Delavnica Trema – izvor kreativne energije?

Jazzva vabi na tretjo delavnico iz jesenskega sklopa Gradniki glasbe, ki bo potekala v sredo, 16. novembra, ob 17.30 v prostorih AFS France Marolt na Dunajski 56.

Tokrat gostimo Katarino Habe, doktorico psihologije, ki svoje znanstvenoraziskovalno in strokovno delo usmerja na področje razvoja strategij uspešnega nastopanja (motivacija, samospoštovanje, obvladovanje stresa, pozornost in spomin) s poudarkom na obvladovanju treme in razvoju kreativnega mišljenja. V svojem doktorskem delu se je posvetila raziskovanju vpliva glasbe na kognitivno funkcioniranje, kar je trenutno še vedno njeno poglavitno znanstvenoraziskovalno področje. Pri svojem delu združuje analitični um psihologinje in intuitivni um glasbenice, saj že vrsto let uspešno deluje na obeh področjih.

TREMA – IZVOR KREATIVNE ENERGIJE?

Trema je pogosto prva asociacija na nastop pri številnih glasbenikih. Še posebej tisti, ki nastopajo solistično, se ukvarjajo predvsem z negativnimi vidiki prednastopnega vznemirjenja. Tako so pozitivni vidiki povečane stopnje fiziološkega vzburjenja, ki so pravzaprav predpogoj za uspešno izvedbo, saj povečujejo budnost, pozornost, spominski priklic, čustveno angažiranost in zanos, večinoma zanemarjeni. Če želimo na odru žareti, moramo občutiti ravno prav vznemirjenja, ne preveč, pa tudi ne premalo, da bomo lahko nastop optimalno izvedli. Ključno vprašanje je, kako doseči ravnovesje na telesni, čustveni in miselni ravni? Pri tem si lahko pomagamo z različnimi strategijami, ki jih bomo na delavnici preizkusili in bo lahko vsak pri sebi ugotovil, kaj zanj/-o najbolj deluje.

V okviru delavnice bomo nagovorili naslednja vprašanja:

  • Kako prednastopno vznemirjenje zapeljati v smer zanosa namesto v smer izvajalske anksioznosti?
  • Kateri so najpogostejši znaki prednastopnega vznemirjenja pri glasbenikih?
  • Kateri individualni in kontekstualni dejavniki vplivajo na stopnjo prednastopnega vznemirjenja?
  • Kaj so najpogostejši vzroki pretiranega prednastopnega vznemirjenja?
  • Kakšen je odnos med prednastopnim vznemirjenjem in uspešnostjo izvedbe?
  • Katere so najučinkovitejše strategije za uravnavanje prednastopnega vznemirjenja na telesni, čustveni in miselni ravni?

Število udeležencev je omejeno, zato pohitite!

Prijave in več informacij TUKAJ.

Kotizacija: 10 €

Trajanje delavnice: 4 šolske ure