45 let APZ France Prešeren Kranj

S pravilno usmerjenostjo in kakovostjo dokazujejo upravičenost svojega imena

Leto 2014 je bilo bogato s številnimi visokimi jubileji osrednjih slovenskih zborov. Med drugim je praznoval tudi Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, v katerem so se v štirih desetletjih in pol zvrstila številna znana slovenska zborovodska imena – Tomaž Faganel, Damijan Močnik, Primož Kerštanj, Matej Penko –, prvi med njimi in hkrati ustanovitelj zbora pa je bil zborovodja Matevž Fabijan, ki je predlani praznoval 80 let. Danes zbor vodi Fernando Mejias, sicer asistent dirigentke Slovenskega komornega zbora v Slovenski filharmoniji, ki je gorenjski APZ prevzel pred dobrim letom in lani jeseni na regijskih tematskih koncertih Sozvočenja z njim dosegel najvišje priznanje za zanimivo sestavo sporeda.

 

Slavnostni koncert v Slovenski filharmoniji v Ljubljani junija 2014  Foto: arhiv APZ FP Kranj

Slavnostni koncert v Slovenski filharmoniji v Ljubljani junija 2014
Foto: arhiv APZ FP Kranj

 

Vse od ustanovitve raznolikost repertoarja in sodelujočih glasbenikov

Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj je bil ustanovljen leta 1969 kot nadgradnja srednješolskega zbora Gimnazije Kranj. V 45 letih se je v zboru zamenjalo skoraj 400 pevcev, izvedli pa so prek 900 različnih vokalnih in vokalno-instrumentalnih skladb vseh glasbenih slogov, domačih in tujih avtorjev, med katerimi so bila tudi mnoga prvič predstavljena slovenska zborovska dela.

Zbor se vsako leto odpravi na večjo turnejo v tujino. Lani je bila to Irska, v preteklih letih pa Rusija, Poljska, Mehika, ZDA ter delček Kanade v Severni Ameriki, Argentina in Čile v Južni Ameriki, Izrael v Aziji in domala vsa Evropa.

Kranjski APZ se lahko pohvali tudi z izvedbami velikih projektov in s sodelovanjem s svetovno priznanimi dirigenti, kot so koncertiranje pod taktirko Erika Eriksona, Johna Rutterja, Garyja Gradna, pa Missa Criola s skladateljem Arielom Ramirezom, Cherubinijev Requiem z dirigentom Riccardom Mutijem, Mahlerjeva 8. simfonija z Valerijem Gergijevim, The Queen Symphony z Orkestrom Slovenske vojske in pred kratkim izvedba Martinove Golgothe skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Slovenskim komornim zborom pod taktirko Matthiasa Bamerta.

Praznovanje s sakralno, ljudsko in popularno glasbo ter priznanja zaslužnim članom

Ob 45-letnici je Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj pod vodstvom dirigenta Fernanda Mejiasa izvedel dva slavnostna koncerta, prvega v Slovenski filharmoniji v Ljubljani junija 2014 in drugega v dvorani Gimnazije Kranj oktobra 2014. Spored je bil  pester, razdeljen v tri sklope.

Prvi je obsegal pet sakralnih skladb na psalmska, himnična oziroma biblijska besedila Charlesa Stanforda in štirih skladateljev današnjega časa, Baska Josuja Elberbina, dveh ameriških skladateljev, Rosephanye Powell in Z. Randalla Stroopa, ter partituro Damijana Močnika, s katero je – več sezon tudi dirigent zbora – pred poldrugim desetletjem uspešno stopil na mednarodni koncertni oder.

Drugo skupino skladb je predstavljalo pet obdelav ljudskih pesmi: lirsko uglašena in polnozvočna Katarine Pustinek Rakar, harmonsko stopnjevana Marijana Dovića, prepričljiva repertoarna stalnica Sama Vremšaka, z drobnimi solističnimi odlomki popestrena sutia istrskih napevov ter z violino in violončelom podprta učinkovita rezijanska Ambroža Čopija.

Po odmoru je zbor segel na področje popualrne glasbe in spirituala. Z uspešnim deležem solistov iz zbora je izvedel tri aranžmaje popularne glasbe Simona Carringtona, Boba Chilcotta in Steva Zegreeja, koncert pa zaokrožil s štirimi vznesenimi spirituali v postavitvi legendarnega Mosesa Hogana.

