ČarniCe: Circum tempus

Zgoščenka, Ženski komorni zbor ČarniCe, dir. Monika Fele, samozaložba, Ljubljana, 2018

V začetku decembra je izšla nova zgoščenka Ženskega komornega zbora ČarniCe z naslovom Circum tempus. Naslov nosi po istoimenskem vokalno-instrumentalnem delu mladega slovenskega skladatelja Aneja Černeta, ki je med seboj subtilno prepletel ženski zbor, godalni sestav, violino solo, bariton solo in deški sopran solo. Delo je mišljeno kot celota, vsekakor pa ga je na zgoščenki moč poslušati tudi po posameznih delih.

Circum tempus je začel nastajati pred dvema letoma, skladatelj pa je v času ustvarjanja redno sodeloval s Čarnicami in zborovodkinjo Moniko Fele. Premierno izvedbo je delo doživelo aprila letos v koprski stolnici, ČarniCe pa so ga nato izvedle še trikrat: v Cerkvi sv. Jožefa v Ljubjani, v Gornjem Gradu in Kartuziji Pleterje.

Anej Černe je idejno črpal iz melodij gregorijanskega korala, pričujoče delo pa po besedah prof. Toneta Potočnika »predstavlja prvo in najobsežnejšo umetnino slovenskega skladatelja, ki skoraj v celoti zajema iz dragocenega vira korala in po zgledu njegovih linij ustvarja polifonijo, ki iz čistega vokala prehaja v območje instrumentov – najprej violine, potem pa še drugih godal«.

Sodelovanje Aneja Černeta, Ženskega komornega zbora ČarniCe, violinistke Mojce Jerman in godalnega sestava  priča o pomembnosti povezovanja mladih generacij slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev. Po besedah prof. Dušana Bavdka se je Anej Černe »s Circum tempus in njegovim glasnim klicem k sočutju, nežnosti, ljubezni in sprejemanju prepričljivo zapisal v čas in se postavil ob bok velikim«. Anej Černe je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, ČarniCe pa nam s to zgoščenko ponujajo poglobljeno in kakovostno izvedbo.