NZ_14_07_SOZ_6_5466

Slovenski otroški zbor 2014

»Neki, na kar čakam celo leto!«

Ljubljana Šentvid, 26. junij–2. julij 2014

Tudi letos je konec junija v Zavodu sv. Stanislava kar pokalo od energije. Razlog? Nič drugega kot tradicionalni, že 13. Slovenski otroški zbor. Mladi pevci iz celotne Slovenije in zamejstva (bilo jih je kar 76) so v slabem tednu pripravili raznolik koncertni program, ki je obsegal 13 skladb. 1. julija so se tako predstavili poslušalcem na Mirenskem Gradu, 2. julija pa so projekt zaokrožili s koncertom v polni dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Slovenski otroški zbor

Slovenski otroški zbor je projektni zbor, ki se vsako leto konec junija zbere na intenzivnih pevskih vajah, prepletenih z družabnimi, športnimi, umetniškimi in ostalimi aktivnostmi. Glavni namen celotedenskega druženja je, da mladi pevci iz cele Slovenije pa tudi zamejstva, stari med 9 in 15 let, v družbi vrstnikov dobijo priložnost nadgraditi svoje zborovske izkušnje, glasbeno razgledanost ter pevsko znanje v izvajanju raznolike in zanimive zborovske glasbe. Umetniški vodja in ustanovitelj SOZ-a je zborovodja in skladatelj ter pedagog Damijan Močnik, do sedaj pa so se mu na dirigentskem podiju pridružile tudi dirigentke, ki so se že izkazale tako na slovenski kot tudi na mednarodni ravni. To so Martina Batič, Helena Fojkar Zupančič, Jerica Gregorc Bukovec ter Bernarda Preložnik Kink. V vseh teh letih se je zbor predstavil na koncertih širom Slovenije; SOZ je tako obiskal že Celje, Trbovlje, Ptuj, Pivko, Bovec, Vipavo, Prevalje, Litijo, vsako leto pa se je projekt praviloma zaključil s koncertom v Slovenski filharmoniji. Najpomembnejši in najbolj odmeven nastop je bil zagotovo tisti ob desetletnici delovanja, ko so otroci pod taktirko ruskega dirigenta Valerija Gergijeva sodelovali pri izvedbi Mahlerjeve simfonije št. 8Simfonije tisočev – na Kongresnem trgu v Ljubljani ter dan kasneje v Areni Zagreb. Marsikatero leto so se otroci med pevskim tednom družili tudi z otroškimi zbori z različnih delov sveta: četrto leto delovanja Slovenskega otroškega zbora so gostili priznani otroški zbor iz Piedmonta iz Združenih držav Amerike, leta 2008 deški zbor šole Adolfa Friderika iz Stockholma, leta 2011 pa italijanski zbor I piccoli musici.

Raznolik in bogat koncertni program

Letošnji koncertni program je obsegal izbrana dela iz bogate in raznolike antologije slovenske zborovske glasbe (Jenko, D. Močnik) ter priredbe slovenskih ljudskih pesmi (Mihelčič, Merkù, R. Gobec). Spomnili so se tudi na visok življenjski jubilej skladatelja Lojzeta Lebiča, ki v letošnjem letu praznuje svoj 80. rojstni dan. Na koncertnem listu je tako našla svoje mesto njegova skladba Črn možiček. Program so dopolnili s skladbami pomembnih evropskih in drugih skladateljev različnih slogovnih obdobij (Purcell, Mendelssohn Bartholdy, Moreno, Mauldin, Ogura), pozabili pa niso niti na skladbe iz sveta zabavne glasbe (Nothing else matters skupine Metallica v priredbi Rudolfa Gasa ter zimzelena slovenska popevka Letalo vlak izpod peresa Jožeta Privška).

Otroci so pridno vadili ves teden Foto: Matija Jager

Otroci so pridno vadili ves teden
Foto: Matija Jager

Pester teden, poln petja, smeha in zabave

Otroke je 26. junija popoldne sprejela sedemčlanska animatorska ekipa. Po uvodnem srečanju so bili mladi pevci že precej neučakani, da zopet poklepetajo s starimi prijatelji, saj se večina od njih ni videla že dobro leto. Prav tako nestrpno pa so pričakovali tudi začetek pevskih vaj. Presenečeni so bili, ko so izvedeli, da prvič v zgodovini projekta z njimi ne bo Damijana Močnika, a vendar so se tudi z novo zborovodkinjo Nadjo Janežič na prvih večernih vajah odlično ujeli. Že takoj na začetku so se seznanili z nekaj novimi, za nekatere zahtevnimi, skladbami, ki pa so jih kasneje vsi dodobra osvojili. Naslednja dva dneva sta minila predvsem v znamenju intenzivnih vaj. Pridružila sta se jim še Martina Batič, ki jo je večina pevcev že dobro poznala iz prejšnjih let, ter Sebastjan Vrhovnik, ki je mlade pevce letos pozdravil prvič. Kmalu so predelali vse skladbe, tako da je sledilo le še dodatno »skupinsko« piljenje ter tudi deljene vaje po glasovih.

Utrinek s popoldanskih delavnic – delavnica juda Foto: Jan Novak

Utrinek s popoldanskih delavnic – delavnica juda
Foto: Jan Novak

Po kosilu so jim animatorji pripravili vrsto popoldanskih delavnic, da so se lahko malo odpočili ter sprostili po pevskih vajah, ki so v povprečju trajale po šest ur na dan. Preizkusili so se v judu, raznih drugih športnih igrah, kot so nogomet, badminton, košarka …, si oddahnili v parku v družbi dobrega čtiva, se nasmejali  ob pestrih družabnih igrah, v ustvarjalni delavnici izdelovali uporabne predmete iz flisa, kot sta npr. etui ali obesek za mobitel. Animatorji niso pozabili niti na Veseli večer, ki je bil tematsko in vsebinsko obarvan v duhu aktualnega svetovnega nogometnega prvenstva. S svojim petjem so polepšali tudi nedeljsko sveto mašo, kasneje pa so pokazali pravi tekmovalni duh, saj so po skupinah iskali skriti zaklad.

Nadja Janežič in Sebastjan Vrhovnik ter pianist Tilen Bajec po uspešnem prvem koncertu na Mirenskem Gradu Foto: Jan Novak

Nadja Janežič in Sebastjan Vrhovnik ter pianist Tilen Bajec po uspešnem prvem koncertu na Mirenskem Gradu
Foto: Jan Novak

Dnevi so še prehitro tekli in že je bil tu prvi koncertni nastop. Polna cerkev poslušalcev na Mirenskem Gradu je bila navdušena nad njihovim ubranim petjem; otroci so svoj program odlično predstavili pod taktirko gostujočega dirigenta Sebastjana Vrhovnika ter zborovodkinje Nadje Janežič in pianista Tilna Bajca. Otroci so bili po prvem koncertu zelo zadovoljni, svoje lačne želodčke pa so zasluženo napolnili na pogostitvi, ki so jim jo ljubeznivo pripravili organizatorji. Preden so Primorski pomahali v slovo, so naredili še skupinsko spominsko fotografijo z dirigentoma ter animatorsko ekipo.

Spominska »gasilska« fotografija SOZ 2014 pred cerkvijo na Mirenskem Gradu Foto: Jan Novak

Spominska »gasilska« fotografija SOZ 2014 pred cerkvijo na Mirenskem Gradu
Foto: Jan Novak

Sledila je še zadnja noč v Zavodu sv. Stanislava, saj so naslednji dan po kosilu spakirali svoje kovčke in se natovorjeni odpeljali v center Ljubljane, kjer jih je v Slovenski filharmoniji že čakala generalna vaja za zaključni koncert. Le-ta publike vsekakor ni pustil hladne. Otroci so na odru izžarevali vedrino, neusahljivo otroško energijo, neverjetno muzikalnost in odlično glasovno ubranost, kar je pripomoglo h krasnemu zaključku še enega, vedno prekratkega pevskega tedna. Po koncertu je bilo videti kar nekaj solznih oči, saj so se med njimi kljub kratkemu druženju spletla trdna prijateljstva. Mnogi so obljubili, da se naslednje leto zagotovo zopet vrnejo, saj je to »neki, na kar čakam celo leto« (neznani pevec/pevka SOZ 2014, plakat z vtisi »SOZ-ja).

Dirigentka Martina Batič daje še zadnje napotke pred odhodom na oder na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji Foto: Jan Novak

Dirigentka Martina Batič daje še zadnje napotke pred odhodom na oder na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji
Foto: Jan Novak

 

Slovenski otroški zbor 2014 Foto: Jan Novak

Slovenski otroški zbor 2014
Foto: Jan Novak