Prvi takti festivala Europa Cantat v Ljubljani

Od katalonske zborovske literature, skupnega petja in pametnega zbora, prek kariernega načrtovanja, predstavitev mladih slovenskih glasbenikov in metod spletnega učenja zbora do Družinskega DO RE MI in slavnostnega odprtja

* Zapisani povzetki radijskih prispevkov na programu ARS nastajajo v sodelovanju z Uredništvom za resno glasbo Radia Slovenija. Oddajo 17. 7. 2021 je pripravila urednica Brigita Rovšek. Celotnim festivalskim poročilom lahko prisluhnete na https://ars.rtvslo.si/europa-cantat-2021/, vsak dan zjutraj ob 7.20 po Drugi jutranji kroniki in popoldne ob 16.00 v oddaji Svet kulture po Dogodkih in odmevih, oddaje pa so dostopne tudi v spletnem arhivu, kjer je objavljen spored dnevnih radijskih oddaj.

Ljubljana, 17. julija 2021: EUROPA CANTAT LJUBLJANA, 1. DAN

Danes se v Ljubljani začenja Europa Cantat, zborovski festival z izobraževalno, osveščevalno in koncertno noto, ki ga vsake tri leta gosti izbrano evropsko mesto. Mihela Jagodic, programska vodja festivala, je za Ars cantat, festivalu posvečeno dnevno oddajo programa ARS Radia Slovenija, povedala, da se danes po mesecih intenzivnega dela na papirju, v mislih, s postavljanjem in prestavljanjem idej končno začenja izvedba festivala v živo, začenja realnost, uresničuje njihovo delo.

Jean-Claude Wilkens, predsednik glasbene komisije festivala, o pripravah in nastajanju programu: »Kot vemo, smo morali zaradi covidnih razmer program večkrat spremeniti. Zaključili smo ga s predlogi, ki vključujejo nekaj gala koncertov z gostujočimi vokalnimi zasedbami iz tujine ter dogodek Prisluhni Sloveniji, ki ga sestavljajo različne vokalne skupine in zbori iz Slovenije. Edini projekt, ki ga bomo izvedli iz predvidenih ateljejev, je združeni nacionalni mladinski zbori. Ta bo cel teden vadil in se na koncu delavnice tudi predstavil.

Program festivala smo začeli pripravljati pred dvema letoma. Takrat še nihče ni ničesar slutil o prihajajoči pandemiji. Oblikovali smo program s 15 ateljeji, ki so čakali na 4000 pevcev iz vse Evrope, ter program, namenjen pedagogom in dirigentom. Prvotni načrt je bil, da bi se množica pevcev iz vse Evrope družila v Ljubljani. Počasi, s širitvijo virusa, je bilo treba spremeniti, odpovedati in zamenjati dogodke. Slika festivala se je v treh letih trikrat spremenila. Končna je ta z nekaj koncerti v živo na Kongresnem trgu, Novem trgu oz. v Cankarjevem domu in Slovenski filharmoniji ter s televizijskim programom. Festival Europa Cantat bodo tako predvajali po festivalski televiziji in na spletu vsak dan od 9.00 do 18.00 (razen koncertov v živo, op. ur.). Konference, delavnice, tudi pevske, bodo prenašali iz domov predavateljev ali iz studia AGRFT, nekaj jih bo potekalo na ulicah, nekatere bodo hibridne z zborom v studiu in pevci, ki bodo peli od doma.

Poskusili smo ohraniti festival. Veliko pevcev in zborov je takega načina dela vajenih, saj že vse leto niso peli v živo. Vaje in druge pevske dejavnosti so spremljali prek spleta in za kamerami. Kljub temu pričakujejo, da bo v Ljubljano prišlo več 100 ljudi, ki bo preživljalo počitnice, več tisoč ljudi pa bo Europa Cantat spremljalo za zasloni.«

Mihela Jagodic si števila obiskovalcev festivala ne drzne napovedovati, želi si pa, da bi bile danes na koncertu Družinski DO RE MI in odprtju festivala dvorane polovično zasedene, torej bi se prireditev udeležilo ok. 900 ljudi.

Foto: arhiv Kvarteta Strmole

Program prvega dne

Prvi festivalski dan je začel ob 8.45 na spletni strani festivala oddajati televizija Europa Cantat TV, ki bo skoraj do 19.00 predvajala izobraževalne vsebine, delavnice in predavanja pa povezovala s kratkimi predstavitvenimi, propagandnimi videi, intervjuji in reportažami o dnevnem festivalskem dogajanju. Zaživelo bo tudi virtualno središče Wonder.me za neformalno nevodeno druženje udeležencev. Jutranja oddaja Dobro jutro je namenjena pozdravu ter predstavitvi programa in izobraževalnih vsebin tega dneva. Sledi prva tema – Predstavitev notne literature. Danes je katalonsko zborovsko glasbo in literaturo predstavljala založba Ficta Edictions. Iz studia AGRFT smo lahko spremljali prenos skupnega petja in prvega raziskovalnega (discovery) ateljeja z naslovom Pametni zbor. Pod vodstvom Jima Dausa Hjernøeja smo spoznavali sodobne metode in tehnologijo za hitrejše spletno učenje skladb, kar bo tudi tema njegovega popoldanskega Pulse predavanja. Že pred njim bo v prvem popoldanskem predavanju Gal Faganel mladim glasbenikom svetoval, kako načrtovati svojo kariero, Ambrož Čopi pa bo za njim predstavljal mlade slovenske glasbenike.

Kako bo potekalo skupno petje?

»Potekalo bo v studiu, zato imamo vsak dan v studiu zbor: Crescendo iz Škofje Loke in Mešani mladinski zbor Škofijske klasične gimnazije Ljubljana. Zbora sta že prej dobila note in se ‘na približno’ naučila skladbe. Dirigent Jan Schumacher bo vsako jutro predstavil in z njima delal nekaj skladb. Vsi, ki bi se radi skladbe naučili od doma, lahko že prej kupijo festivalsko pesmarico in tako spremljajo spletne predstavitve in vaje. Do konca tedna bodo usvojili kar šest novih skladb, prepeli dobršen del repertoarja, ki je v pesmarici predstavljen. Tako boste videli, kaj ustreza vam, vašemu zboru, kaj lahko uvrstite na sporede svojega zbora. Iz nabora skladb, zbranih na 100 straneh pesmarice, bo gotovo vsak zbor našel primerne skladbe za novo sezono ali pa vsaj za kakšen bis.

Tudi v raziskovalnem ateljeju sodeluje isti zbor kot pri skupnem petju in predstavlja nove skladbe, ki niso del pesmarice, ampak so jih izbrali mentorji ateljeja,« je razložila Mihela Jagodic.

Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV
Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV

Sobotni koncerti

Koncertno dogajanje se bo danes začelo ob 18.00 v Slovenski filharmoniji z Družinskim DO RE MI. Na koncertu bo zapelo šest družin v različnih zasedbah od terceta do okteta. Slišali bomo literaturo, ki je ponavadi na koncertih ne izvajajo – priredbe, pripravljene posebej za manjše družinske zasedbe.

Vrhunec današnjega dne je slavnostno odprtje festivala ob 21.00 v Cankarjevem domu. Spektakel bo prikazal, kaj zborovska dejavnost je in kaj festival Europa Cantat v resnici zmeraj ponuja: preplet žanrov, domačih in tujih izvajalcev, tipov glasbe (ljudske, etno, jazza, zborovske, zabavne glasbe in čiste klasike). Zazvenele bodo slovenske ljudske pesmi, ki so jih priredili tudi tuji skladatelji, skladbe Gallusa in Lebiča, brez katerih ne gre, za posladek Sting in Queeni, koncert pa bo zaključila Oda radosti.

Dogodek bo predvajala tudi RTV Slovenija. Želimo si, da s prenosom zborovsko petje doseže čim več slovenskih domov in navduši še koga za spremljanje festivala in zborovske glasbe.

Foto: zajem zaslona, Europa Cantat TV

_____________________

* Zapisani povzetki radijskih prispevkov na programu ARS nastajajo v sodelovanju z Uredništvom za resno glasbo Radia Slovenija. Oddajo 17. 7. 2021 je pripravila urednica Brigita Rovšek. Celotnim festivalskim poročilom lahko prisluhnete na https://ars.rtvslo.si/europa-cantat-2021/, vsak dan zjutraj ob 7.20 po Drugi jutranji kroniki in popoldne ob 16.00 v oddaji Svet kulture po Dogodkih in odmevih, oddaje pa so dostopne tudi v spletnem arhivu, kjer je objavljen spored dnevnih radijskih oddaj.