adut Glasbene agencije Bratislava, ki festival organizira že deset let.

 

Mednarodna zborovska tekmovalno-festivalska prireditev Slovakia Cantat je bila v Bratislavi prvič izvedena aprila leta 2009 in takoj postala priljubljena vsakoletna prireditev. Že na prvem tekmovanju je nastopilo 60 zborov, od tega kar 17 slovenskih. Veliko nagrado absolutnega zmagovalca tekmovanja z doseženimi največ točkami (na tej prireditvi ni posebnega finala, kjer bi se ponovno pomerili vsi zmagovalci posameznih kategorij) so prvič podelili leta 2011, takrat jo je prejel dekliški pevski zbor Bat Kol iz Izraela. Med dobitniki grand prixa je bil leta 2014 tudi slovenski zbor, in sicer koroški Moški pevski zbor Vres pod vodstvom Helene Buhvald Gorenšek.

Število sodelujočih zborov precej niha; včasih jih je prava množica, drugič je udeležba skromnejša. Letošnja izvedba je vključevala 16 zborov iz Slovaške, Češke, Slovenije, Rusije, Francije in Turčije. Za organizacijo skrbi Glasbena agencija Bratislava, ki jo sestavljata umetniški direktor Milan Kolena in vodja logistike Monika Kniezová. Agencija vsako leto pripravi vrsto mednarodnih festivalov, tekmovanj in seminarjev in je doslej gostila že 840 zborov in orkestrov, skupno torej okoli 26.500 glasbenikov iz 49 držav.

Sama prireditev je izrazit primer ‘zborovskega turizma’: na tovrstnih tekmovanjih je razpisano ogromno različnih kategorij, ki privabljajo vse tipe zborov, otroške, mladinske, fantovske, dekliške, komorne mešane, večje mešane, moške, ženske zbore, potem pa še različne slogovne kategorije, kot so sakralna glasba, gospel, pop, ljudska glasba … Organizatorji se povežejo s turističnimi agencijami, hoteli in restavracijami, ki za zmerno ceno zborom nudijo nastanitev, prehrano in možnosti ogleda mesta oziroma predlagajo zanimive točke, smiselne za oglede v lastni režiji.

Med tekmovanjem se lahko zbori sprostijo na ogledih lokalnih naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitosti.

 

Slovaki ne slovijo kot posebno gostoljuben narod. Uslužbenci hotela, v katerem je letos bivalo več zborov, so – sicer brez besed, a povsem očitno – dajali znamenja, da s(m)o jim odveč, zlasti v večernih urah. Podoben odnos so do zborov pokazali tudi v restavracijah, kjer so imeli pevci naročene obroke. Treba pa je pohvaliti organizatorje tekmovanja, zlasti Moniko Kniezovo, ki se je po svojih močeh trudila izpolnjevati vse želje posameznih zborov. Tako so se zbori lahko izpeljali vajo ali dve v hotelu, dobili možnost za organizirano prehrano v eni izmed lokalnih restavracij (v hotelu je bil na voljo le zajtrk) in pred tekmovanjem preizkusili dvorano, čeprav je dolgo časa kazalo, da slednje ne bo mogoče. Tudi sicer so se glasbeni dogodki odvijali tekoče in brez zapletov. Lokacije so blizu druga drugi in center Bratislave že v dnevu ali dveh postane domač, ne moreš se izgubiti.

Tekmovanje poteka v zelo lepi dvorani Moyzes v središču Bratislave. Izdelana je bila po navodilih dunajskega arhitekta Josefa Rittnerja v letih 1911 in 1912 ter posledično nosi precej germanski pridih. Ime pa je dobila po enem najznamenitejših slovaških skladateljev 20. stoletja, Alexandru Moyzesu (1906–1984), očetu slovaške simfonične glasbe. Dvorana kar precej spominja na Unionsko dvorano v Mariboru, akustični in prostorski pogoji za pevske zbore so izvrstni.

