Med Prešernovimi nagrajenci za leto 2022 Mirko Cuderman in Damijan Močnik

Mirko Cuderman in Damijan Močnik

Najvišjim priznanjem Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti za leto 2022 tokrat vidni pečat dajejo zborovska imena. Veliko Prešernovo nagrado prejme Mirko Cuderman, nagrado Prešernovega sklada pa Damijan Močnik.

Mirko Cuderman, ki je lani praznoval 90 let, je s svojim delom pomembno zaznamoval slovensko glasbeno življenje. Njegov prispevek na področju zborovske ter vokalno-instrumentalne glasbe je enkraten in neponovljiv. S svojim delom je dvignil raven ljubiteljskega zborovskega glasbenega poustvarjanja na raven poklicnih glasbenikov, s svojim poklicnim zborovskim korpusom pa je oblikoval ansambel evropske ravni. Med sestavi, ki jih je vodil ali ustanovil, so Consortium musicum, Komorni zbor RTV, Slovenski komorni zbor in Slovenski oktet. Temeljito se je posvečal izvedbam večjih najzahtevnejših vokalno-instrumentalnih del ter sodeloval z najrazličnejšimi priznanimi dirigenti in orkestri. V zgodovino se je zapisal tudi s svojim obsežnim opusom posnetkov (zbirki plošč Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba) in jo s tem zaznamoval kot eden najpomembnejših poustvarjalcev slovenske zborovske glasbe na prehodu iz dvajsetega v enaindvajseto stoletje.

Skladatelj Damijan Močnik, ki ga dobro poznamo tudi po prodornem pedagoškem prispevku, vlogi zborovodje in umetniškega vodje glasbenih dejavnosti v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, prejme nagrado Prešernovega sklada za svoj ustvarjalni opus vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe v zadnjih treh letih. V zadnjih letih se je uveljavil kot eden najpomembnejših slovenskih zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev. O Močnikovi široki mednarodni odmevnosti pričajo redne izvedbe njegovih skladb na najprestižnejših festivalih in v izvedbi najvidnejših profesionalnih zborov (mdr. skladatelj tedna na Francoskem radiu oktobra 2018, izvedba njegovih motetov na petih koncertih SWR Vocal Ensemble s prenosom posnetka na Božični koncertni dan EBU decembra 2020, uprizoritev mladinske opere Všeč si mi na libreto Milana Dekleve, med izstopajočimi deli pa sta še skladba Pasche in kantata An die Freude po naročilu Glasbene akademije Baden-Württemberg ob praznovanju obletnice Beethovnovega rojstva).

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Prešernovo nagrado država podeljuje ustvarjalcem, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Nagrado Prešernovega sklada pa prejmejo ustvarjalci za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice.

Prešernovi nagradi leta 2022 prejmeta Kajetan Gantar in Mirko Cuderman, nagrade Prešernovega sklada pa Anja Štefan, Jette Ostan Vejrup, Damijan Močnik, Andreja Zakonjšek Krt, Dušan Kirbiš in Špela Čadež.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem!