Jazzvin prvenec z vsemi niansami a cappelle

Vokalna skupina Jazzva, v. s. Jasna Žitnik, samozaložba, Ljubljana, 2020

Ljubljanska a cappella zasedba Jazzva, tretjeuvrščena na lanskoletnem tekmovanju Evrovizijski zbor leta na Švedskem, je februarja letos v digitalnem formatu izdala svoj prvi album, ki so mu nadeli ime Jazzva.

Jazzvin prvi studijski album, naslovljen preprosto Jazzva, na katerem je svoje mesto našlo sedem skladb iz žanrsko in slogovno raznolikega repertoarja skupine, predstavlja prerez umetniškega dela vokalne sedmerice v zadnjih petih letih, ko so poleg rednega nastopanja na slovenskih odrih koncertirali tudi na Danskem, Finskem, Madžarskem, v Nemčiji, Italiji in Avstriji. Obdobje snemanja je bilo za Jazzvo tudi čas sprememb, saj je zasedba v teh letih zamenjala dva člana, na albumu pa lahko slišimo tako nekdanjo kot sedanjo zasedbo.

Skladbe, med katerimi najdemo tudi Jazzvino priljubljeno priredbo slovenske ljudske Zrejlo je žito izpod peresa umetniške vodje skupine Jasne Žitnik ter na državnem a cappella tekmovanju Sredi zvezd nagrajen aranžma slovenske klasike Nad mestom se dani Nataše Kocjančič, so posneli: Maša Simčič/Katja Kovačič (sopran), Jasna Žitnik (mezzosopran), Anja Hrastovšek (mezzosopran/alt), Jon Leskovec (tenor), Klemen Dovjak (bariton), Andrej Perdih (bas), Tadej Pasar/Anej Kebrič (beatbox). Za urejanje zvočne slike je poskrbela ekipa s številnimi izkušnjami pri snemanju prepoznavnih a cappella zasedb v sestavi Samo Vovk, Jure Matoz, Klemen Brezavšček, Iztok Zupan in Jasna Žitnik.

»Na svoj prvi album smo izjemno ponosni, saj smo vanj z ekipo izjemnih pevcev in strokovnjakov za zvok vložili velik del sebe. Predstavlja razvoj glasbenega jezika skupine prek raziskovanja različnih žanrov. Skozi nabor skladb in oblikovanje zvoka smo Jazzvo predstavili v vseh niansah - od nežne melanholije slovenskih popevk do udarnih plesnih ritmov mednarodnih hitov,« je ob izidu povedala umetniška vodja skupine Jasna Žitnik.