Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof – metropolit Alojz Uran

Ob vodilnih cerkvenih službah je bil znan tudi kot izjemen pevec in spodbujevalec cerkvene glasbe

Foto: Radio Ognjišče

 

Rodil se je leta 1945 v Spodnjih Gameljnah, končal je Gimnazijo Bežigrad in Teološko fakulteto v Ljubljani. V duhovnika je bil posvečen leta 1970, v letih 1973–1977 je bil na študiju v Rimu. Po vrnitvi v Slovenijo je bil rektor malega semenišča in dolgoletni župnik v Šentvidu v Ljubljani, 6. januarja 1993 pa ga je v Baziliki sv. Petra v Vatikanu papež Janez Pavel II. posvetil v škofa. V letih 1993–2004 je bil ljubljanski pomožni škof, v letih 2004–2009 pa ljubljanski nadškof – metropolit. Leta 2005 je bil imenovan za člana 7. razreda za svetovne religije pri Evropski akademiji znanosti in umetnosti.

Nadškof Uran
Foto: Družina

S petjem je bil Alojz Uran povezan že od mladosti, cerkveno glasbo je intenzivno spodbujal kot šentviški župnik, kot škof pa je na slovesnostih širom po Sloveniji in tudi v tujini izbrano zapel tako pri bogoslužju kot pri veselem druženju z ljudmi. Tu se je najbolj pokazala Uranova ljubezen do glasbe, petja in slovenstva, kar je s svojo dobro voljo in srčnostjo znal prenašati na vse ljudi. S petjem pa se je kot zborist in solist – tenorist ukvarjal tudi bolj profesionalno. Bil je član različnih zborov, najbolj je znano njegovo sodelovanje v zboru Consortium musicum. V sedemdesetih letih je bil član zbora sedem sezon, v katerih so pod vodstvom dirigenta Mirka Cudermana izvedli številna vokalno-instrumentalna glasbena dela. Kot solist je Uran nastopil tudi na prvem koncertu Consortium musicum ob posvetitvi nove župnijske cerkve v Idriji, ko so aprila 1969 izvedli Haendlov oratorij Mesija. Zbor je posnel tudi zbirko plošč in kaset Musica sacra Slovenica, pri kateri je sodeloval tudi Alojz Uran kot solist tenorist v številnih skladbah slovenske cerkvene zborovske zakladnice. Antologijski pesmi Mirno nam plove Petra Jereba in Mati moja, venec pletem Lojzeta Mava v njegovi izvedbi sta poznani širšemu poslušalstvu, z Mirkom Cudermanom pa je posnel tudi albuma Vstajenje s slovenskim obredom velikonočnega vstajenja in procesije ter Sveta maša s slovesno odpetim slovenskim bogoslužjem.

Lojze Uran, kot so ga vsi klicali, bo ostal v spominu številnih Slovencev, njegov čudoviti glas pa se bo na posnetkih trajno ohranil tudi za prihodnje rodove.

Zbor Consortium musicum na koncertu ob 10-letnici leta 1978, Uran je četrti z leve v zgornji vrsti
Foto: arhiv zbora

 

Consortium musicum, albuma Vstajenje (1974) in Sveta maša (1980)