Zbor vestno skrbi za arhivske zapise in je ob obletnici, tako kot vsakih pet let, izdal ličen zbornik s skrbno navedbo vseh koncertov in dosežkov ter izvedenega repertoarja v zadnjem petletnem obdobju.

Na koncertu so predstavniki Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti podelili Gallusove značke: dve bronasti, pevcem, ki prepevajo več kot pet let, pet srebrnih za deset let, pet zlatih za dvajset let in kar dvanajst častnih zlatih Gallusovih značk za 30 in več let zborovskega petja. Posebno priznanje je prejel pevec, ki poje v APZ France Prešeren Kranj od prve vaje in nastopa dalje – vseh 45 let – tenorist Zlatko Pavlica. Zbor je imenoval tri nove častne člane, skladatelja Gašperja Jereba ter zborova nekdanja dirigenta Primoža Kerštanja in Mateja Penka. Naziv častna predsednica so podelili Miji Aleš, ki je bila tudi prejemnica častne zlate Gallusove značke, kar štiri zaporedne predsedniške mandate – osem let – pa je bila srce zbora in sedaj želi organizacijsko vodenje zbora prenesti na mlado zasedbo izvršnega odbora.

Ponovitev slavnostnega koncerta v Kranju v dvorani Gimnazije Kranj oktobra 2014 Foto: arhiv APZ FP Kranj

Ponovitev slavnostnega koncerta v Kranju v dvorani Gimnazije Kranj oktobra 2014
Foto: arhiv APZ FP Kranj

 

Seme kranjskega APZ-ja je pred 45 leti zasejal izjemen zborovodja Matevž Fabijan

Matevž Fabijan, ki je v svoji dolgi in uspešni karieri vodil številne odrasle, mladinske in otroške zbore, je leta 1969 zbral tudi skupino kranjskih študentov in ustanovil tedaj imenovani Akademski komorni zbor Kranj, ki se je pozneje preimenoval v današnji Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj. Zbor je vodil dobro desetletje, poleg tega pa bil tudi dragocen svetovalec drugih zborov, pevskih skupin in zborovodij ter strokovni svetovalec občinskih in območnih pevskih srečanj. Predaval je na seminarjih za zborovodje in bil član strokovnih žirij področnih, nacionalnih in mednarodnih zborovskih tekmovanj v Zagorju, Celju in Mariboru. Za svoje dolgoletno in razvejano glasbeno-umetniško delo je prejel številna javna priznanja in nagrade.

Ob visokem življenjskem jubileju je bil konec leta 2013 v sodelovanju z uredništvom glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija v dvorani Kongresnega centra na Brdu prirejen tudi Slavnostni koncert ob 80-letnici Matevža Fabijana, ki ga je organizacijsko in programsko zasnovala predsednica Zveze kulturnih društev Kranj Mija Aleš. Na koncertu so se predstavili zbori in zasedbe, ki jih je prof. Fabijan v svojem izjemnem ustvarjalnem opusu vodil. V slavnostnem programu, ki ga je povezoval Janez Dolinar, so tako sodelovali Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj (zb. Matej Penko), Otroški zbor RTV Slovenija (zb. Anka Jazbec, Klemen Golner – klavir), Mladinski zbor RTV Slovenija (zb. Tomaž Pirnat), Oktet Suha iz Koroške (zb. Edi Oraže), Oktet Lip Bled (v. s. Ivan Arnšek), Mešani zbor Koledva iz Krope (zb. Egi Gašperšič), Moški zbor Podnart (zb. Egi Gašperšič, Jožica Potočnik – klavir), Moški komorni zbor Šenčur in CPZ Polde Polenec Škofja Loka (zb. Matevž Fabijan). Ob zaključku pa se je združenemu pevskemu zboru pridružil še PZ KUD Jožeta Paplerja Besnica. Pod slavljenčevo taktirko je prek 200-članski zbor zapel dve pesmi: Ribce po murjici pvavajo in Triglav. Koncert sta posnela tudi Radio in TV Slovenija.

