Zmagovalka v Hongkongu Julia Selina Blank, naši Petri Grassi posebna nagrada zbora

V nedeljski finale dirigentskega tekmovanja, ki je potekalo od 11. do 14. julija v Hongkongu, so se uvrstili trije mladi dirigenti iz Nemčije, Velike Britanije in Južne Koreje. Tako 10-člansko mednarodno žirijo kot občinstvo je najbolj prepričala Julia Selina Blank iz Nemčije, magistrantka Norveške akademije za glasbo, prejemnica prve nagrade Mednarodnega tekmovanja zborovskih dirigentov London 2018, v zadnjih dveh letih asistentka dirigenta Zbora norveških solistov, v prihajajočem letu 2020 gostujoča dirigentka Zbora Bavarskega radia, sicer pa ustanoviteljica in umetniška vodja Mladinskega vokalnega ansambla München in, kot zanimivost, članica aktualnega mednarodnega glasbenega odbora festivala Europa Cantata 2021 v Ljubljani. Na drugo mesto se je uvrstil Benjamin Teophilus Kirk iz Velike Britanije, na tretje mesto pa Heeseong Lee iz Južne Koreje. Podeljena je bila tudi posebna nagrada zbora, ki jo je prejela tržaška Slovenka Petra Grassi, prav tako pa se je odlično uvrstila v polfinale oz. predzadnji krog šestih tekmovalcev. Iskrene čestitke!

To je bila prva izvedba Mednarodnega tekmovanja zborovskih dirigentov Hongkong, ki ga je organizirala leta 2015 ustanovljena Svetovna zveza mladinskih in otroških zborovskih umetnikov (World Youth & Children Choral Artists’ Association) s sedežem v Hongkongu. Na zahtevnem tekmovanju so udeleženci dokazovali svojo usposobljenost ter poznavanje in obvladovanje dirigentsko zahtevnega in slogovno pestrega sporeda 19 zborovskih partitur od zgodnjega baroka do sodobnosti. Sklepni javni nastop je obsegal 20-minutni program izbranih skladb: Zechariah Goh Toh Chai: The Spirit Rejoices (obvezna skladba), James MacMillan: Miserere, Ko Matsushita: Usquequo Domine, Sven-David Sandström: Credo, Randall Stroope: The Conversion of Saul, med njimi tudi dela slovenske skladateljice Nane Forte Libera me.

Znano je torej še zadnje gostujoče ime Zbora Slovenske filharmonije naslednje leto v Vokalnem abonmaju. Dirigentko Julio Selino Blank bomo v Sloveniji imeli priložnost spoznati na odru v živo, saj bo v nedeljo 8. marca 2020 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji z našim profesionalnim zborom izvedla izbrana dela iz tekmovalnega programa, med njimi dve prvič v Sloveniji.

 

Spletna stran tekmovanja >>

FB-stran tekmovanja >>

 

Foto: arhiv tekmovanja

Ob podelitvi nagrade zbora

 

Petra Grassi

 

Julia Selina Blank

 

Benjamin Teophilus Kirk

 

Heeseong Lee

 

Žirija tekmovanja (z leve): Yang Li (Kitajska), Zoltán Pad (Madžarska), Avip Priatna (Indonezija), Brady Allred (ZDA), Leon Shiu-wai Tong (Hongkong), Péter Erdei (Madžarska, predsednik žirije), Martin Berger (Nemčija / Južna Afrika), Urša Lah (Slovenija), Ragnar Rasmussen (Norveška)

 

Demonstracijski zbor: Komorni zbor Utopija & realnost
Foto: arhiv zbora