7. glasbeni festival Arsana

Poletno glasbeno dogajanje na Ptuju

Ptuj, 23.–31. julij 2015

TAKE6

Na Ptuju bo konec julija že sedmo leto brbotalo raznoliko glasbeno dogajanje. Največji festivalski dogodek privablja v najstarejše slovensko mesto obiskovalce in zveneča imena iz vseh koncev sveta. Festival se utrjuje kot pomembna promocija mesta in vrelec ustvarjanja v evropskem in svetovnem merilu. V svoji pravljični (sedmi) izdaji Festival Arsana znova ponuja bogat mednarodni nabor glasbenega in spremljevalnega dogajanja.

Festival Arsana je do sedaj že gostil mnoga zveneča imena, kot so New York Voices, Rade Šerbedžija, Stefan Milenković, Donavska filharmonija, Simfonični orkester z Nove Zelandije, Edin Karamazov, Kaliopi Buklevska, Chris Jarret, Lovro Pogorelič, Allan Kelly Gang, zbor Glinka, zbor Smolni, Cubismo, Denis Jannah, Jean Toussaint, Konstantin Bogino, Elena Denisova, Marko Fiorentini, Nina Strnad, Vlado Kreslin, Oto Pesner, Janez Lotrič, Tinkara Kovač, Alenka Godec, Neisha, Terra Folk, Perpetuum Jazzile, Big Band DOM, Tadej Toš, Sozvočja Slovenije, Tabu, Phil Colins Show, Prifarski muzikanti in drugi.

Vsakoletno glasbeno dogajanje je prepleteno z bogatim spremljevalnim programom, med katerim izstopajo otroški festival, mednarodna poletna glasbena akademija, vokalni kamp, okrogle mize, potopisna predavanja, poulično dogajanje, seminarji …

Z več kot 400 koncerti, 3000 umetniki iz vseh koncev sveta in več kot 140.000 obiskovalci se je festival v preteklih letih uvrstil med večje v Sloveniji in zapisal na svetovni festivalski zemljevid.

Festival Arsana 2015

Vrhunec letošnjega festivala predstavlja gostovanje izjemne vokalne skupine TAKE 6 (ZDA), skupine z največ osvojenimi glasbenimi nagradami v zgodovini. Poleg njih čakajo obiskovalce še mnogi izvrstni koncerti: Rudi Bučar, Tinkara Kovač, Manouche, Tango story, Nuška Drašček, Queen tribute band (SRB), Gal Gjurin & Temna godba, Severa Gjurin, Klapa Šufit (CRO), Estudiantino Ensemble (CUB), Renato Chicco trio (ZDA), Tori Trio & Marnit (ITA), Katalena in drugi.

TAKE6-1

TAKE 6

 

Najboljši vokalni mački na planetu* – TAKE 6

Skupina je nastala že davnega leta 1980 na študentskem kampusu v Huntsvillu v Alabami (ZDA), kjer so najprej nastopali kot kvartet pod imenom Gentlemen’s Estate Quartet. Ko jih je bodoči tenor Mark Kibble slišal pri vaji, ki je potekala kar v kopalnici študentskega doma, se jim je pridružil, dodal peti glas in že istega večera z njimi zapel na koncertu. Ko se jim je nato pridružil še Mervyn Warren, se je kvintet prelevil v sekstet in se preimenoval v Alliance. Leta 1987 je skupina podpisala pogodbo z založbo Warner Brothers in spremenila ime v TAKE 6 (besedna igra na znani jazz standard Take 5). Njihov prvi album, ki je izšel že naslednje leto, je bil izjemno uspešen. Prejel je dva Grammyja in pristal med desetimi najboljšimi albumi sodobnega jazza in sodobne krščanske glasbe na sloviti Billboardovi lestvici.

Skupina Take 6 je izjemno priljubljena tako med poslušalci kot kritiki. Opisujejo jih kot šest virtuoznih glasov, združenih v kristalno čisti harmoniji, podloženi s prepletom sinkopiranih ritmov, ki se skozi inovativne aranžerske pristope zlivajo v omamno mešanico gospela, jazza, R&B-ja in popa. So najuspešnejša vokalna skupina glede na število prejetnih nagrad v zgodovini. Do sedaj so zbrali 10 grammyjev, 10 nagrad Dove, 7 nagrad Downbeat, nagrado Soul Train in druge. Po številu nagrad se lahko primerjajo z največjimi glasbeniki našega časa, kot so Quincy Jones, Stevie Wonder, Ray Charles, Ella Fitzgerald, Whitney Houston … Aktivni so na področju filma, posneli so skladbe za filme Dick Tracy, V vročici noči in Boyz n the Hood. Nastopali so na priznanih televizijskih oddajah, kot je Saturday Night Live, na podelitvah oskarjev in grammyjev, pripadla pa jim je tudi čast nastopiti pred kar štirimi ameriškimi predsedniki.

In kaj je tisto, zaradi česar po toliko letih še vedno ustvarjajo svežo glasbo? Fantje pravijo, da je odgovor preprost. Potrebni so zaupanje, prijateljstvo, spoštovanje in skupna ljubezen do glasbe.

 

Današnji člani TAKE 6: Mark Kibble in Claude V. McKnight III – prvi tenor,  David Thomas in Joey Kibble – drugi tenor, Khristian Dentley – bariton, Alvin Chea – bas

Današnji člani TAKE 6: Mark Kibble in Claude V. McKnight III – prvi tenor,
David Thomas in Joey Kibble – drugi tenor, Khristian Dentley – bariton, Alvin Chea – bas

 

 

 

 

_____________________

* Quincy Jones je pevce skupine Take 6 označil za »najboljše vokalne mačke na planetu« (v ameriškem glasbenem slengu se z besedo »cat« izraža medsebojno spoštovanje in priznavanje glasbenih vrlin, »cat« je torej glasbenik najvišjega ranga).