Festival Europa Cantat prihaja na domove pevcev z vsega sveta z brezplačnimi tečaji in televizijskim programom

Premostitev razdalje ni samo zasilna rešitev, temveč priložnost za še bolj globalno doživljanje zborovskega gibanja

Festival Europa Cantat, ki se je sinoči tudi uradno začel s slavnostnim odprtjem v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, prihaja na domove pevcev z vsega sveta. Z brezplačnimi tečaji in televizijskim programom vam ponuja enkratno priložnost izobraževanja in širjenja glasbene perspektive. Izobraževalni spored je dostopen vsak dan le en klik stran na spletni strani festivala (https://europacantat.jskd.si/sl/ec-tv-sl/), kjer je objavljen tudi dnevni program. Vsebin je veliko, za vse okuse in žanre: osemnajst predavanj Pulse – poglabljanj na različne teme –, šest predstavitev zborovske literature »pojočih« držav in šest raziskovalnih (discovery) ateljejev s praktičnimi nasveti.

Prvo okno v zborovski svet se je v soboto odprlo s pogledom na katalonske pevske pokrajine. Član odbora ECA Marti Ferrer in skladatelj ter dirigent Josep Vila sta izbrala in predstavila pet različnih slogov sodobnih katalonskih skladateljev. S posnetki in besedami so skladbe Josepa Reiga, Marione Vila, Josepa Olle, Geliua Gasulla, Joana Magraneja nagovorile gledalce in bodo mogoče ravno zaradi tega neposrednega stika prispele na pulte zborov iz drugih krajev sveta (spletna stran festivala omogoča prenos partitur s povezavo na stran založbe Ficta).

Mladinski pevski zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je eden od zborov, ki sodelujejo pri skupnem petju, pa tudi pri raziskovalnih (discovery) delavnicah. V soboto so pevci spoznali koncept »inteligentnega zbora«, ki je geslo delovne metode danskega mentorja, s katerim so »vadili« povezovalno moč ritma. Jim Daus Hjernøe poučuje ritmično dirigiranje zbora, ko ritem in telo postaneta bistveno sredstvo za oblikovanje zvoka, glasbenega in odrskega nastopa. Gre za skupinsko improvizacijo in navdih, predvsem pa za občutek skupne odgovornosti pri ustvarjanju glasbenega trenutka. Pevci delavnice so zelo zgovorno prikazali učinkovitost metode, ki jih je vodila v ustvarjanje drugačnih, svobodnejših in hkrati trdnejših dinamik znotraj skupine.

Prvi triptih tečajev Pulse se je začel z uveljavljenim slovenskim violončelistom Galom Faganelom, ki je na osnovi lastne izkušnje spregovoril o sredstvih za uspešen razvoj kariere. Za uspehom se skriva jasen načrt, ki se začne pri pisanju življenjepisa in se zaključi z neljubim določanjem lastne vrednosti. Vmes je nešteto potrebnih veščin, kot tudi grajenje samozavesti, saj promocija zahteva jasno sliko o lastnem potencialu, talentu, sposobnostih, tudi mejah. 

Festival Europa Cantat je za gostujočo državo tudi priložnost, da pokaže svoj pevski in umetniški potencial. Predstavitev mladih slovenskih skladateljev je potekala večglasno: moderator je bil Ambrož Čopi, ki je orisal zanimivo izložbo, v  kateri so Črt Sojar Voglar, Tadeja Vulc, Nana Forte, Patrick Quaggiato, Andrej Makor, Tine Bec, Matej Kastelic in Klara Mlakar govorili o virih navdiha, grajenju sloga, v zrcalnem pogledu dirigenta – povezovalca in skladateljev – predavateljev, ki je bil namenjen predvsem promociji njihove glasbe, a mu je vsak dodal zelo osebno noto.

Pulse program je potovanje okoli zborovskega sveta, tudi z upoštevanjem tehnoloških pripomočkov in drugih vsebin, ki so posredno povezane s pevsko dejavnostjo. Jim Daus Hjernøe se je na koncu izobraževalnega programa prvega televizijskega dneva vrnil za predavanje o učinkovitejši uporabi digitalnih sredstev, programov in aplikacij, ki so jih nekateri zbori začeli redno uporabljali v času pandemije (Lola, Jamulus, SonoBus, Digital Stage). Ne gre samo za posebne spretnosti, temveč za možnost boljše in hitrejše komunikacije ter sodelovanja med ljudmi, v pristnem zborovskem duhu. Premostitev razdalje ni samo zasilna rešitev, temveč priložnost za še bolj globalno doživljanje zborovskega gibanja.

Pulse program zagotavlja interakcijo z gledalci, ki lahko postavljajo vprašanja in s tem posredujejo odziv z druge strani ekrana. Vsi tečaji so brezplačno dostopni na televiziji festivala. Vabljeni k spremljanju, novo znanje čaka na vas!

Posnetki posameznih oddaj so dostopni na

https://video.arnes.si/?category=MUSIC.

EUROPA CANTAT TV, 1. DAN:

DNEVNA REPORTAŽA:

SKUPNO PETJE:

RAZISKOVALNA (DISCOVERY) DELAVNICA:

PULSE 1:

PULSE 3:

PREDSTAVITVE NOTNE LITERATURE: