V Mariboru od danes zbori iz Baskije – Španije, Švedske, Portorika, Indonezije, Irske, Latvije, Italije in Slovenije

17. Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2023 po štirih letih ponovno privablja domače ter tuje zborovske ljubitelje in strokovnjake21. do 23. april 2023, Maribor

Mariborska Dvorana Union bo med petkom, 21. aprila, in nedeljo, 23. aprila, po štirih letih zopet postala prizorišče znamenitega Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor, ki slovi kot eno najzahtevnejših. Njegov zmagovalec se leto kasneje uvrsti na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope – leta 2024 bo to potekalo v bolgarski Varni. Tekmovanja, ki je lani praznovalo 30 let in ga Maribor gosti vsaki dve leti, se bo udeležilo osem pevskih zasedb, od tega šest mešanih zborov in dva moška zbora iz Evrope, Azije in Amerike. Slovenske zbore tokrat zastopata kar dva sestava, in sicer Komorni zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika ter Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja, ki sta na lanskem slovenskem državnem tekmovanju Naša pesem zasedla drugo in tretje mesto.Nastopajoče zbore bo v tokratni izvedbi spremljala in ocenjevala žirija, ki jo sestavlja pet mednarodno priznanih zborovskih strokovnjakov: predsedovala ji bo slovenska dirigentka in avtorica glasbeno-scenskih projektov Karmina Šilec, njeni člani pa bodo eden najvidnejših azijskih dirigentov Avip Priatna, večkrat nagrajeni latvijski dirigent in umetniški vodja Jāņis Liepinš, češko-ameriški ustanovitelj in umetniški vodja mednarodno priznane zasedbe The Rose Ensemble Jordan Šrámek ter slovenska dirigentka in skladateljica Tadeja Vulc. VEČ O ŽIRIJI >>

Izbrane pevske zasedbe se bodo v petek, 21. aprila, ob 19. uri predstavile na netekmovalnem otvoritvenem koncertu. Obiskovalci si bodo večer zagotovo zapomnili po barvah, ki bodo naselile oder Dvorane Union, saj se bodo zbori iz Baskije – Španije, Švedske, Portorika, Indonezije, Irske, Latvije, Italije in Slovenije predstavili s privlačnimi sporedi, značilnimi za dežele, od koder prihajajo. Dan kasneje, v soboto, 22. aprila, bo na sporedu tekmovalni del nastopov, ki se bo ob 10.30 začel z obveznim, ob 16.30 pa nadaljeval s prostim programom.
 
Nedelja, 23. aprila, bo dan za veliki finale tekmovanja, na katerega se bo po izboru žirije uvrstilo pet nastopajočih zasedb, ki se bodo od 11. ure dalje potegovale za veliko nagrado 17. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2023. Zmagovalni zbor mariborskega finala se bo v letu 2024 pomeril za veliko nagrado Evrope, znan pa bo predvidoma po 15. uri, ko bodo razglašene nagrade in priznanja.

Na Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor se lahko uvrstijo samo zbori izjemne kakovosti, ki so sposobni pripraviti raznolik in zahteven program – ta v vseh treh dneh obsega za kar okrog 45 minut čiste vokalne glasbe. Zbori sicer predstavijo tri do štiri sporede: programsko zaokrožen spored, značilen za izvorno deželo (gre za netekmovalni nastop), spored iz zgodovinskih obdobij in prosti spored, pet najboljših zborov pa izvede še dodatnega v finalu.
 
Tekmovanje obenem skrbi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Handla Gallusa po lastni izbiri in priredbo slovenske ljudske pesmi; letos je to prekmurska ljudska iz Adrijancev Godec pred peklom skladateljice Nane Forte.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v prestižno zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP – European Grand Prix for Choral Singing), v kateri so poleg Maribora še štiri evropska mesta iz držav z bogato zborovsko tradicijo: Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem, Tolosa v Španiji in Varna v Bolgariji.


Na letošnje tekmovanje so se uvrstili:

MOŠKA ZBORA
Zbor Suhar, Baskija – Španija
ZERO8, Švedska

MEŠANI ZBORI
Coralia, zbor Univerze v Portoriku, Portoriko
Komorni zbor Megaron, Slovenija
Malang Choralart, Indonezija
Mešani mladinski zbor Emil Komel, Italija
Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji, Latvija
Mornington Singers, Irska

VEČ O ZBORIH >>


Organizatorji tekmovanja:
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
Mestna občina Maribor
Organizacijski odbor tekmovanja
Zveza kulturnih društev Slovenije
Zveza kulturnih društev Maribor

Vstopnice:
Posamezne vstopnice: od 5 do 10 EUR
Kompleta vstopnic: 15 ali 30 EUR
Prodaja: mojekarte.si do 19. 4., na dan dogodka na blagajni Dvorane Union

VSTOPNICE >>


Več o dogodku, program tekmovanja, predstavitev vseh zasedb in žirije ter druge zanimivosti najdete na spletni strani tekmovanja www.gallusmaribor.si, spremljajte pa tudi FB @galluscompetition in IG profil tekmovanja instagram.com/galluscompetition/.

O poteku tekmovanja, rezultatih, izjavah tekmovalcev in žirantov ter drugih zanimivostih bomo redno poročali tudi v spletni reviji o zborovski glasbi Naši zbori, www.nasizbori.si, v rubriki NOVICE in ODMEVI, posamezne utrinke pa bomo delili tudi na FB Naših zborov.

Vabljeni k spremljanju!Zbor Suhar
Zborovodja Esteban Urzelai
Donostia, Baskija – Španija
ZERO8
Zborovodja Rasmus Krigström
Stockholm, Švedska
Coralia, zbor Univerze v Portoriku
Zborovodkinja Carmen Acevedo-Lucío
San Juan, Portoriko
Komorni zbor Megaron
Zborovodja Damijan Močnik
Ljubljana, Slovenija
Malang Choralart
Zborovodja Budi Susanto Yohanes
Malang, Indonezija
Mešani mladinski zbor Emil Komel
Zborovodja David Bandelj
Gorizia/Gorica, Italija
Mešani pevski zbor Juventus Univerze v Latviji
Zborovodja Valdis Tomsons
Riga, Latvija
Mornington singers
Zborovodkinja Orla Flanagan
Dublin, Irska