 

Število kategorij na tekmovanju Slovakia Cantat je 27, zbori pa se lahko prijavijo na prireditev tudi samo kot sodelujoči in ne tekmujejo, pač pa prosto sodelujejo na otvoritvenem koncertu in spremljevalnih prireditvah. Ob vsej ‘poplavi’ kategorij je nemogoče pričakovati, da bodo le-te povsem zapolnjene: zbori so letos tekmovali v ‘samo’ devetih kategorijah, še največ je bilo mladinskih zborov do 16. leta starosti. Glavno pozornost je požel mladinski pevski zbor Severáček iz češkega mesta Liberec, ki je pod vodstvom Silvie Pálkove tekmoval v treh kategorijah (mladinski zbori do 16 let, mladinski zbori do 21 let in ljudska glasba z instrumentalno spremljavo) in tudi v vseh zmagal. Ni pa prejel velike nagrade tekmovanja. Ta čast je po mnenju žirije s pridobljenimi 97 točkami pripadla izvrstnemu Pevskemu zboru slovaških učiteljev, ki se je pod vodstvom karizmatičnega dirigenta Štefana Sedlickýa – slednji je prejel tudi priznanje za najboljšega dirigenta tekmovanja – izkazal z visoko pevsko kulturo pa tudi izredno zahtevnim sporedom: izpostaviti je treba skladbo Dies irae slovaškega skladatelja Petra Špiláka, prave monumentalne zborovske simfonije, ki od pevcev zahteva maksimalno koncentracijo, raznoliko izraznost pa tudi fizično pripravljenost.

Češki mladinski pevski zbor Severáček, najuspešnejši zbor tekmovanja (levo), in Pevski zbor slovaških učiteljev, letošnji dobitnik velike nagrade (desno)

 

Tokratno prireditev so pomembno zaznamovali slovenski zbori. Tekmovanja so se udeležili kar trije mladinski zbori – MPZ OŠ Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični z zborovodkinjo Simono Zvonar, MPZ OŠ Prežihovega Voranca iz Maribora z zborovodkinjo Zlatko Terlevič in MPZ Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana z zborovodkinjo Marto Sojar Voglar – in pa dva odrasla sestava: Mešani pevski zbor Vox Medicorum pod vodstvom zborovodje Milivoja Šurbka in Komorni zbor Musica Viva Tolmin z zborovodkinjo Eriko Bizjak. ‘Ekipni uspeh’ je bil velik: vsi trije mladinski zbori so se vrnili z zlato plaketo, zbor OŠ Prežihov Voranc iz Maribora pa je prejel še posebno priznanje za glasovno kulturo oz. vokalno tehniko. Prijetno presenečenje je bil Komorni zbor Musica Viva, ki je bil sicer osamljen v svoji kategoriji, je pa dosegel visokih 94,3 točke in bil med najvišje ocenjenimi zbori na tekmovanju. Vox Medicorum je zmagal v kategoriji komornih mešanih zborov (do 24 pevcev) in prejel srebrno plaketo. Vsi zbori so imeli v svojih sporedih vsaj eno slovensko delo, tako klasikov slovenske glasbe 20. stoletja kot živečih skladateljev starejše, srednje in mlade generacije.

Mladinski pevski zbor OŠ Prežihov Voranc iz Maribora z zborovodkinjo Zlatko Terlevič (levo) in Mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana z zborovodkinjo Marto Sojar Voglar (desno)

 

Zlatka Terlevič, zborovodkinja MPZ OŠ Prežihovega Voranca iz Maribora je takole opisala svoje vtise o tekmovanju: »Mednarodno tekmovanje Slovakia Cantat smo izbrali zaradi bližine tekmovanja, možnosti izbire programa in tudi zato, da gremo od doma in vidimo nekaj kulturnih in naravnih znamenitosti glavnega slovaškega mesta. V Bratislavi smo nastopili trikrat, na dveh koncertih zborov v cerkvah in na tekmovanju. Skladbe, ki smo jih pripravili za tekmovalni nastop v kategoriji zborov do 16 let, so nastale izpod peres naših slovenskih skladateljev, le ena je bila delo estonskega avtorja. V programu smo iskali enoglasja in večglasja, a cappella pesmi in skladbe s klavirjem. Izziv je bil zapeti v dvorani pred petimi mednarodnimi člani žirije, še največjo odgovornost pa smo verjetno čutili do naše žirantke Urše Lah – vedno se želiš pred svojimi pokazati v kar najlepši luči. Sodelovanje na festivalu Slovakia Cantat nam je pustilo samo lepe vtise: prireditelji festivala so nas sproti obveščali o vsem, organizacija je potekala tako, da smo bili ves čas brez skrbi, in trije dnevi, ki smo jih namenili potovanju, so prehitro minili.«

Komorni zbor Musica Viva Tolmin z zborovodkinjo Eriko Bizjak (levo) in Mešani pevski zbor Vox Medicorum, zborovodja Milivoj Šurbek (desno)

 

Letošnja strokovna žirija je bila povsem mednarodno obarvana: v njej so sedeli Benedykt Błoński iz Poljske, ki je bil tudi predsednik žirije, Litvanec Raimondas Katinas, Hrvat Branko Stark, Norvežan Ragnar Rasmussen in Slovenka Urša Lah (organizatorji so jo predstavljali kot Norvežanko, ker tam živi in deluje). Čeprav so imeli pred seboj partiture, so zlasti pri mladinskih zborih raje poslušali izvedbe same in se manj ukvarjali s ‘pravilnostjo’ notnega zapisa. Pri točkovanju niso bili prestrogi in so, kadar je bilo potrebno, ocene zaokrožili navzgor. Plemenita gesta, tudi manj tekmovalno sposobni zbori potrebujejo pozitivno vzpodbudo.

Z leve: Raimondas Katinas, Benedykt Błoński, Branko Stark, Štefan Sedlický (s priznanjem za najboljšega dirigenta tekmovanja), organizator prireditve Milan Kolena, Urša Lah in Ragnar Rasmussen

 

Tekmovalni del prireditve je javnega značaja, vendar dopoldanski nastopi večinoma niso bili najbolje obiskani. Še največji delež občinstva so sestavljali zbori sami, ki so po svojem nastopu poslušali druge zbore. Bolje so bili obiskani spremljevalni koncerti v dvorani Klarisky, ki je nekoč služila kot cerkveni prostor in je bila pozneje preoblikovana v koncertno dvorano, otvoritveni koncert pa je bil v Jezuitski cerkvi. Vsi prostori so akustično izvrstni, zbori pa so se na teh koncertih tudi bolj sprostili, izvajali lahkotnejše sporede in navduševali občinstvo.

Spremljevalni koncerti so potekali v impresivni gotski zgradbi, nekdaj cerkvi, danes koncertni dvorani Klarisky.

 

Netekmovalnemu prepevanju na mestnem trgu so radi prisluhnili mimoidoči Bratislavčani.

 

Za zaključek še misel, ki jo je posredovala Simona Zvonar, zborovodkinja MPZ OŠ Ferda Vesela: »Naš zbor se je prvikrat preizkusil na tujem odru, izkušnja pa je bila za nas neprecenljiva. Prepevali smo v čudovitem okolju, na koncertu prisluhnili zborom iz drugih dežel, se od njih učili ter se več dni sproščeno družili in gradili zborovskega duha. Celoletno prizadevno delo se je obrestovalo tudi v lepem, zlatem rezultatu. Naše navdušenje ob razglasitvi je bilo res veliko in se je prelilo v veselo in sproščeno prepevanje skupaj z drugimi slovenskimi pevci na mestnem trgu. Uživali smo tudi v odkrivanju bratislavskih in kasneje dunajskih znamenitosti. K vsemu temu pa nam je pripomogla prijazna, ustrežljiva in utečena organizacija tekmovanja. Dogodivščino si vsekakor želimo še kdaj ponoviti.«

Mladinski zbor OŠ Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični z zborovodkinjo Simono Zvonar