Mladinski pevski festival se vrača v Celje

Prva pokoronska izvedba Mladinskega pevskega festivala Celje zazvenela v Celjskem domu s srečanjem slovenskih srednješolskih pevskih zborov

Foto: Danijel Berden

Po dveh koronskih letih se je v knežje mesto vrnil Mladinski pevski festival, a tokrat malce drugače. V ponedeljek, 25. aprila, se je v Celjskem domu začelo srečanje srednješolskih zborov Slovenije, pevski dogodek, ki spodbuja sodelovanje in povezanost med srednjimi šolami naše države. V Celju se je zbralo več kot 300 pevcev in zborovodij, skupaj z njimi pa so nastopili tudi letošnji zmagovalci Eme 2022 zasedba LPS, ki bo Slovenijo maja zastopala na tekmovanju za pesem Evrovizije v italijanskem Torinu, instrumentalna zasedba Gimnazije Celje – Center The Šlagers in nekdanji dijaki celjskih srednjih šol, vokalni solistke in solisti Sandra Feketija, Željka Predojevič, Sergije Lugovski in Boštjan Korošec. Letošnji festival oziroma koncert je bil posvečen nedavno preminulemu skladatelju Jakobu Ježu (1928–2022), ki je velik del svojega bogatega opusa posvetil prav mladinskim zborom.

Tradicija Mladinskega pevskega festivala v Celju je zaradi koronskih razsežnosti v letu 2020 potihnila in organizatorji – Gimnazija Celje – Center, Zavod Celeia Celje in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Celje, pravijo, da je letošnje pevsko srečanje, ki so ga oblikovali mladi iz vse Slovenije, tista prava spodbuda k oživitvi pevskega manifesta, ki v knežjem mestu poteka vse od leta 1946. Srečanje je namenjeno tudi spodbudi zborovskega petja v srednjih šolah in povezovanju med sestavi, zastavljeno je revijsko, in ne kot tekmovanje. S povezanostjo in željo po ohranjanju tradicije organizatorji upajo tudi na to, da bo dogodek postal tradicionalen. Festival so finančno podprli JSKD, Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje.

Letošnjega mladinskega pevskega festivala so se udeležili zbori iz I. gimnazije v Celju, Prve gimnazije Maribor, II. gimnazije Maribor, Gimnazije Brežice, Gimnazije Celje – Center, Gimnazije Nova Gorica, Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Šolskega Centra Celje in Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije Ljubljana.