Maribor bo ponovno gostil vrhunske zbore iz različnih delov sveta

13 zasedb iz Indonezije, Irske, Latvije, Nemčije, Švedske, ZDA in Slovenije ter gostje iz Slovenije in Hrvaške • Eno zahtevnejših zborovskih tekmovanj – del zveze tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope

Maribor, Unionska dvorana, 10.–12. april 2015

 

NZ_15_04_MB_1_Svanholm_singers

 

MARIBOR – Maribor, bo to pomlad ponovno gostil bienalno Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus – Maribor 2015, tekmovanje, katerega zmagovalec se uvrsti na tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope 2016. Tekmovanje, ki ga skupaj s partnerji organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), bo že 13. po vrsti in bo potekalo v dvorani Union od petka, 10. aprila 2015, do nedelje, 12. aprila 2015, pod pokroviteljstvom ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar.

13. Mednarodno zborovsko tekmovanje Maribor bodo odprli v petek, 10. aprila ob 19. uri, z netekmovalnim koncertom, na katerem bodo zbori predstavili glasbo, značilno za dežele, od koder prihajajo. Na uvodnem koncertu zbori praviloma nastopijo v tradicionalnih oblačilih, nemalokrat pa tudi z glasbili svojih držav, zato je koncert ne le glasbena sladica, temveč tudi poslastica za oči. Letos bomo v Mariboru prisluhnili zborom iz Indonezije, Irske, Latvije, Nemčije, Švedske, Slovenije in prvič tudi iz ZDA. Slovenijo bodo letos s svojimi glasovi zastopali Vokalna skupina Gallina in Ženski komorni zbor ČarniCe iz Ljubljane ter Akademski pevski zbor Maribor.

V soboto, 11. aprila, bodo zbori od 10.30 ure naprej tekmovali v obveznem in prostem programu, pet najboljših pa se bo v nedeljo, 12. aprila, ob 11. uri pomerilo za veliko nagrado 13. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus – Maribor 2015 in s tem za uvrstitev v finale tekmovanja za veliko nagrado Evrope 2016, ki bo prihodnje leto v Varni v Bolgariji. Zmagovalca bodo razglasili na sklepni prireditvi v nedeljo ob 15. uri, na kateri bo kot gost nastopila slovenska zasedba Ingenium Ensemble.

Žirija je mednarodna in jo letos sestavlja pet strokovnjakov za zborovsko petje: predsednica žirije Helena Fojkar Zupančič, Slovenija, Valerie Fayet, Francija, Wolfram Lattke, Nemčija, Cecilia Rydinger Alin, Švedska, in Sebastjan Vrhovnik, Slovenija.

Že hiter prelet sodelujočih zborov kaže, da si letos lahko obetamo resnično veliko vrhunskih izvedb!

O zborih in sporedih: http://www.jskd.si/maribor/si/zbori-in-sporedi.html