Kam pred začetkom novega šolskega leta? Na Tabor mladih pevcev Primorske, seveda!

»Navdušen sem nad znanjem, ki nam ga posredujejo vrhunski slovenski zborovski strokovnjaki.« 

Tolmin, 25.–30. avgust 2019

Foto: JSKD OI Tolmin

 

Tolmin v poletnem času ni le mesto velikih glasbenih festivalov, ampak se je tam udomačil tudi Tabor mladih pevcev Primorske, ki je letos doživel že tretjo izvedbo in je potekal od 25. do 30. avgusta. Tabora, ki ga soorganizirajo Kulturno društvo Magdalenčica, tolminska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti ter Zavod za kulturo, šport in mladino, ob podpori Občine Tolmin in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, se je letos udeležilo kar 90 mladih pevcev in pevk, večinoma iz Primorske, pa tudi od drugod. Pod vodstvom zborovodij Stojana Kureta, Petre Grassi, Barbare Kovačič, Monike Fele in Mete Praček ter ob pomoči učiteljice vokalne tehnike Martine Burger so v šestih dneh naštudirali 11 skladb in se predstavili na zaključnem koncertu v Kinogledališču Tolmin.

 

Barbara Kovačič, zborovodkinja pevskih zborov na Osnovni šoli Franceta Bevka Tolmin je zadovoljna z razvojem tabora, katerega pobudnica je bila. »Veseli nas dejstvo, da se je program tabora v teh treh letih zelo izpopolnil, zadovoljni pa smo tudi z velikim številom prijavljenih. Ob taboru je letos potekal tudi seminarski del za zborovodje otroških in mladinskih zborov, kar je letošnja novost. Še ena posebnost letošnje izvedbe pa je, da so luč sveta zagledale tri novitete.«

Letošnja novost je bilo dvodnevno izobraževanje za zborovodje OPZ in MPZ, seminaristi so spremljali delo zbora.
Foto: JSKD OI Tolmin

 

»Mislim, da je tabor dobil pravo zemljo, kjer se lepo širi in poganja korenine,« pa meni Stojan Kuret, eden od umetniških vodij tabora. »Prijav je vsako leto več, letos imamo tudi več sodelavcev. Vztrajamo na nakazani poti programsko in izvedbeno. Mladi nas vsakič znova presenečajo, saj nimajo meja, ki jih imamo mi v v svojih glavah. Zmorejo marsikaj, seveda pa jih je pri tem treba znati spodbujati, pokazati neko energijo, s katero potem iz njih izvlečeš marsikaj,« še dodaja.

Pevce so v veseljem obiskali vsi trije skladatelji, ki so prav posebej za tabor napisali novitete, Tadeja Vulc, Anej Černe in Ambrož Čopi.
Foto: JSKD OI Tolmin

 

Glavnina umetniškega dela je tudi letos potekala pod taktirko priznane dirigentke Petre Grassi. »Še vedno je eno od mojih glavnih glasbenih vodil na Taboru mladih pevcev Primorske delo na homogenosti zvoka. Čeprav je čas, ki ga imamo na razpolago, kratek, saj smo skupaj le šest dni, poskušamo v tem času čim več delati na tem, da vsak otrok začuti, da je njegov doprinos izjemno pomemben za zvok celotnega zbora, ki na koncu zazveni kot eno telo. Tudi letos smo veliko delali na vokalni tehniki, fraziranju, artikulaciji in ritmični preciznosti. Zelo sem ponosna, da so tudi letos pevci ves celovečerni koncert izvedli na pamet. Poleg tega, da od njih zahtevamo veliko glasovnega napora, je na taboru tudi zelo veliko intelektualnega dela.« Ob Grassijevi sta se kot mentorici na taboru letos prvič predstavili Monika Fele, zborovodkinja Ženskega pevskega zbora ČarniCe in članica Zbora Slovenske filharmonije, ter Meta Praček, zborovodkinja iz Vipave, ki vodi tudi Vipavske tamburaše.

 

In kaj o letošnjem taboru menijo udeleženci?

