Dekliški zbor sv. Stanislava: JERUZALEM

Zgoščenka, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, zb. Helena Fojkar Zupančič, Zavod sv. Stanislava, Ljubljana, 2017

V pregledu zborovskih zvočnih izdaj zadnjih let pred našimi očmi, predvsem pa ušesi, izstopa še ena. Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije je pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič po prvih dveh zgoščenkah (Igraj kolce, 2010; Sončnica 2012) svojo diskografijo dopolnil še z enim uspešnim glasbenim izdelkom. Njegov naslov Jeruzalem, po t. i. mestu miru in stičišču verske raznolikosti, kratko in pomenljivo povzema rdečo nit programskega izbora. 40-članski dekliški sestav nas s svojim sozvenenjem popelje skozi 12 skladb – podob sporočila miru in sožitja.

Spored zgoščenke uokvirjata dve preprosti slovenski ljudski pesmi: pozdravna Bog daj dobro večer iz Bele krajine in zaključna Zdaj smo delo dokončali v priredbi Ivana Florjanca. Kot osrednje skladbe, napisane prav za ta sestav in njegov nastop na 11. Svetovnem zborovskem simpoziju v Barceloni 2017, velja izpostaviti prošnjo za mir Jerusalem v zvočni podobi Damijana Močnika, dinamično God of the open air Boba Chilcotta in nadzemeljsko orisano izpoved Toneta Pavčka Moj prvi angel, ki jo je uglasbil skladatelj Ambrož Čopi. S posebno pozornostjo do naročanja in izvajanja novih skladb sodobnih slovenskih skladateljev tako pevke in zborovodkinja pomembno prispevajo k nastajanju nove kakovostne zborovske literature za visoke glasove.

Preostali izbor dopolnjujejo vedno zanimiva dela domačega skladatelja in akademika Lojzeta Lebiča (Nekaj je v zraku in Urok) ter tujih ustvarjalcev klasične zborovske glasbe in vokalnega popa: Pablo Casals (Nigra sum), Gustav Holst (Ave Maria), Gabriel Fauré (Cantique de Jean Racine), Jaakko Mäntyjärvi (Pseudo-Yoik lite), Mia Makaroff (Butterfly) in spiritual v priredbi Audrey Snyder (I’ve got peace like a river). Vse skladbe so bile posnete v Kapeli sv. Stanislava in Dvorani Matije Tomca v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani.

Dekliški zbor sv. Stanislava in Helena Fojkar Zupančič sta s to izdajo ponovno utemeljila, zakaj sodita v vrh slovenskega zborovstva. Kot so zapisali tudi v lično tematsko oblikovani programski knjižici, je zgoščenka Jeruzalem sad »discipline, trdega dela, vzajemnosti, osredotočenosti, zaupanja, energije in ljubezni do petja«. Njihove doživete izvedbe, predvsem sodobnejših del, izžarevajo vokalno svežino in zvočno raznolikost, poenoteno in izrazito artilukacijo, homogeno prelivanje glasov pa postavlja izvedbam jasno intonančno vertikalo. Kakovostne izvedbe je s svojim pianističnim vložkom obogatil tudi pianist Primož Bratina.