Otroški zbor Vesna pometel s konkurenco odraslih zborov

Velika zborovska nagrada Evrope ponovno v Rusijo

Tolosa, 1. november 2017

 

V Tolosi je včeraj potekalo 29. Tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP – European Grand Prix for Choral Singing) 2017. Pet lanskoletnih zmagovalcev bolgarske Varne, francoskega Toursa, madžarskega Debrecena, italijanskega Arezza in španske Tolose se je pomerilo v velikem finalu ter pripravilo pravo zborovsko poslastico. Med sicer odraslimi zbori iz Latvije, Francije, Filipinov in Indonezije je tokrat zablestel ruski Otroški zbor Vesna iz Moskve pod vodstvom Nadežde Averine, ki si je to dragoceno zborovsko lovoriko pripel že leta 2000, prav tako v Tolosi, tedaj pod vodstvom njegovega ustanovitelja, slovitega Aleksandra Ponomareva.

 

Finale EGP je zborovsko tekmovanje, ki že od leta 1989 poteka med zmagovalci tekmovanj šestih evropskih mest: Arezza (Italija), Tolose (Baskija, Španija), Toursa (Francija), Varne (Bolgarija), Debrecena (Madžarska) in Maribora (Slovenija) – slednja dva sta bienalna, zato je vsakoletnih finalistov pet. Zmagovalci ene sezone teh tekmovanj se udeležijo finala, ki je organizirano leto pozneje.

Kljub »evropskemu« imenu je tekmovanje namenjeno zborom z vsega sveta, poleg tega pa udeležba ni omejena samo na odrasle zbore, ampak tekmujejo lahko tudi mladinski in otroški sestavi. Prav letos je tako Otroški zbor Vesna iz Moskve (ki po starosti ustreza našim mladinskim zborom) pometel z odraslo konkurenco še štirih zasedb: latvijskega Mešanega zbora Sola Latvijske akademije za kulturo pod vodstvom Kasparsa Adamsonsa iz Rige, francoskega Državnega mladinskega zbora A coeur Joie z dirigentom Filippom Mario Bressanom iz Lyona, znamenitih filipinskih pevcev Philippine Madrigal Singers pod vodstvom Marka Anthonyja A. Carpia iz Quezon Cityja in indonezijskega zbora, ki smo ga tudi že spoznali v Mariboru, Batavia Madrigal Singers z Avipom Priatno iz Jakarte. Zbor Vesna (Pomlad) je tako postal  peti zbor, ki je to nagrado prejel dvakrat – poleg njega v preteklih letih še Philippine Madrigal Singers (1997, 2007), APZ Tone Tomšič (2002, 2008), Mladinski zbor »Kamer …« (2004, 2013) in Komorni zbor Univerze v Utahu (2006, 2015).

Letošnji finale je ocenjevala sedemčlanska žirija v sestavi Javier Busto iz Baskije, Stephen Connolly iz Velike Britanije, Georg Grün iz Nemčije, Ko Macušita iz Japonske, Bengt Ollén iz Švedske, Aleksander Vacek iz Ukrajine in Stojan Kuret iz Slovenije, ki pa je tudi edini dirigent, ki je nagrado prejel dvakrat (2002 z APZ Tone Tomšič in 2010 z Vokalno akademijo Ljubljana).

Tekmovanje s 30-letno zgodovino spomladi 2018, prav za 30. jubilej, prihaja k nam v Maribor, te dni pa iz Tolose čakamo še petega finalista – kdo ve, morda pa bo to kateri od slovenskih dveh zborov, ki  sta se odpravila na zahtevno preizkušnjo v Španijo …

Več o zgodovini, poteku in pravilih tekmovanja si lahko preberete na spletni strani tekmovanja (egpchoral.com), ki prikazuje zanimiv zemljevid dosedanjih udeležencev, finalistov, zmagovalcev in žirij, prav tako pa služi tudi kot vstopna točka do posameznih tekmovanj članic.