Josip Ipavec: Imel sem ljubi dve

Notna zbirka zbranih del Josipa Ipavca in novih priredb; ur. Mitja Gobec; Območna izpostava JSKD Šentjur, 2021

Zadnje dni leta 2021, ki ga je Vlada RS razglasila za leto Josipa Ipavca, je izšla notna zbirka zborovskih del Josipa Ipavca z naslovom Imel sem ljubi dve, ki jo je pripravila Območna izpostava JSKD Šentjur.

Notni zvezek obsega šest izvirnih zborovskih skladb, od tega štiri za moške zbore, eno za mešani in eno za ženski zbor ter štiri priredbe Ipavčevih del, ki so jih prispevali trije šentjurski skladatelji. Peter Tovornik je priredil najbolj znano Ipavčevo zborovsko delo Imel sem ljubi dve za mešani zbor, Matic Romih je za zborovsko izvedbo priredil samospev V pomladi, skladateljica Brina Zupančič pa je za mešani zbor priredila in prevedla dve nemški pesmi, Frulingsnacht (Pomladna noč) ter Hans und Grethe (Spogledljivka).

Glasbeni urednik zbirke je Mitja Gobec, za lično in praktično podobo notnega zvezka pa je poskrbel šentjurski oblikovalec Peter Arlič.

Zborovski opus Josipa Ipavca je po obsegu skromnejši in manj znan, naša želja pa je, da bi se zbori pogosteje odločali za izvedbe njegovih del. Zato je izdaja notnega zbornika v letu, ko smo se z različnimi dogodki spominjali šentjurskega skladatelja, korak v smeri zastavljenega cilja, sodelovanje domačih avtorjev pa dokaz, da je Šentjur še vedno glasbeno mesto, zaznamovano z družino Ipavec in več kot 100-letno tradicijo druženja v pevskih zborih. 

Pesmarica je na voljo v spletni knjigarni JSKD: https://knjigarna.jskd.si/imel-semljubidve