Poletni glasbeni tabor Attacca v Mariboru

S petjem se daleč pride

Maribor, 28.–31. avgust 2017

 

 

Pod okriljem Carmine Slovenice je že tretje leto zapored potekal Poletni glasbeni tabor Attacca. Zadnji teden počitnic so tako mladi, ki jih zanima glasbeno ustvarjanje, lahko preživeli v več delavnicah, kjer so peli, plesali, se učili igrati na afriške bobne in se na različne načine spoznavali s svetom glasbe. Pevskega druženja se je letos udeležilo okoli 100 otrok in mladostnikov, starih od 6 do 18 let. Najmlajši so osvojeno znanje predstavili z večernim nastopom, za pevke koncertnega zbora pa so bile to prve intenzivne vaje ob vstopu v novo sezono.  

 

V dvorani Union je »živahno in fajn«

V mariborski Unionski dvorani je bilo zadnje dneve počitnic živahno že ob dopoldnevih. V učilnici, kjer je potekala pevska delavnica, so pevke koncertnega zbora vadile aboriginske in afriške napeve, usklajevale gibe in petje ter se ob premorih spominjale gostovanja v Južni Afriki, kjer so to glasbo lahko slišale v izvorni podobi. Za večino teh pevk je udeležba na poletnem taboru Attacca samoumevna in je sestavni del njihovega pevskega udejstvovanja v koncertnem zboru. Seveda pa je počitniški tabor še veliko več, je prijeten konec počitnic, lahko je prijetna priprava na začetek novega šolskega leta.

Neža je na taboru že sedmo leto, Carmino Slovenico pa obiskuje že kar dvanajst let: »Sedem let prepevam v koncertnem zboru in vsako leto se udeležim tabora. Takšen tabor ni samo izobraževanje, ampak je tudi druženje z vrstniki, prijateljicami, s katerimi skozi leta pridobiš močne prijateljske vezi. Tako da ni samo petje in ples, povezovanje koreografij in podobno, ampak je dosti, dosti več.«

Perina, prijateljica, ki stoji ob njej, je na taboru prvič in kmalu se bo priključila koncertnemu zboru: »Meni je najbolj zanimivo to, da se lahko skozi petje, ples in igranje inštrumentov hkrati zabavamo, vse skupaj povežemo v celoto in dobimo en tak lep izdelek, med tem pa se imamo fajn.«

Vokalne delavnice na pevskem taboru so vodile pevske pedagoginje: Saša Borec in Jasmina Črnčič starejše pevke, Jasna Drobne pa mlajše. Jasmina Črnčič je povedala, da je tabor tudi priložnost in vabilo, da se kateremu od zborov Pevske šole Carmine Slovenice priključijo nove pevke: »Poletni glasbeni tabor Atttaca je v prvi vrsti namenjen članom koncertnega zbora Carmina Slovenica in članom Pevske šole CS, že tretje leto pa ga odpiramo navzven za vse, ki si želijo zadnje dneve počitnic preživeti kreativno. Tako se je letos tabora udeležilo več kot sto mladih, v koncertnem zboru pa imamo pet novink.« Zasedba koncertnega zbora je na letošnjem taboru izdelovala še program skladateljev J. S. Bacha, A. Dvořáka in S. Reicha in se tako pripravljala na nove projekte.

Poleg koncertnega zbora sicer v kolektivu Carmine Slovenice delujeta dva otroška zbora: otroški zbor Junior CS, v katerem so pevci, stari od 8 do 11 let, in otroški zbor PU, v katerega lahko starši včlanijo otroke, stare od 5 do 7 let.

Na dopoldanskih vajah v mariborski Unionski dvorani

 

Pevke koncertnega zbora Carmine Slovenice so vadile aboriginske in afriške napeve, usklajevale gibe in petje ter se ob premorih spominjale gostovanja v Južni Afriki, kjer so to glasbo lahko slišale v izvorni podobi.

 

Izvorna glasba in mehkoba giba

Poleg pevske delavnice so na poletnem taboru Attacca potekale še tolkalska delavnica, ki jo je vodil Damir Mazrek, ter delavnica glasbenega opismenjevanja po metodi Edgarja Willemsa, ki sta jo vodili Klavdija Zorjan Škorjanec in Živa Horvat.

Katarina Barbara Kavčič in Dalanda Diallo sta na poletnem taboru Attacca vodili plesno gibalno delavnico. Tako je ob našem obisku v plesni dvorani skupina pevk vadila nove koreografije, prav tako ob spominih na gostovanje v Južni Afriki: »Gre za koreografsko opremljanje dveh pesmi, ena je aboriginska, druga je iz Južnoafriške republike. Mi stilsko črpamo iz teh dveh kultur in skušamo na svoj način to povezati v celoto, tako da bodo pevke obvladale, osvojile gibe in potem čim bolj suvereno nastopale. Gibi so stilizirani, nimajo kakšnega posebnega pomena, skušamo posnemati plesne gibe teh dveh kultur in jih uskladiti z glasbo in besedilom,« je povedala Dalanda Diallo.

