Deset let Zborovskega festivala ljudske pesmi Prevalje

Z naročanjem novitet in dragocenimi glasbenimi izdajami širijo kulturno dediščino Koroške

 

Pred desetimi leti (2009) so prevaljski mohorjani vnesli novo programsko vsebino med dosedanja zborovska dogajanja. Koroška na tej in oni strani meje se ponaša z razvejano zborovsko dejavnostjo, izhajajočo iz bogastva koroške ljudske pesmi vseh pokrajin od Mežiške doline, Podjune, Roža do Zilje. Ljudska pesem in zborovsko petje je bistveni del naše narodne identitete. Ni ga med našimi zbori, ki bi ne gojil ljudske pesmi, jo s tem ohranjal, širil in prenašal na poznejše rodove. Težko bi tudi našli skladatelja, ki v svojem opusu nima zborovske ljudske skladbe ali da se ne bi posvečal ljudski pesmi. In končno: tudi poslušalci še vedno najraje prisluhnejo prepevanju ljudskih pesmi. Vse to je botrovalo Mohorjanovi odločitvi, da ustvarijo festival. Tako so tudi Prevalje postale festivalsko mesto.

 

Kulturno društvo Mohorjan vsako leto povabi pet do šest zborov in izvirne ljudske pevke in pevce. V desetih letih se je tako na Prevaljah zvrstilo že 55 zborov, 38 iz Slovenije, 15 iz zamejstva in dva tuja zbora (iz Avstrije in Irske). Pestra pevska festivalska srečanja nudijo vpogled v bogato paleto glasbene ustvarjalnosti našega naroda, pevcev, skladateljev in dirigentov, vse to pa prispeva k vzgoji in kulturni rasti poslušalcev. Poslanstvo festivala je tudi v naročanju in izvajanju zborovskih novitet ter izdajanju glasbenih publikacij. Tako so mohorjani poleg izvedb številnih zborovskih novitet naročenih skladb v zadnjih letih izdali naslednje zborovske edicije: zbirko 29 priredb ziljskih ljudskih pesmi osmih slovenskih skladateljev Kako kratek je ta čas (2013), koroške ljudske v priredbah Luke Kramolca Eno pesem pojmo mi (2013), Katalog posvetnih zborovskih skladb L. Kramolca (2014, ur. Mitja Gobec), ljudske iz Mežiške doline An korpič sem čriešen nabrava (2015) in zbornik predavanj s strokovnega posveta Koroški skladatelji in koroška ljudska pesem (2015).

Pevci se ob festivalskih srečanjih tudi izobražujejo: spoznavajo ljudsko glasbeno izročilo in kulturno dediščino Koroške, sklepajo nova poznanstva in prijateljstva ter sodelujejo z dr. Uršo Šivic z ZRC SAZU. Mohorjanov Zborovski festival ljudske pesmi pa je objavljen tudi v reviji International Choral Bulletin Mednarodne zborovske zveze IFCM, lepo priznanje pobudnikom in organizatorjem festivala – Kulturnemu društvu Mohorjan. Festival že vsa leta podpirata Občina Prevalje in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Posebej velja omeniti dobro sodelovanje s Krščansko kulturno zvezo v Celovcu in njihovimi zbori, ki so vsakoletni dragi gostje.

Na letošnjem jubilejnem festivalu, ki je potekal v soboto 20. oktobra v dvorani Družbenega doma na Prevaljah, so sodelovali Kranjski furmani – skupina ljudskih pevcev, zborovodja Adrijan Novak, Koroški OPZ Mohorjan Prevalje, zborovodkinja Špela Ramšak, Moški pevski zbor Goršek Štefan Čaki – Šentjanž, zborovodja Marjan Berložnik, Komorni zbor Škrjanček – KUD Rače, zborovodja Tone Žuraj, in Ženski pevski zbor Rož – Šentjakob v Rožu, zborovodja Žiga Kert. Kot vsako leto so mohorjani tudi letos natisnili zloženko s programi in predstavitvijo zborov, nastopajoče in številne poslušalce pa je v imenu Občine Prevalje pozdravil župan dr. Matic Tasič.

 

Dosedanje glasbene izdaje KD Mohorjan Prevalje

Pri Kulturnem društvu Mohorjan Prevalje so v minulih dvajsetih letih izdali 67 knjižnih naslovov, med njimi je 22 glasbenih izdaj:

1. Lojze Lebič: Od blizu in daleč, pogovori o glasbi in eseji (2000)

2. Lojze Lebič: Katalog del (2000)

3. Luka Kramolc: Zbornik koroških pesmi (2002)

4. Janez Močnik: Nocoj je ena lepa noč, božične pesmi (2002)

5. Anton Martin Slomšek: Šola vesela lepega petja za pridno šolsko mladino (2004)

6. Hedvika Vospernik: Pevske stezice, za otroške zbore (2005)

7. Helena Buhvald, Jožko Kert: Tebi pojem, Stvarnik moj, za cerkvene otroške zbore (2005)

8. Sedanji svet – skladbe na besedila A. M. Slomška (2006)

9. Slomšek in glasbena vzgoja mladih, zbornik predavanj (2007)

10. Pojmo Gospodu novo pesem, cerkvena glasba v Župniji Device Marije na Jezeru, Prevalje (2009)

11. Kako kratek je ta čas, priredbe ziljskih ljudskih pesmi (2013)

12. Lojze Lebič: Štiri Kosovelove pesmi za visoki glas in klavir (2013)

13. Eno pesem pojmo mi, koroške ljudske pesmi v priredbah L. Kramolca ( 2013)

14. Luka Kramolc: Katalog posvetnih skladb, ur. Mitja Gobec (2014)

15. Lojze Lebič: Od blizu in daleč II, pogovori o glasbi in eseji (2014)

16. Lojze Lebič: Katalog del (2014)

17. An korpič s’m čriešen nabrava, ljudske iz Mežiške doline (2015)

18. Koroški skladatelji in koroška ljudska pesem, zbornik predavanj

19. Lojze Lebič: Iz srednjeveškega cvetnika, za sopran in orgle (2016)

20. Lojze Lebič: Preludij in etuda za klavir (1957), Hommage a A. Skrjabin (2017)

21. Lojze Lebič: Nasprotja / Contraria, za harmoniko (2017)

22. Lojze Lebič: Spomin / Reminiscence, sonata za klarinet in klavir (2017)