Znani zmagovalci natečaja za zborovske skladbe MePZ Obala Koper

Letos spomladi je Mešani pevski zbor Obala Koper pripravil nagradni natečaj za novo avtorsko zborovsko skladbo. K sodelovanju je pozval že uveljavljene in tudi mlade skladatelje (https://www.nasizbori.si/natecaj-za-zborovske-skladbe-mepz-obala-koper/). Strokovna žirija, ki so jo sestavljali skladatelj Patrick Quaggiato, dirigentka Petra Grassi in skladatelj Andrej Makor, je največ točk podelila naslednjim novitetam:

1. nagrada: ni podeljena

2. nagrada ex aequo:

Matej Kastelic: Si vis amari, ama

Federica Lo Pinto: Skrinja

3. nagrada: Fulvijo Jurinčič: Na Gregorjevo

 

Natečaj je določal, da mora biti skladba napisana za mešani zbor v največ štiriglasni zasedbi, avtorska, in ne priredba ljudskih pesmi, besedilo posvetno (slovensko) ali liturgično (latinsko) ter da noviteta še ni bila izvedena, objavljena ali posneta. Za prijavo dela na natečaj starost skladatelja ni bila omejitev.

O odzivu na natečaj je skladatelj in zborovodja Andrej Makor povedal: »Odziv je presenetil, saj smo prejeli kar 15 novitet. Kot skladatelja in idejnega snovalca natečaja me še posebno veseli, koliko kreativnosti premoremo že v naši bližini. Občutek imam, da posamezniki potrebujejo le nekaj več vzpodbude za ustvarjanje. Pomembna motivacija je že to, da dela ocenjuje profesionalna komisija in predvsem, da so nagrajene skladbe tudi izvedene. To je namreč trenutek, ki vsakemu skladatelju pomeni največ. Poleg nagrad in izvedbe pa je nagrajenim avtorjem na voljo tudi izdaja njihovih skladb pri slovenski založbi Astrum, kar je zagotovo za mlade še dodatna vzpodbuda.«

Slavnostna podelitev nagrad in krstna izvedba treh nagrajenih skladb bo na koncertu Mešanega pevskega zbora Obala Koper v začetku prihodnjega leta. Kot pravijo organizatorji, si želijo, da bi natečaj postal stalnica, zato že velja povabilo skladateljem k udeležbi na naslednjem natečaju v letu 2020.

Iskrene čestitke nagrajencem!

 

Nagrajenci Matej Kastelic, Federica Lo Pinto in Fulvijo Jurinčič
Foto: osebni arhivi