Zmagovalec natečaja za nove zborovske skladbe je Tine Bec

Zmagovalec NATEČAJA ZA NOVE ZBOROVSKE SKLADBE, ki je potekal v okviru 1. mednarodnega festivala mladinskih zborov Aegis carminis 2019, je mladi slovenski skladatelj TINE BEC (1993), ki je prejel 1. nagrado za skladbo DELIVER ME, O LORD v kategoriji A/pomutacijski zbori.

Na natečaj je prispelo 19 skladb. Sodelovalo je 13 skladateljev. Nekateri so oddali po več skladb, dva pa sta eno ustvarila skupaj. Za kategorijo A/pomutacijski zbori je prispelo 11 skladb, za kategorijo B/predmutacijski zbori pa 8 skladb.

Za prvouvrščeno skladbo sta se po točkah v kategoriji A uvrstili še DROBEN LISTEK SI MI DALA Črta Sojarja Voglarja (1976) in skladba SANCTUS Mateja Kastelica (1994). V kategoriji B/predmutacijski zbori pa je 3. nagrado prejela skladba VSEVEDA SOSEDA, ki sta jo napisala Samo Vovk (1989) in Barbara Grahor (1994).

Žirija je za izvedbo priporočila še skladbi LIBERA ME Matica Romiha (1996), ki je prejel tudi posebno priznanje za perspektivnega mladega skladatelja, ter skladbo ROJSTVO BESEDE Črta Sojarja Voglarja (1976).

Iskrene čestitke vsem!

 

SPLOŠNO MNENJE STROKOVNE ŽIRIJE:

»Veseli nas, da ste z natečajem spodbudili skladatelje k ustvarjanju nove literature za predmutacijske in pomutacijske zbore. K ustvarjanju nove literature ste pritegnili nekatere uveljavljene skladatelje, opaziti pa je bilo tudi veliko takih, po vsej verjetnosti mlajših, ki s tovrstno literaturo in zmožnostmi zborov niso povsem seznanjeni oz. nimajo še dovolj prakse. Tako žal v kategoriji B ni bilo večji presežkov. Ravno pri ustvarjanju kvalitetne literature za mladinske zbore se izkaže sposobnost skladatelja, kako z enostavnimi sredstvi oblikovati kvalitetno in prepričljivo celoto. Veliko več tehtnejših del je bilo v kategoriji A. Verjamemo, da bo marsikatero delo postalo stalnica repertoarjev zborov.«

(Člani žirije: Andej Makor, Damijan Močnik, Tadeja Vulc)

 

 

O ZMAGOVALCU NATEČAJA

TINE BEC, rojen leta 1993 v Brežicah, je odraščal v Boštanju. Svojo glasbeno pot je začel z učenjem klavirja pri petih letih na Glasbeni šoli Sevnica. Po uspešno opravljenem sprejemnem preizkusu (2008) se je vpisal na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Maturiral je iz glasbenega stavka (razred Črta Sojarja Voglarja) in iz klavirja (pri Ireni Koblar in Damjani Cvetko). Študij je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Janija Goloba leta 2016 kot diplomirani glasbenik komponist, leta 2018 pa kot magister profesor glasbene umetnosti. Za umetniške uspehe je prejel Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Najbolj je uveljavljen v vokalni in vokalno-instrumentalni glasbi, ki se vedno bolj širi tudi v svet. Vokalni repertoar obsega slovenske umetne in ljudske pesmi ter sakralne pesmi v različnih tujih jezikih. Širši repertoar obsega že več skladb in aranžmajev za simfonične, pihalne in godalne orkestre ter za različne komorne sestave, med katerimi je vredno izpostaviti tudi Klavirski concertino, ki ga je skladatelj izvajal z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana.

Na ljubljanskem konservatoriju je zaključil tudi glasbeno šolo iz solopetja pri prof. Editi Garčević Koželj. Kot pevec in pianist pa je član Vokalno-instrumentalne skupine Ridiamo. V letih delovanja s Komornim zborom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je bil asistent slovenskega skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, pri moškem zboru Vokalna akademija Ljubljana pa je bil asistent maestra Stojana Kureta. Je zborovodja Mešanega zbora Zvon iz sevniške občine ter vodja in pevec Okteta Jurij Dalmatin. Vodi tudi ženski vokalni skupini Vilinke in Vokalnih 5. S slovenskimi zbori večkrat sodeluje kot pevec, učitelj vokalne tehnike, korepetitor ali skladatelj (APZ UP, Komorni zbor Aegida, MePZ Viva, APZ Maribor, APZ TT, Komorni zbor KGBL idr.).