V Žalcu ponovno zvezdna vokalna poslastica

Žalec, 18.–19. maj 2018

 

V letu 2017 je slovensko vokalno ozvezdje zaman čakalo na žalski zvezdni utrinek. Tradicionalni festival vokalne glasbe Sredi zvezd si je zaradi kadrovskih menjav in težnje po spremembi koncepta vzel leto dni premora. V tem času so dozorele nekatere ideje o drugačni zasnovi festivala, ki se je maja letos ponovno pridružil vokalnim zvezdam. Organizatorji z vodjo OI JSKD Žalec Nežo Zagoričnik na čelu so se odločili za dvodnevni festival. V prvem večeru je festivalski oder na voljo obetavnim vokalnim skupinam, ki se na vokalnem nebu šele uveljavljajo, v drugem večeru pa se na odru zberejo dobro poznane in uveljavljene vokalne skupine, ki poskrbijo za pravo galaktično eksplozijo.

 

Od prvega festivala preteklo že 15 let

Festival Sredi zvezd je zaživel leta 2003, ko so ga na pobudo žalske VS Cantemus in njihovega umetniškega vodje Matjaža Kača organizirali KUD Žalec ob podpori občine Žalec, ZKŠT Žalec in JSKD OI Žalec. Festival je bil takrat pa vse do leta 2016 zasnovan kot tekmovanje, na katerem se je v vseh letih predstavilo prek 40 skupin iz vse Slovenije. Nastope skupin je vselej spremljala strokovna komisija v sestavi različnih slovenskih znanih imen iz sveta petja (Mojmir Sepe, Tomaž Kozlevčar, Oto Pestner, Tomaž Habe …). Ta je podala svoje ocene in podelila nagrade za tri najboljše skupine, svoj glas pa je imela tudi publika, ki je s svojim glasovanjem prav tako določila tri najboljše skupine.

Vsako leto pa so organizatorji na festival povabili tudi glasbene goste tako iz Slovenije kot iz tujine, npr. New Swing Quartet, Perpetuum Jazzile, Uroš Perič & The Moonlighting Orchestra, Flying Pickets (Anglija), Maybe6ix (Italija), CAMBI (Hrvaška), BluePenguin (Italija), VOCALICA (Italija) in drugi. Festival je nekajkrat zamenjal svoje mesto na koledarju in se nazadnje ustalil v maju v Tednu ljubiteljske kulture, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Leta 2013 je vodenje festivala prešlo na OI JSKD Žalec, kjer ostaja še danes.

Nastop VS Cantemus na 1. festivalu Sredi zvezd leta 2003
Vir: VS Cantemus

 

Festival v novi podobi

Po 15 letih je festival letos ponovno prebudil Žalec in ga napolnil z enimi najboljših vokalnih skupin v Sloveniji. Lani je festival doživel leto premora, ki ga je potreboval za razmislek o novi podobi in nekoliko drugačnem konceptu. Oblikovala se je ideja o vzpostavitvi prostora za tiste vokalne skupine, ki svojo pop/jazz a cappella pot šele začenjajo. Tako je letošnji festival potekal v dveh glasbenih večerih, na dveh čudovitih žalskih lokacijah. V petek 18. maja so se ob 19. uri vokalne zvezde ustavile na Tržnici pri Fontani piv Zeleno zlato. Z zvezdnim prahom so pozlatile nebo, da je umaknilo oblake, in privabile na prizorišče okoli 200 obiskovalcev, ki so si na odru lahko ogledali nastop treh obetavnih vokalnih skupin: vokalno skupino Singerca iz Novega mesta, domačo vokalno skupino ZaPet ter vokalno skupino Acoustricks iz Ljubljane.

Žal med nastopajočimi ni bilo vokalne skupine Tona vokala, ki je zaradi zdravstvenih težav enega od članov morala nastop odpovedati, so mu pa vsi prisotni poslali ozvezdje zdravja in moči, da čim prej ozdravi. Skupine so zbrane obiskovalce navdušile, prav tako pa tudi strokovno komisijo v sestavi Matjaž Kač (Cantemus), Jasna Žitnik (Jazzva) in Samo Vovk (Kreativo).