Direktor JSKD Igor Teršar in predsednica ZKD Kranj Mija Aleš predajata Matevžu Fabijanu Zlato jubilejno plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije. Foto: Matic Zorman

Direktor JSKD Igor Teršar in predsednica ZKD Kranj Mija Aleš predajata Matevžu Fabijanu Zlato jubilejno plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije.
Foto: Matic Zorman

 

Združeni pevski zbori in dirigent Matevž Fabijan Foto: Matic Zorman

Združeni pevski zbori in dirigent Matevž Fabijan
Foto: Matic Zorman

 

Dirigenti APZ France Prešeren ob zborovem jubileju

 

Matevž Fabijan (1969–1981)

»Študentski pevski zbor smo v Kranju ustanovili 18. oktobra 1969 na mojo pobudo in željo študentov, ki so prej sodelovali v gimnazijskem zboru. Štiriindvajset pevcev in pevk je delovalo pod imenom Akademski komorni zbor Kranj. Število pa je naraščalo do petdeset članov in zbor smo po nekaj letih preimenovali v Akademski pevski zbor France Prešeren. Po koncertu, ki smo ga imeli v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, je skladatelj Radovan Gobec napisal, da smo ‘s pravilno usmerjenostjo in kvaliteto dokazali, da upravičeno nosimo ime France Prešeren’.

Zbor sem vodil dvanajst sezon. Koncertirali smo doma, po Sloveniji, po mestih Evrope. Snemali smo za Radio Ljubljana, tudi za TV Ljubljana. Izdali smo veliko ploščo Če rdeče rože zapade sneg. Tekmovali smo na Naši pesmi v Mariboru in zadnje leto mojega sodelovanja prejeli zlato odličje, sam pa kot dirigent gorenjsko Prešernovo nagrado.

Delo zbora spremljam še zdaj in se veselim vsakega njegovega uspeha. Čestitam zboru (pevcem in dirigentu) za 45-letnico delovanja in mu želim novih uspehov, pa tudi dosti novih mlajših članov. Srečno v novo sezono!«

 

Tomaž Faganel (1981–1991 in 1996–2000)

»Kaj se mi utrne ob misli na 45 apezejevskih let, na 15 ‘naših’ let, na prijatelje pevce ter čas takrat in zdaj? Glasba vabi, je več kot želja, je nuja, iskanje in strast. Med prijatelji postane naboj, prihaja iz neznane, radovedne tišine, njena moč zazveni, se sliši. Pravo mero in okvir ji spodbudijo radovednost, razmislek in dvom, nagovori in se dotakne, ko na njena vprašanja nikoli dokončno ne odgovorimo. Šele takrat zazveni, zares, osvobojena časa in vsakdanjosti.

15 let posebne pevske zgodbe je privilegij, privilegij vsake drobne, ubrane pesmi, nič manjši od doživetja Cherubinija, Mahlerja ali Martina, privilegij iskanja nikoli zares znanega, dokončno lepega in doseženega.

In nedoseženo naj še naprej spodbuja k radovednosti in vztrajanju.«

 

Baki Jashari (1991–1992)

Baki Jashari je dvajset let živel in študiral v Sloveniji. Takrat je nekaj časa vodil tudi APZ France Prešeren. Leta 2000 se je vrnil v rodno Prištino, kjer je od leta 2006 direktor Kosovske filharmonije. Vodi simfonični orkester in koncertira z zborom Kosovske filharmonije. Kot izredni profesor na Akademiji za glasbo prištinske univerze predava harmonijo in analitično harmonijo. Je tudi dirigent Pihalnega orkestra Kosovske vojske, s katerim nastopa protokolarno in z umetniškimi programi za široko publiko.

Zboru je čestital ob obletnici in zaželel še nadaljnjih uspehov s pozdravi iz Tokia, kjer je v času jubileja snemal z orkestrom.

 

Damijan Močnik (1992–1996)

»Vodenje APZ France Prešeren Kranj je bilo velik izziv, saj je bil to zbor, s katerim sem lahko prvič v svoji dirigentski karieri izvajal temeljna dela ne samo iz slovenske, ampak tudi iz svetovne zborovske zakladnice. V neizbrisnem spominu mi ostaja sodelovanje pri izvedbi velikih vokalno-inštrumentalnih partitur: Mahlerjeva 8. simfonija v Gradcu pod geslom ‘Einmal im Leben’ (in potem še drugič v Ljubljani, tedaj s sto petdesetimi pevci iz Zavoda sv. Stanislava); Mozartove in Haydnove maše in kantate v ciklusu ansambla Slovenicum; pa Herning na Danskem s skladateljem Johnom Rutterjem in potem prva izvedba njegove znamenite Glorie za zbor, trobila, tolkala in orgle v Sloveniji. Poseben trenutek je bil tudi izreden nastop na naši prvi skupni Naši pesmi, edinkrat v Slovenski filharmoniji, nagrajen z zlato plaketo …