In resnično je bilo lepo videti zavzetost, disciplino in vztrajnost deklet, ki so bose, v črnih oblačilih, usklajevale korake in kretnje z rokami in se trudile doseči mehkobo gibov, ki so spominjali na obredne plese izvornih ljudstev. Vsekakor so pevke tudi plesno, gibalno zelo spretne, novo osvojena znanja pa bodo vključila v prihajajoče koncerte in projekte koncertnega zbora.

Plesna pedagoginja Dalanda Diallo je pevkam približala gibe in plese aboriginske in afriške kulture.

 

Glasbeno poučni bum večer

Najmlajše udeležence pevskega tabora Attaca smo ujeli na večernem nastopu, na katerem so pokazali, kaj se da v kratkem nekajdnevnem aktivnem delu doseči z mladimi pevci.

Ob posneti spremljavi so otroci, stari od 6 do 11 let, izvajali odlomke glasbeno-plesnega projekta Tadeje Vulc Kraljestvo glasbe. Na pravljičen in domišljijski način, skozi petje, ples in igranje na inštrumente so se spoznavali z osnovnimi pojmi in znaki glasbene teorije. Tako so na odru med petjem koreografsko odvili pravo notno črtovje, se kot male note sprehodili med vmesnimi prostori in občinstvu nazorno pokazali, kaj pomeni piano in kaj forte.

Starši in prijatelji, navdušeno občinstvo, so uživali ob lepih in poučnih skladbah, ki so jih otroci odpeli večinoma enoglasno, občasno pa tudi zelo čisto dvoglasno. Presenetljivo veliko besedila jim ni delalo kakšnih preglavic, ob petju pa so izvajali še koreografske premike, preproste sicer, a od mladih pevcev so zagotovo zahtevali veliko zbranosti. Da so opravili z odliko, je povedal dolg in glasen aplavz občinstva. Morda je bil kdo presenečen tudi nad disciplino in umirjenostjo mladih na odru; kljub otroški radovednosti in igrivosti ter dejstvu, da so v dvorani sedeli njihovi najbližji, so pevci na odru kazali znake čisto pravega profesionalnega nastopa. Med pavzami ni bilo prerivanja, hihitanja in mahanja k poznani publiki. Očitno je tudi to del programa Attace in vzgoje mladih glasbenikov.

Skupina mladih je ob koncu programa pokazala, kaj so ustvarjali na tolkalski delavnici. Damir Mazrek, mentor in tolkalec, je z ekipo mladih pevk, ki so sedele v krogu, vsaka s svojim inštrumentom, pričaral ritmično dinamičen in glasen zaključek koncerta in s tem tudi poletnega tabora Attacca.

Mladi so na tolkalski delavnici spoznavali nove ritme in inštrumente.

 

Večerni nastop najmlajših udeležencev pevskega tabora Attacca je navdušil občinstvo.

 

O Attacci

Attacca je poseben glasbeni program znotraj Carmine Slovenice, ki je nastal po idejni zasnovi dirigentke Karmine Šilec. Namenjen je vsem, ki želijo spoznati in se oblikovati v zborovskem petju, s posebnim poudarkom na izvajanju sodobne glasbe, nastale po letu 1950. Mladim izvajalcem skuša približati tako klasična umetniška vokalna dela kot druge popularne žanre: jazz, muzikal. Program Attacce je visoko kakovosten in tematsko zaokrožen, spodbuja pa tudi izvedbe, ki vključujejo gibalne in dramske elemente.

Na vsakoletnih poletnih taborih člani Carmine Slovenice kot uvod v novo sezono na različnih delavnicah usvajajo in spoznavajo nove veščine ter repertoar za prihajajočo sezono. »Skozi leta je na taboru sodelovalo več kot 35 različnih umetnikov in pedagogov, ki so skozi delavnice petja, dramske igre, vokalne tehnike, različnih gibalnih tehnik, igranja tolkal, govornih delavnic, vodenega poslušanja glasbe in plesa mlade sodelujoče pripravljali na nove izzive prihajajoče sezone,« je povedala Minja Lednik, nepogrešljiva koordinatorka dejavnosti v Carmini Slovenici.

Program Attacce ima tudi družbeno-socialno noto, saj spodbuja medsebojno sodelovanje, s posebnim programom deluje zoper nasilje in droge med mladimi. Programsko shemo Attace sicer sestavljajo koncertni cikel Attacca in lastna produkcija, Festival Attacca na lokalni, državni in mednarodni ravni, mednarodni projekti Attacca ter posebni družbeni projekti Attacca, med katere bi – zaradi odprtosti in dostopnosti vsem – lahko uvrstili tudi Poletni glasbeni tabor Attacca.

 

Nekaj videoutrinkov s tabora si lahko ogledate tukaj: http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174488677