Vsi nastopajoči na letošnjem koncertu obetavnih skupin s komisijo in vodjo festivala
Foto: Jana Petrak Zajc

 

Strokovna komisija petkovega večera (z leve): Samo Vovk, Jasna Žitnik, Matjaž Kač
Foto: Jana Petrak Zajc

 

 

Razglasili najobetavnejšo skupino večera

Komisija je med nastopajočimi izbrala najobetavnejšo skupino večera, ki je za nagrado prejela vstopnico za nastop na sobotnem večeru uveljavljenih vokalnih skupin ter možnost udeležbe na festivalu Popjazziada, ki bo potekala 14. oktobra 2018 v Kinu Šiška v Ljubljani. Ta naziv je komisija podelila Vokalnemu bandu Acoustricks. To je skupina petih članov, ki deluje šele od pomladi leta 2017. Zbrali so se v okviru glasbenega projekta Kulturnega društva Groove Enough, a je njihovo delo kmalu preraslo okvire projekta, zato so kmalu stopili na samostojno glasbeno pot, ki je, kot kaže, zelo obetavna.

Ker pa se skupina zaradi že načrtovanih obveznosti ni mogla udeležiti sobotnega nastopa, je komisija poskrbela za precejšen preobrat v sobotnem programu. Člani komisije so namreč odločili, da si obe preostali skupini zaslužita nastop na sobotnem večeru uveljavljenih skupin. Veselje ob razglasitvi je bilo zato še toliko večje, sobotni program pa bogatejši ne le za eno, pač pa za dve obetavni skupini.

Vokalni band Acoustricks, najobetavnejša skupina petkovega večera
Foto: Jana Petrak Zajc

 

Sobotni večer s kar petimi skupinami

Tako je v soboto 19. maja v Domu II. slovenskega tabora oder zasedlo kar pet vokalnih skupin. Poleg VS ZaPet in Singerce s petkovega koncerta so nastopili še Vokalna skupina Bird-land iz Ljubljane in ‚starši‘ festivala – Vokalna skupina Cantemus, kot gostje večera pa so z daljšim programom postregli člani Vokalnega banda Kreativo. Ti so na zadnjem festivalu leta 2016 zmagali in od takrat nanizali že mnoge domače in tuje uspehe. Postregli so s paleto najrazličnejših a cappella pesmi, od slovenske ljudske Moja mati kuha kafe v priredbi s finskim pridihom do projekcije risanke Bojan. Nazadnje pa je na oder prišel slavni Magnifico, ki ga je vrhunsko upodobil tenorist Aleš Majerič.

Gostje sobotnega večera, Vokalni band Kreativo
Foto: Jana Petrak Zajc

 

Nastopi odlični, kaj pa obisk?

Zbrane je nagovoril nekdanji umetniški vodja festivala, sedaj direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti mag. Marko Repnik, ki je ob koncu koncerta skupaj z županom Občine Žalec Jankom Kosom in sedanjo umetniško vodjo festivala mag. Nežo Zagoričnik podelil priznanja za udeležbo ter darila, ki jih je poklonila občina Žalec. Obiskovalci so dogajanju na odru dodali še poseben pečat, saj so navdušeno pospremili vsak nastop, temu pa sta poseben čar dodala tudi voditelja Franci Podbrežnik in Jan Franc Podbrežnik. Vzdušje pa bi bilo še toliko boljše, če bi v dvorani sedelo kaj več kot le 60 obiskovalcev. Očitno so ljudje pozabili, kakšen biser je festival, da je v slovenskem vokalnem ozvezdju prav ta zasijal prvi in da vselej postreže z vrhunsko a cappella glasbo. Organizatorji so odločeni, festival ostaja »sredi zvezd« in bo v prihodnje postregel še z dodatnim programom, ki se mu obiskovalci zagotovo ne bodo mogli odreči.