Danes sem zboru hvaležen za to prepotrebno in dragoceno izkušnjo, ki je bila zelo pomembna v mojem glasbenem zorenju. Z zborom sem ostal povezan vse do danes, kot prijatelj in kot skladatelj. Z veseljem se spominjam prvih izvedb naročenih skladb, od Romanja v Kelmoranj in Preizkusa treznosti (Approbatio sobrietatis) pod vodstvom Tomaža Faganela do kantate Pesem moja je posoda tvojega imena ob 200. obletnici Prešernovega rojstva pod vodstvom Primoža Kerštanja in mnogih drugih, nastalih v moji skladateljski delavnici. Ob jubileju vam iskreno želim še veliko doživeto odpetih not in navdušene publike.«

 

Primož Kerštanj (2000–2010)

»Mojih deset let pri Prešernovem zboru je bilo, ko zdaj pomislim nazaj, predvsem obdobje, ko smo skupaj doživeli veliko lepega. Nastopi, tekmovanja, turneje, gostovanja …Vse to se dirigentu vtisne v spomin kot bogata izkušnja s krasnimi ljudmi, ki še vedno prepevajo in bodo prepevali tudi v bodoče.

Vsem vam, ki ste ob jubileju na odru, želim vse dobro v prihodnjem odkrivanju in odkritju tančice naše skupne umetnosti. Zato ste tukaj, da jo ponesete in jo nosite s seboj. Bodite ponosni, da počnete nekaj, kar se lahko dotakne nekoga …

Čestitke ob obletnici.«

 

Matej Penko (2010–2013)

»Vsak človek v sebi nosi zaklad, posodo številnih talentov. Nekateri jih odkrivajo sami, drugi jih odkrivamo skupaj …

Vsi, ki odkrivamo ta zaklad s petjem, vemo, kako je to osrečujoče, včasih pa tudi naporno. Prepevanje s toliko različnimi ljudmi, značaji, poklici je medsebojno brušenje in prava šola za življenje.

Ob zaokroženih obletnicah radi pogledamo v preteklost, se ozremo po prehojeni poti in se zazremo v prihodnost. Petinštirideset let v življenju zbora je dolga doba. V življenju posameznika je to že zajeten, tudi odločujoč kos življenjske poti. V tem času so se zvrstili brezštevilni nastopi, koncerti, tekmovanja, vaje. Lepih trenutkov, ki jih ponujajo taka doživetja, sem bil v času, ko sem vodil APZ France Prešeren, deležen tudi sam.

Naj možnost s pesmijo osrečevati sebe in številne poslušalce, ki prisluhnemo APZ France Prešeren, traja še dolga leta.«

 

Fernando Mejias (od 2013)

»Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, ki mi ga je čast voditi od začetka tekoče sezone 2013/2014, dobro poznam že od leta 2004, ko me je takratni zborovodja Primož Kerštanj povabil kot tenorista na zelo poseben projekt, in sicer na izvedbo Misse Criole v sodelovanju s samim skladateljem Arielom Ramírezom.

Od tistega sodelovanja je minilo že deset let. V tem času smo pri več projektih sodelovali in se spoznavali s krasno skupino ljudi – pevcev. Usoda je želela, da prevzamem vodstvo tega nadarjenega in z bogato potjo zaznamovanega zbora.

S prizadevnim in zelo dobrim delom se kakovost APZ France Prešeren Kranj ohranja in nadgrajuje skozi ves čas in po tej poti bomo zagotovo nadaljevali. Moja vizija, kot zborovodja, ki sedaj z zborom zaključuje prvo sezono skupnega dela, je, da se prestiž APZFPK še nadgrajuje in to kvalitativno in kvantitativno. Želim si, da bi izvajali čim širši zborovski repertoar, da bi lahko vsak pevec našel nove izzive in posledično nove dosežke.

V tem kontekstu vabimo vsakega pevca, ki bi se nam z zavzetostjo in pozitivnostjo hotel pridružiti.

Nenazadnje pa se zahvaljujem vsem vam, ki nas spremljate in spodbujate, da si zastavimo nove cilje in jih tudi uresničujemo!«