Magični mojster zborovske glasbe Gary Graden s Komornim zborom Ipavska

Vipava, oktober 2017

 

 

Komorni zbor Ipavska, ki v tej sezoni praznuje 20-letnico delovanja, sodi med uveljavljene in priznane zborovske ansamble, je sredi oktobra organiziral mojstrski tečaj za zborovodje, ki ga je vodil svetovno znani zborovodja maestro Gary Graden. Zahtevno nalogo demonstracijskega zbora je prevzel organizator in gostitelj Komorni zbor Ipavska. Zbor je na delo z gostom pripravil maestro Michele Josia, ki zasedbo vodi od jeseni 2015.

 

Ameriški zborovski dirigent Gary Graden je bil rojen v Filadelfiji (Pensilvanija, ZDA). Študij je zaključil na Univerzi Clark ter se glasbeno izpopolnjeval na Glasbeni šoli Hartt, na Poletnem festivalu glasbe (Aspen) in z Ericom Ericsonom na Kraljevi glasbeni akademiji v Stockholmu. Bil je član in tenorski solist v Komornem zboru Erica Ericsona in v vokalnem ansamblu Lamentabile Consort. Gary Graden je dolgoletni zborovodja v Cerkvi sv. Jakoba v Stockholmu (od leta 1984) in v Stockholmski katedrali. Ustanovil in vodil je komorni zbor Stockholmske glasbene gimnazije. Z obema zboroma je osvojil mnoge najpomembnejše nagrade na mnogih evropskih prestižnih tekmovanjih, vključno z veliko nagrado Evrope za zborovsko petje (European Grand Prix for Choral Singing). Gary Graden je dobitnik medalje Johannesa Norrbyja za svoj prispevek k švedski zborovski glasbi in je bil leta 2005 izbran za najboljšega zborovskega dirigenta Švedske.

Teme, ki jih je izobraževanje zajelo, so bile osnove dirigentske tehnike s poudarkom na zborovskem dirigiranju, intonacija v zboru, interpretacija skladb različnih slogovnih obdobij s poudarkom na sodobni glasbi, učenje vokalne tehnike v skupini, organizacija vaj, vodstveni principi in drugo. Največ časa je bilo posvečeno praktičnemu delu udeležencev z zborom.

Mojstrskega tečaja so se udeležili aktivni in pasivni ambiciozni mladi ter že izkušeni in uveljavljeni zborovodje iz vse Slovenije in tujine, ki so želeli pod mentorstvom maestra Garyja Gradna izboljšati tehniko dirigiranja, pridobiti metodična znanja o vodenju zbora, spoznati novo zborovsko literaturo in se seznaniti z drugačnimi pristopi k zboru. Nekaj udeleženk lanskega mojstrskega tečaja (vodil ga je maestro Javier Busto) se je seminarja ponovno udeležilo tudi letos, kar je za organizatorja velika spodbuda in potrditev, da svoje delo opravlja dobro. Posebno presenečenje pa je bila udeleženka iz Belorusije, Olga Ivanova, predsednica priznanega zbora Polifonica iz Minska, ki je prepotovala res dolgo pot, da bi spoznala maestra in Komorni zbor Ipavska.

Gary Graden in aktivni udeleženci mojstrskega tečaja v Vipavi
Foto: R. Ferjančič

 

Mojstrski tečaj je potekal v prostorih Škofijske gimnazije v Vipavi, ki je tudi letos prijazno odprla svoja vrata, projekt pa sta podprla tudi Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Občina Vipava. Tečaj se je po dveh dneh sklenil s slavnostnim koncertom demonstracijskega zbora pod vodstvom maestra in aktivnih udeležencev v cerkvi sv. Vida v Podnanosu.

Aktivni mladi udeleženci so bili Klara Maljuga in Meta Praček, odlični mladi zborovodkinji iz Vipave, Ana Erčulj, uveljavljena zborovodkinja iz Ljubljane, Alja Pešak, asistentka zborovodje in članica demonstracijskega zbora iz Ljubljane, Aglaia Merkel iz Trsta, Matevž Pušnik, Peter Novak Smolič, Ema Nartnik in Žiga Kert iz Kranja, sami mladi in perspektivni zborovodje z različnih koncev Slovenije.

Na mojstrskem tečaju so se zborovodje spopadli z zahtevno zborovsko literaturo. Zazvenele so skladbe Gallusa, Mendelssohna, Lauridsena, Basdena, Mealora, Pustinek Rakarjeve, Makorja, Busta, Whitacra, na pobudo Garyja Gradna pa se je zbor lotil tudi novih skladb avtorjev Patricka Quaggiata ter Bo Hanssona, napisanih prav za to priložnost in posvečenih Komornemu zboru Ipavska, ter zanimivih skladb, ki so jih napisali Kverno, Waldenby in Åsander. S pevci in udeleženci je Gary Graden delil svoje izjemne izkušnje in znanje ter predstavil nekatere skladbe čisto na novo. Zbor in udeleženci so z navdušenjem sprejemali vse nasvete iz njegove bogate zakladnice.

Po končanem tečaju so vsi udeleženci dobili potrdila, v čudovitem ambientu Cerkve sv. Vida v Podnanosu, kjer je potekal zaključni koncert, pa je predsednik Komornega zbora Ipavska Tomaž Bavčar še posebej čestital aktivnim zborovodjem, ki so odlično izpeljali svoje naloge in popeljali zbor v čudoviti svet muziciranja in čistih pevskih užitkov.

Zaključni koncert – Komorni zbor Ipavska in dirigent Michele Josia
Foto: B. Rosa

 

Michele Josia, Tomaž Faganel, Gary Graden, Damijan Močnik, zborovodske legende v Vipavi
Foto: T. Bavčar

 

Koncert se je zaključil z noviteto Bo Hanssona The sun is love, ki jo je dirigiral sam maestro Gary Graden in si prislužil bučen aplavz polne cerkve poslušalcev ter iskrene simpatije sodelujočih pevcev in zborovodij. Pevskemu zboru Ipavska pa so se v zadnjih točkah pridružili tudi aktivni udeleženci.

Mojstrski tečaj se je zaključil v vinski kleti Vidus v Podbregu, kamor se Ipavska rada vrača, saj je vedno toplo sprejeta, in kjer je ob prijetnem druženju še dolgo zvenela slovenska pesem, zapel pa nam je tudi maestro Gary Graden, kar je bilo za vse zbrane posebno presenečenje in izjemno doživetje.

Michele Josia in Gary Graden v vinski kleti Vidus po uspelem koncertu
Foto: B. Rosa