Carmen manet zmagovalke prve zborovske Evrovizije!

Foto: Reinis Rudzitis – LTV (vir: http://eurovisionchoir.tv/)

 

Odličen rezultat za slovensko zborovstvo, ki so ga predstavljala dekleta Carmen manet iz Kranja z zborovodjem Primožem Kerštanjem na prvi zborovski Evroviziji v Rigi. S predstavitvijo glasbe mladih slovenskih skladateljev Sama Vovka in Katarine Pustinek Rakar so ponesle v svet slovensko ljudsko izročilo v inovativni, s koreografijo podprti izvedbi in postale evrovizijski zbor leta 2017.

 

Skladatelja sta svoji skladbi napisala prav za to priložnost. Skladba Adrca (skladateljica Katarina Pustinek Rakar) opisuje življenje ženske v slovenski ljudski pesmi, spremljevalni rekvizit v vseh pesmih je ruta (narečno adrca), ki je bila nekoč nepogrešljivi del ženske oblačilne podobe. Spremljamo odraščanje dekleta, prvo zaljubljenost, poroko, rojstvo otroka, slovo od moža, ki odhaja v vojsko, in žalovanje ob njegovi smrti. Splet ljudskih pesmi se konča s pesmijo Aj, zelena je vsa gora, ki simbolizira nov začetek in novo upanje. Skladba Ta na Solbici Sama Vovka pa se prav tako zgleduje po ljudskem melosu slovenske manjšine v Reziji, tudi njeno besedilo je v rezijanščini. Pripoveduje o tradicionalnem praznovanju poroke v vasi Solbica v Reziji, kjer razposajeni topot nog plesalcev preglasi reko Bilo in odmeva od Kanina. Sodobna glasbena podoba vključuje tudi tradicionalno grleno petje, topot z nogami in ploskanje.

Na tekmovanju je sodelovalo devet držav članic EBU, ob Sloveniji še Avstrija, Danska, Estonija, Latvija, Belgija, Nemčija, Madžarska in Wales. Vsak zbor je izvedel šestminutni pevski nastop, ocenjevala pa jih je strokovna žirija, ki so jo sestavljali britanski skladatelj John Rutter, latvijska mezzosopranistka Elīna Garanča in švicarski dirigent Nicolas Fink. Šov sta vodila ameriški skladatelj Eric Whitacre in latvijska voditeljica Eva Johansone. Zmagovalni zbor je za nagrado prejel snemanje plošče.

Iskrene čestitke!

 

Uradni rezultati:

1. mesto: Carmen manet (Slovenija)

2. mesto: Côr Merched Sir Gâr (Wales)

3. mesto: Spīgo (Latvija)

 

Vsi tekmovalni zbori in rezultati:

Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Choir_of_the_Year_2017

 

Dirigenti:

 

Več:

http://eurovisionchoir.tv/carmen-manet-slovenia-win-eurovision-choir-year/

https://en.wikipedia.org/wiki/Eurovision_Choir_of_the_Year_2017

 

Razglasitev:

 

Nastop Carmen manet:

 

Cela oddaja: