Srebrni plaketi JSKD Metodu Bajtu in Damijanu Močniku

Izjemni dosežki na področju ljubiteljske kulture za leto 2018

 

Letos bodo že dvajseto leto zapored podelili priznanja in odličja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Slavljenca na nocojšnji osrednji prireditvi na Ljubljanskem gradu na področju zborovske dejavnosti za leto 2018 sta tudi organist, pevec, zborovodja, raziskovalec in poustvarjalec ljudske glasbe Metod Bajt ter skladatelj, zborovodja in pedagog Damijan Močnik, ki prejmeta srebrni plaketi.

 

Metod Bajt: srebrna plaketa za vsestransko delo na področju ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja in zborovske glasbe

Metod Bajt: srebrna plaketa za vsestransko delo na področju ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja in zborovske glasbe

»Metod Bajt je vse svoje življenje posvetil glasbi – tako pri zborovskem delu, prirejanju ljudskih in umetnih skladb in glasbeni produkciji ter kot raziskovalec in poustvarjalec ljudske glasbe.

Svojo glasbeno pot je začel kot organist in pevovodja mešanega cerkvenega zbora, sodeloval pa je tudi v številnih glasbenih zasedbah. Nekaj let je prepeval v Moškem pevskem zboru Kobarid, leto po potresu pa je ustanovil in prevzel strokovno vodenje Okteta Simon Gregorčič, ki beleži že štirideseto obletnico delovanja. O uspešnosti in prepoznavnosti njegovega dela umetniškega in idejnega vodje skupine pričajo številni koncerti doma in v tujini.

Prav Bajtu gre zasluga, da je s svojimi pevci uspel naštudirati številne skladbe različnih zvrsti, skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, še posebno veliko pozornost pa so posvečali slovenski ljudski pesmi. Od leta 1991 vodi najštevilčnejšo moško zasedbo v Posočju, Moški pevski zbor Poljubinj. Leta 2006 ga je k sodelovanju povabil Marko Munih in ob stoletnici Gregorčičeve smrti v Cankarjevem domu je dirigiral stočlanskemu združenemu Moškemu zboru Zgornjega Posočja.

Slovenskemu ljudskemu izročilu se je kar dvajset let posvečala glasbena skupina Dedina, katere soustanovitelj je tudi Metod Bajt. S skupino je na prireditvah po Sloveniji in zamejstvu predstavljal svoje znanje o ljudski glasbi in starih glasbilih. V sodelovanju z Glasbenonarodopisnim inštitutom je skupina obudila številne zapise ljudskih pesmi iz Posočja in Benečije ter tudi drugih slovenskih pokrajin.

Prav tako je velik Bajtov prispevek na področju prirejanja ljudskih in ponarodelih skladb. Glasbeni jezik, ki ga oblikuje s svojimi pevci, je speven in hkrati preprost, saj ohranja zvočno prvobitnost ljudskega gradiva v prirejeni obliki. Njegove priredbe so zvočno polne in pevcem prijazne, k čemur je nedvomno pripomogla njegova dolgoletna pevska kariera. Prav tako je vrsto let igral v Folklorni skupini Razor.

Metod Bajt je vsestranski glasbeni delavec in sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju. Zaradi njegovega širokega glasbenega in dolgoletnega vsestranskega ustvarjalnega dela mu JSKD podeljuje srebrno plaketo.« (Iz utemeljitve nagrade)

 

Damijan Močnik: srebrna plaketa za pedagoško delo ter obsežen in izvrsten glasbeni opus

Damijan Močnik: srebrna plaketa za pedagoško delo ter obsežen in izvrsten glasbeni opus

»Damijan Močnik je eden najuspešnejših in mednarodno najprepoznavnejših slovenskih skladateljev in zborovodij. Kot glasbeni pedagog, član žirij, strokovnih in umetniških svetov zborovskih prireditev in tekmovanj že vrsto let deluje na področju zborovske glasbe.

Odličnost na svojem področju je Močnik izkazal že v času študija kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo in za svoje diplomsko delo prejel študentsko Prešernovo nagrado.

V največji meri se posveča zborovski glasbi, uveljavil pa se je tudi kot skladatelj velikih vokalno-inštrumentalnih del. Deluje kot profesor glasbe, zborovodja in umetniški vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, kjer je zasnoval in s sodelavci uresničil t. i. zborovsko piramido, sestavljeno iz petih gimnazijskih zborov in dveh zborov alumnov, ki je postala pomemben dejavnik v slovenskem zborovstvu.

Je ustanovitelj in od leta 2001 umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora. Leta 2003 je ustanovil tudi Komorni zbor Megaron, ki se je v petnajstih letih delovanja razvil v vrhunski zbor in zaseda najvišja mesta na zborovskih tekmovanjih doma in v tujini, koncertira s premišljeno izbranimi programi, sodeluje na pomembnih festivalih ter s profesionalnimi glasbenimi inštitucijami.

Velja za enega najbolj izvajanih slovenskih skladateljev pri nas in v tujini, ki je za svoja dela prejel mnoge nagrade na državnih in mednarodnih skladateljskih tekmovanjih in natečajih. Njegove skladbe so zazvenele v izvedbi številnih zborov in vokalnih ansamblov z vsega sveta, njegova vokalno-inštrumentalna dela pa so izvajali vodilni domači orkestri, med njimi tudi Orkester Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV Slovenija. V vlogi skladatelja in dirigenta sodeluje tudi pri pomembnih mednarodnih projektih v Evropi in po svetu.

Težišče Močnikovega opusa je posvečeno človeškemu glasu. Njegov glasbeni jezik sloni na pazljivo izbranih besedilih ter na inovativnih ritmičnih in melodičnih idejah. Melodije, ki jih snuje, kažejo na korenine v slovenski ljudski glasbi in koralu. Za svoje umetniško in pedagoško delovanje je prejel Gallusovo plaketo in nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju šolstva.

Za njegovo neprecenljivo pedagoško delo ter obsežen in izvrsten glasbeni opus mu JSKD podeljuje srebrno plaketo.« (Iz utemeljitve nagrade)

 

Med drugimi nagrajenci za leto 2018 dva delujeta na področju folklorne dejavnosti ter po eden na področju literarne, likovne, gledališke in godbeniške dejavnosti.

Vasja Samec: Zlata plaketa za življenjsko delo na področju folklorne dejavnosti

 

Nataša Petrovič: srebrna plaketa za dolgoletno in prizadevno organizacijsko delo na področju kulturne dediščine in ljubiteljske literarne dejavnosti

 

Tone Urbas: srebrna plaketa za dolgoletno strokovno in organizacijsko delo na področju ljubiteljske kulture

 

Skupina ART FEMIPS (sestavlja jo pet ljubiteljskih slikarjev: Feliks Frühauf, Ivo Kolar, Marijan Miklavec, Edi Sever in Pavel Ščurk): sebrna plaketa za dolgoletno delo na področju likovne ustvarjalnosti

 

Dr. Tomaž Simetinger: zlati znak za izjemne dosežke na področju folklorne dejavnosti

 

Rok Sanda: zlati znak za izjemne, dosežke na področju gledališke dejavnosti

 

 

Najvišja priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti

JSKD podeljuje priznanja posameznikom ali skupinam za izjemne dosežke pri ustvarjalnem, poustvarjalnem, raziskovalnem, publicističnem in organizacijskem delu, kulturni vzgoji in izobraževanju, razvijanju kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu in po svetu in pri ohranjanju nacionalne kulturne dediščine.

Najvišja priznanja, ki jih Sklad podeli na podlagi javnega poziva, so:

  • odličja Sklada(zlata in srebrna plaketa),
  • področna priznanja(Gallusove, Maroltove, Linhartove plakete in listine ter plaketa in listine Mete Vidmar) in
  • priznanje zlati znak.

Zlata plaketa, srebrna plaketa in zlati znak JSKD