»Kar naporno je zdržati dolge ure pevskih vaj, saj je skladbe treba velikokrat ponavljati, sicer pa je zelo fajn,« je povedala Zala iz Tolmina. Eli Mii, prav tako domačinki, je všeč, da na taboru spoznavajo različne skladatelje, da pojejo pod vodstvom različnih dirigentov in se pri tem tudi zabavajo. Na Primorsko je tudi letos prišlo nekaj udeležencev iz osrednje Slovenije. Martin iz Ljubljane, dijak Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, je »navdušen nad znanjem, ki nam ga posredujejo vrhunski slovenski zborovski strokovnjaki in ga bomo lahko s pridom uporabili na svoji glasbeni poti«.

Dan ob Idrijci bo očitno postal tradicionalen.
Foto: JSKD OI Tolmin

 

Organizatorji so tudi letos poskrbeli, da so pevci in pevke na taboru lahko preživeli tudi nekaj bolj sproščenih trenutkov. »Imeli smo orientacijski pohod, delavnico slikanja na majice, filmski večer, kot vsako leto pa tudi dan ob Idrijci, kjer se pevci v prijetnem okolju sprostijo s športnimi in družabnimi igrami, seveda ni šlo brez velike torte, s katero se posladkamo po vajah dan pred zaključnim koncertom«, je povedala Silva Seljak, vodja tolminske izpostave Javnega sklada, ki skrbi, da organizacijsko teče vse, kot je treba. »Letos so vaje potekale v šolskem centru, glasbeni šoli in župnišču, za kar se vsem institucijam iskreno zahvaljujem. Sodelovanje z vsemi se mi zdi ključno za uspešno izvedbo tabora. V Tolminu je vse zelo blizu in vaje na različnih koncih mesta zato niso bile nobena težava, malo smo se sprehodili,« še dodaja Seljakova.

Po zaključnem koncertu v Kinogledališču Tolmin
Foto: Jana Jocif

 

Polovica pevcev se je tabora udeležila drugič, nekateri tretjič, kar je lep dokaz, da se imajo kljub intenzivnemu delu mladi v Tolminu lepo.
Foto: Jana Jocif

 

Sadove letošnjega dela so mladi pevci in pevke pokazali na zaključnem koncertu pred prepolno dvorano Kinogledališča Tolmin. Pevce in občinstvo sta uvodoma nagovorila tolminski župan Uroš Brežan, ki je izrazil veselje, da lahko vsako leto ob koncu počitnic obišče koncert Tabora mladih pevcev Primorske, in pridal željo, da bi tabor tudi v prihodnje ostal del tolminskega poletnega dogajanja. Dobro delo vseh sodelujočih in odlično organizacijo tabora pa je pohvalil direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti Marko Repnik.

Program koncerta je bil letos ponovno sestavljen zelo raznoliko, s skladbami različnih slogovnih obdobij, med njimi je bilo tudi precej prvih slovenskih izvedb in novitet. V Sloveniji so prvič zazvenele srednjeveška skladba iz 14. stoletja Polorum Regina iz kodeksa Libre Vermel di Monserrat, Kusimana ameriškega skladatelja Jima Papoulisa in ljudska izštevanka Ekate Pekate v uglasbitvi Tineta Beca. Prav za letošnji Tabor mladih pevcev Primorske pa so nove skladbe prispevali Ambrož Čopi, Anej Černe in Tadeja Vulc. Čopi je posegel po besedilu Simone Kopinšek Hiše, Černe je uglasbil Večerno pravljico in besedam Gregorja Strniše pridal tudi zvoke iz narave, s čimer je še dodatno učinkovito ustvaril večerno vzdušje v gozdu, Vulčeva pa je za tabor letos napisala skladbo The broom (Metla) na besedilo Tee Plaftak. Ob omenjenih skladbah so pevci izvedli še dela Hugolina Sattnerja, Marija Kogoja, Janija Goloba, Patricka Quaggiata in Iva Antogninija. Na klavirju je zbor spremljala Nika Kovačič.

Glavnina umetniškega dela je tudi letos potekala pod taktirko priznane dirigentke Petre Grassi.
Foto: Jana Jocif

 

Stoječe ovacije občinstva, zadovoljstvo na obrazih mladih pevcev in njihovih mentorjev so dokaz za še eno uspešno izvedbo Tabora mladih pevcev Primorske, organizatorji pa že napovedujejo, da se bodo pevci, podobno kot lani, predstavili tudi na priložnostnih nastopih med letom, preden se ob koncu prihodnjih poletnih počitnic znova snidejo v Tolminu.