Utrinki glasbe z balkonov in slovenskih domov

Različni kraji po Sloveniji in zamejstvu, marec–maj 2020

 

V negotovih dneh, ko ostajamo doma in spremljamo novice o širjenju novega koronavirusa, so tudi slovenski glasbeniki pozvali k skupnemu petju in igranju na inštrumente z domov, ki nas lahko poveže na poseben način. Vsako nedeljo (pa tudi sicer!) smo vsi vabljeni, da stopimo na balkon ali ob okno, zapojemo in zaigramo vsak s svojega doma, sosedje v bloku, v sosednjih hišah, ulicah, vaseh in mestih ter se tako pridružimo glasbenemu sporočilu. Glasba nas združuje, človeka navda s pozitivni čustvi in upanjem, zato si lepšajmo te negotove dni, izrazimo zahvalo vsem, ki se v teh razmerah še posebej trudijo za vse nas in so izpostavljeni okužbi, ter lajšajmo stiske s spontano pesmijo.

 

V prispevek redno dodajamo video-, avdio- in slikovno gradivo iz karantene.

Takole so v preteklih tednih zamuzicirale mnoge slovenske družine, očetje, mame in otroci, babice in dedki, zbori in zborovodje, učitelji in študentje, starejši in mlajši … Pobrskajte in uživajte v lepih trenutkih, ki so nam jih pričarali! Videoposnetki slovenskih virtualnih zborov pa se zbirajo na TEJ STRANI.

 

 

Družina Slavice Lajh, učiteljice glasbe na OŠ Markovci

 

Družina Kerstin Pori, zborovodkinje DPZ Aglaja

 

Neli Ela Guček, 5. razred MŠ Laško, OŠ Primoža Trubarja Laško, OPZ Trubadurčki Laško, zb. Tanja Bezgovšek

 

Valentina

 

Člani Otroškega pevskega zbora OŠ Rodica, zborovodkinja Ema Cerar: Beethovnov pozdravček

 

Komorni zbor Akademije za glasbo v Ljubljani, dirigent Sebastjan Vrhovnik: himna Republike Slovenije z domov ob 30. obletnici sprejetja zakona o slovenski himni 29. marca 2020

 


Učitelji glasbe osnovnih, srednjih in glasbenih šol Slovenije

 


Družina Pirnat

 

Družina Šijanec

 

Družina Sama Ivačiča

 

Dijaki 3. a Gimnazije Celje – Center, prof. David Preložnik

 

Družina Ernesta Kokota

 

Sestri Vita in Lara Borovič: Veseli pastir ali Zakrivljeno palico v roki (pevki MPZ LA TI DO OŠ Križevci, zb. Renata Mikl)

 


Družina Blaža Rojka

 

Družina Andreje Rustja

 

Družina Damijana Močnika

 


Študentje glasbene pedagogike Pedagoške fakultete v Mariboru

 

Širjenje novega koronavirusa nas je oropalo družbenih in socialnih stikov, kakršnih smo vajeni vsakodnevno. Strokovnjaki in oblasti priporočajo samoosamitev, kolikor je le mogoče, zadržujemo se doma, stikov med ljudmi je vse manj. V Italiji so ljudje v najhujših trenutkih spontano odgovorili na osamitev in osamljenost v svojih domovih. Po družbenih omrežjih so zakrožili posnetki blokovskih naselij, kjer ljudje na balkonih skupaj pojejo in muzicirajo. Ideja se je kmalu razširila čez meje Italije, po družbenih omrežjih so se povezali tudi slovenski glasbeniki in ljubiteljski ustvarjalci s podobnim pozivom, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti pa se je pobudi z veseljem pridružil.

Kakršnakoli skupinska dejavnost, četudi ‘na daljavo’ – od ene do druge hiše, od enega do drugega okna in balkona ali s posnetki prek socialnih omrežij in medijev – nas lahko poveže na poseben način in zmanjša občutek osamljenosti ter nemoči. V času samooosamitve, povečanega strahu in zaskrbljenosti zaradi širjenja novega koronavirusa, ko si lahko obetamo dolgotrajne omejitve socialnih stikov, ima takšna samoorganizirana akcija pozitiven učinek na celotno populacijo. Petje ali drugačno glasbeno ustvarjanje, kot smo v preteklosti z različnimi objavami in dogodki že večkrat poudarili, namreč ni le umetniška dejavnost, temveč ima lahko tudi socialne, fizične in terapevtske učinke, kar potrjujejo številne raziskave in primeri dobrih praks na zdravstvenem in socialnem področju po vsem svetu. Da glasba neposredno vpliva na povečanje količine protiteles in zmanjšuje stres, s tem pa izboljša počutje in krepi imunski sistem, utemeljujejo številne tuje in domače znanstvene publikacije. Zato je v času ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa dobrodošla, celo nepogrešljiva.

Glasba nas združuje, navdihuje, navdaja s pozitivni čustvi in prinaša zdravje ter upanje. Zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske tudi s spontano pesmijo kadarkoli, glasba z balkonov ali oken, ki se je lahko v prihodnje še bolj množično nadejamo vsako nedeljo, pa nas bo povezala tudi kot skupnost. Prav vsi smo namreč vabljeni, da se pridružimo – če ne pojemo ali igramo, pa zraven zaplešimo ali preprosto samo prisluhnimo.

Zamuzicirajmo skupaj, vendar to počnimo varno. Pri tem se ne družimo s sosedi, pojmo in igrajmo vsak na svojem balkonu, oknu ali dvorišču in ne pozabimo na varnostno razdaljo med nami.