Mešani pevski zbor Crescendo: Rastemo

Zgoščenka, Mešani pevski zbor Crescendo, zb. Žiga Kert, Glasbeno društvo Crescendo, Škofja Loka 2019

 »Na začetku smo bili kot nepopisan list papirja. Nismo se zavedali, kam bo šla naša pot. Bili smo vztrajni in delavni. Veliko smo vadili, se učili, nastopali, se ob tem zabavali in spoznavali. Vsak po svoje smo se odrekali marsičemu, da smo lahko postali družina z enakimi interesi, v kateri nas je danes čez 40. Zbor se je rodil, postal otrok, mladostnik in odrasel človek, ki se še vedno uči. Rastemo …« S temi besedami je izid prve zgoščenke Mešanega pevskega zbora Crescendo pospremil zborovodja Žiga Kert.

Ustanovitev Mešanega pevskega zbora Crescendo, ki deluje v okviru Glasbenega društva Crescendo, sega v začetek leta 2015. Zbor je bil ustanovljen na pobudo zborovodje Žige Kerta, sestavlja pa ga več kot 40 mladih pevcev in pevk, ki jih druži želja po ustvarjanju kakovostne zborovske glasbe. Njihov program je sestavljen tako iz zborovskih skladb slovenskih in tujih skladateljev kot tudi popularnih pesmi, prirejenih za zbore. Poleg tega se usmerjajo v težji zborovski program, s katerim se udeležujejo domačih in tujih tekmovanj, pogled pa jim sega tudi do gostovanj v tujini.

Za izdajo prve zgoščenke so se odločili, ker so želeli pokazati kakovost zbora, ki je ob izidu zgoščenke obeležil svojo peto obletnico. Temu primerno je izbor pesmi širok in lahko služi kot dokument o delovanju zbora v teh letih. V štirinajstih pesmih je zajeta obširna paleta zborovske klasike od renesanse prek romantike do skladb 20. stoletja in sodobnih avtorjev, dotaknili pa so se tudi ljudske glasbe. Posegli so po skladbah slovenskih in tujih skladateljev.

V spored nas vpelje prekmurska ljudska iz Beltincev Nocoj je edna lüšna noč v priredbi Katarine Pustinek Rakar, ki ji sledi skladba Lojzeta Lebiča Vem, da je zopet pomlad. Zbor se nato predstavi s spevno in nežno romantično skladbo Abendlied izpod peresa Josefa Rheinbergerja. Ponovno lahko prisluhnemo sklopu slovenskih avtorjev: Benjamin Ipavec je uglasbil besedilo Ljudmile Prunk v skladbo z naslovom Ej tedaj; delo poznorenesančnega skladatelja Jacobusa Gallusa Stetit Jezus govori o tem, kako je Jezus stopil med svoje učence; pripoved o njegovem vstajenju pa je v skladbo Christus est natus vpletel Damijan Močnik. Zatem nas umiri skladba Ēriksa Ešenvaldsa Only in sleep, v kateri nam sopranistka Tanja Klančnik pripoveduje o brezskrbnosti otroških dni, nato pa lahko prisluhnemo letu čebele v skladbi Fčelica zleteila, ki jo je po ljudskih motivih iz Prekmurja zložil Lojze Lebič. Sledita še dve skladbi slovenskih avtorjev, in sicer skladba Da sem jaz ptičica, za katero sta besedilo in glasbo prispevala Oton Župančič in Mihael Rožanc, ter delo sodobnega skladatelja Andreja Makorja O lux beata Trinitas. V tradicionalni iz Južne Afrike v priredbi Ralfa Schmitta Indodana se predstavita solistki sopranistka Tina Thaler in altistka Marja Primožič. Živahnejša skladba Josua Elberdina Cantate Domino pa se prelije v še živahnejšo Ceciliado sodobnega avtorja Marcina Wawruka, ki opeva zavetnico pevcev sveto Cecilijo. Spored se začne in tudi sklene z ljudsko pesmijo, zadnja skladba je ljudska iz Istre Dajte Dajte, ki jo je priredil Aldo Kumar.

Zgoščenka je izšla pri založbi Klopotec, glasbeni producent je bil Janez Jocif, tonski mojster Iztok Zupan, za montažo so poskrbeli Iztok Zupan, Žiga Kert in Janez Jocif, grafično podobo pa je oblikovala Tadeja Pogačnik. Vsi posnetki so nastali v Jurijevi dvorani v Stari Loki leta 2019.

 

 

Foto: Iztok Zupan

 

Foto: Iztok Zupan