Danica Pirečnik dobitnica srebrne plakete JSKD za leto 2022

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podelil najvišja odličja in priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture za leto 2022

Ljubljana – V soboto, 11. marca, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani podelil najvišja odličja in priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Med letošnjimi prejemniki je tudi eno najvidnejših imen slovenske zborovske dejavnosti, Danica Pirečnik, ki prejme srebrno plaketo za dolgoletno delo na področju zborovske glasbe. V svoji glasbenopedagoški karieri je bila mentorica mnogim, ki so svoje življenjsko poslanstvo našli v glasbi. Vendar pa je njen vpliv na lokalno glasbeno okolje mnogo širši. Tenkočutna pedagoginja in glasbena ustvarjalka je s predanim delom in posledično vrhunskimi poustvaritvami novih del ter del iz slovenske in svetovne zborovske dediščine posegla tudi v sam svetovni zborovski vrh. Za slovensko zborovsko dejavnost so zato pomembni tako izjemni dosežki Danice Pirečnik kot uveljavljene zborovodkinje na slovenskih in mednarodnih odrih kot tudi njeno delo za kulturo – in z njo za glasbo – v šaleškem okolju.

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejela lutkarica, ilustratorka, kostumografinja in scenografinja Alenka Eka Vogelnik, ki je s svojim strokovnim znanjem vidno zaznamovala vsa omenjena področja in je od začetkov svojega delovanja tesno povezana z ljubiteljskimi ustvarjalci – kot avtorica ali pedagoginja oziroma mentorica. Kot je pojasnila v zahvalnem govoru, jo je priznanje primoralo k temu, da se je tudi sama ozrla nazaj, k vsemu, kar je počela zadnjih 45 let. »To oziranje je bilo precej stresno,« je šaljivo poudarila.

Na dogodku, ki ga je vodila Blažka Müller in z glasbo razgibala Brina Vogelnik, sta občinstvo pozdravila direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič ter predsednik komisije za priznanja in odličja JSKD dr. Tomaž Simetinger. Po Simetingerjevih besedah je bila letošnja podelitev še posebej izrazito zaznamovana z lutkami, ki imajo v gledališkem svetu posebno mesto. »Lutka je spojni člen med igralci in občinstvom, a tudi metafora za ljubiteljsko kulturo kot tako – kajti, kje pa živi ljubiteljska kultura, če ne med nami, tam, kjer se stikamo.« Ob tem je Damjanovič izjemno zadovoljen, da je v lanskem letu ljubiteljska kultura znova zaživela v polnem sijaju in dobila pravi, predpandemični pospešek.

Z leve proti desni: Damjan Damjanovič, Marica Hartmann, Alenka Eka Vogelnik, dr. Tomaž Simetinger, Danica Pirečnik, Tomaž Škamperle, Nina Šulin, Janez Zalaznik
Foto: Matej Maček

Srebrne plakete so poleg Danice Pirečnik prejeli še Tomaž Škamperle, eden izmed vidnejših godbenikov in mentorjev na področju instrumentalne glasbe, Janez Zalaznik, akademski slikar, fotograf in grafični oblikovalec, predavatelj, mentor in pisec strokovnih prispevkov s področja likovne dejavnosti, in Marica Hartmann, ki je že več kot petdeset let steber Slovenskega kulturnega društva Celovec, v katerem se je še posebej razvila lutkovna dejavnost z otroki in za otroke.

Zlati znak na področju gledališča, lutkovne in likovne dejavnosti je letos prejela Nina Šulin, ena od tistih umetnic, ki s svojim raznorodnim delovanjem posega na različna umetniška področja in jih neutrudno povezuje.

Za priznanja so se potegovali predlagani kandidati in kandidatke, ki pomembno (so)ustvarjajo na področju ljubiteljske kulture v svojem lokalnem ali širšem okolju. O prejemnikih je odločala strokovna komisija, ki so jo poleg dr. Tomaža Simetingerja sestavljali člani mag. Marko Rupel, mag. Marijana KolenkoAndreja Koblar Perko in dr. Inge Breznik.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

Več: https://www.jskd.si/priznanja-in-nagrade/uvod_priznanja.htm

JSKD priznanja ljubiteljskim kulturnikom podeljuje že več kot dvajset let. Zlata plaketa je priznanje za življenjsko delo in je najvišje odličje, ki ga JSKD podeli za izjemne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke v daljšem obdobju, srebrna plaketa pa je priznanje za dolgoletno in uspešno delo na področju ljubiteljske kulture. Od leta 2011 sklad podeljuje tudi zlati znak za odmevne dosežke mlajših ustvarjalcev in poustvarjalcev, ki delujejo na področju ljubiteljske kulture.

Iz utemeljitve priznanj:

DANICA PIREČNIK

Srebrna plaketa

Danica Pirečnik je ime, ki je zborovski javnosti dobro znano. V svoji glasbenopedagoški karieri je bila mentorica mnogim, ki so svoje življenjsko poslanstvo našli v glasbi. Vendar pa je njen vpliv na lokalno glasbeno okolje mnogo širši.

Kot profesorica glasbe je na Gimnaziji Velenje med mladimi širila zavedanje o pomenu pevske kulture ter vzgojila generacije ljubiteljskih pevcev, ki so prepevali v MeMPZ Šolskega centra Velenje. Vsi mladi, ki jim je Danica s svojo sugestijo zatresla čustveni svet, še danes z žarom v očeh pripovedujejo o časih srednješolskega prepevanja.

Leta 1999 je z veliko odgovornostjo prevzela vodenje Šaleškega akademskega pevskega zbora in z njim ustvarila svojevrstno kulturno institucijo z izjemnimi dosežki na slovenskih in mednarodnih odrih. Pevci odrskih izkušenj pod Daničinim vodstvom največkrat sploh ne znajo ubesediti. Iz njih z značilno mehkim in natančnim gibom svojih rok izzove najgloblje in jih s svojo prefinjeno tankočutnostjo pripravi do tega, da svojim čustvom z glasbo utrejo pot do duhovne čustvene odprtosti. To, pravi Danica Pirečnik, je tisti čudežni ustvarjalni proces, ki povezuje in plemeniti.

Žirije na domačih in tujih odrih je vedno znova prepričala z izjemno muzikalnostjo ter pronicljivimi in prepričljivimi interpretacijami. Zborovska tekmovanja je pogosto poleg zmag v kategorijah okronala še s katero izmed posebnih nagrad, bodisi za izvedbe obveznih skladb, nemalokrat pa kar za najboljšega dirigenta tekmovanja.

Vse življenje z veliko ljubeznijo in trudom dela z ljubitelji, jih gnete in brusi v samostojne ter odgovorne pevce. Prav nikoli ni projektno stopila pred profesionalni sestav, in kot pravi tudi sama, najlepše ter srčno znajo zapeti ravno ljubiteljski pevci.

Za slovensko zborovsko dejavnost niso pomembni le izjemni dosežki Danice Pirečnik kot uveljavljene zborovodkinje na slovenskih in mednarodnih odrih, temveč tudi njeno delo za kulturo – in z njo za glasbo – v šaleškem okolju. To delo je namreč veliko zahtevnejše od dela v največjih slovenskih urbanih središčih, kajti zborovodja si mora pevce in poslušalce vzgojiti in izobraziti popolnoma sam. Danici Pirečnik to že vrsto let uspeva s predanim delom in posledično vrhunskimi poustvaritvami novih, naročenih del ter tudi del iz dediščine slovenske in svetovne zborovske zakladnice.

Danica Pirečnik je eno najvidnejših imen slovenske zborovske dejavnosti. Je tenkočutna pedagoginja in glasbena ustvarjalka, ki je s kakovostnim delom in rezultati posegla v sam svetovni zborovski vrh.