Švedski Deški zbor Adolfa Fredrika in Slovenski otroški zbor na koncertih po Sloveniji

Deški zbor Adolfa Fredrika iz Stockholma pod vodstvom Tonyja Margete te dni gostuje v Sloveniji. Redko imamo možnost slišati takšno zasedbo, zato izkoristite priložnost!

Prisluhnete mu lahko:

– v torek, 27. junija 2023, ob 20.00 v Kopru v stolnici Marijinega vnebovzetja v okviru festivala Aegis carminis     (VSTOP PROST)     VEČ >>

in na dveh zaključnih koncertih Slovenskega otroškega zbora:

– v petek, 30. junija, ob 18.00 v Logu pri Vipavi    (VSTOP PROST)     VEČ >>

– v soboto, 1. julija, ob 16.00 v Slovenski filharmoniji v Ljubljani     VEČ >>


Vabljeni!

Deški zbor Adolfa Fredrika je eden od dveh reprezentativnih zborov zborovske šole Adolfa Fredrika v Stockholmu. Šolo je leta 1939 ustanovil hugo Hammarström, da bi učenci pridobili dodatno glasbeno znanje s področja vokalne tehnike, glasbene teorije, glasbene zgodovine, zborovskega petja, branja not in drugih glasbenih spretnosti. Na šoli deluje tudi dekliški zbor. Oba dosegata vidne uspehe v mednarodnem zborovskem prostoru.

Deški zbor sestavlja 60 izbranih pevcev, starih od 10 do 15 let, in je razdeljen na sopran, alt, tenor in bas.

Njegov širok repertoar sega od renesanse in baroka do sodobne glasbe. Poleg glasbenih se zbor loteva tudi odrskih nastopov in v repertoar rad vključuje odrske elemente.

Uveljavil se je s številnimi koncerti: sodeloval je s Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Stockholma, Švedskim radijskim simfoničnim orkestrom, Švedsko kraljevo operno hišo in drugimi pomembnimi glasbenimi ustanovami.

Tony Margeta (1972) se je rodil slovenskim staršem v Gothenburgu na Švedskem, kjer je končal študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Gothenburgu, ob tem pa se izpopolnjeval v dirigiranju. Vodil je številne zbore, med uspešnejšimi sta Falu Chamber Choir in La Cappella, s katerima je zmagal na mnogih pomembnih zborovskih tekmovanjih. Od leta 2015 deluje kot glasbeni pedagog v Zborovski šoli Adolfa Fredrika v Stockholmu. V stockholmski katedrali od leta 2018 vodi mladinski zbor.

Več o Deškem zboru Adolfa Fredrika >>

Več o Slovenskem otroškem zboru: