Glasba z balkonov – #ostajamdoma

Zapojmo in zaigrajmo tudi po vsej Sloveniji v nedeljo, 15. marca, ob 18. uri

 

V negotovih dneh, ko se zadržujemo doma in z zaskrbljenostjo spremljamo novice o širjenju novega koronavirusa, se je po vsej Italiji začela oglašati glasba z balkonov, pridružujejo pa se ji še druge države. Tudi slovenski glasbeniki pozivajo k skupnemu petju in igranju na inštrumente, ki nas bo povezalo na poseben način. Zato danes, v nedeljo, 15. marca, ob 18. uri stopimo na balkon ali ob okno, zapojmo in zaigrajmo vsak s svojega doma ter se tako pridružimo glasbenemu sporočilu.

 

Širjenje novega koronavirusa nas je nenadoma oropalo družbenih in socialnih stikov, kakršnih smo vajeni vsakodnevno. Strokovnjaki in oblasti priporočajo samoosamitev, kolikor je le mogoče, zadržujemo se doma, stikov med ljudmi je vse manj. V Italiji, kjer je cela država v karanteni, so ljudje spontano odgovorili na osamitev in osamljenost v svojih domovih. Po družbenih omrežjih že krožijo posnetki blokovskih naselij, kjer ljudje na balkonih skupaj pojejo in muzicirajo. Ideja se je že razširila čez meje Italije, tako bodo danes ob 18. uri zapeli in igrali tudi na Dunaju, po družbenih omrežjih pa se povezujejo tudi slovenski glasbeniki s podobnim pozivom.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti se pridružuje pobudam slovenskih glasbenikov k skupnemu petju in muziciranju po vseh krajih v Sloveniji. Zato danes, v nedeljo, 15. marca 2020, ob 18. uri stopimo na balkon, ob okno, na teraso ali dvorišče, vzemimo v roke svoj inštrument, če ga nimamo, pa različna ropotala ali pa preprosto uporabimo samo svoj glas, ter zapojmo in zaigrajmo skupaj, sosedje v bloku, v sosednjih hišah, ulicah, vaseh in mestih. Glasba združuje, človeka navda s pozitivni čustvi in upanjem, zato si lepšajmo te negotove dni in lajšajmo stiske s spontano pesmijo.

Zamuzicirajmo skupaj, vendar to počnimo varno. Pri tem se ne družimo s sosedi, pojmo in igrajmo vsak na svojem balkonu ali dvorišču in ne pozabimo na varnostno razdaljo med nami.

 

Vabimo vas, da v Facebook skupini Zborovska glasba JSKD ali na svojih FB-profilih sproti objavljate vse napovedi, kje se bo glasba z balkonov zgodila, ali pa svoje posnetke in fotografije, da bodo mediji o tem pripravili tudi kakšen prispevek kot spodbudno in pozitivno sporočilo za širšo javnost. #glasbazbalkonov