Obala v znamenju 14. Mednarodnega zborovskega festivala Koper

Letošnja izvedba združila slovenske, italijanske in avstrijske pevke in pevce ter udeležence dirigentskega tečaja

MePZ Obala Koper
Foto: arhiv MePZ Obala Koper

Kljub razmeram, ki v zadnjem letu niso bile naklonjene zborovskemu ustvarjanju, Mešani pevski zbor Obala Koper plemeniti slovensko zborovsko dogajanje. Letošnja jesen je bila v znamenju že 14. Mednarodnega zborovskega festivala Koper, ki je postregel tako s štirimi zanimivimi koncerti domačih in tujih zasedb kakor tudi z mojstrskim tečajem za zborovske dirigente pod mentorstvom Petre Grassi.

Od 30. septembra do 3. oktobra 2021 je v Kopru potekal že 14. bienalni dogodek, Mednarodni zborovski festival Koper 2021 pod umetniškim vodstvom Andreja Makorja, tudi dirigenta zbora gostitelja, MePZ Obala Koper. Zaznamovali so ga štirje koncerti v Dvorani sv. Frančiška v Kopru, obiskovalci pa so lahko spoznali tudi delo dirigentov, ki so se udeležili mojstrskega tečaja za zborovske dirigente.

»V zadnjem času se soočamo z realnostjo, ki predstavlja vsakdanjemu socialnemu življenju velik izziv. Tega se še kako zavedamo tisti, ki smo tesno povezani z zborovsko dejavnostjo, saj vsi vemo, da ta temelji na sobivanju, skupnem ustvarjanju in druženju nasploh. Da bi ga ohranjali tudi sedaj in naredili korak k vključujočim medsebojnim odnosom, ki jih dokazano vsi pogrešamo v času zadnjih dveh letih, bomo besedo predali glasbi. Ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov se bomo iz medijske realnosti preselili v koncertno resničnost – za štiri dni v Dvorano sv. Frančiška v Kopru. Želim si, da bi festival prav vsem, aktivnim udeležencem, nastopajočim in občinstvu, ponudil pravo mero veselja in optimizma, ki jo lahko sproži skupno glasbeno ustvarjanje,« je pred začetkom festivala svoje misli strnil Andrej Makor, umetniški vodja festivala in MePZ Obala Koper.

Andrej Makor, umetniški vodja festivala in MePZ Obala Koper
Foto: arhiv MePZ Obala Koper
Festival je odprl koncert MePZ Obala Koper.
Foto: Matevž Kocjan

Festival je odprl koncert gostiteljev, MePZ Obala Koper, koncertno dogajanje pa se je nadaljevalo v soboto, ko se je občinstvu predstavil avstrijski zbor graške glasbene akademije Chor der Musikpädagogik – Kunstuniversität Graz pod vodstvom dirigentke Rahele Durič. Slavnostni zaključek 14. izvedbe festivala je bil v nedeljo z dvema koncertoma. Najprej so se v Dvorani sv. Frančiška z demonstracijskim zborom – Dekliškim pevskim zborom Glasbene šole Koper, ki ustvarja pod vodstvom Maje Cilenšek – predstavili aktivni udeleženci mojstrskega tečaja. Slovo od letošnje izvedbe pa je bilo na večernem nedeljskem koncertu, prav tako v Dvorani sv. Frančiška, kjer se je predstavil zborovski sestav iz sosednje Italije Il Calicanto iz Salerna pod vodstvom Silvane Noschese.

Foto: Matevž Kocjan
Zbor graške glasbene akademije vodi Rahela Durič
Foto: Matevž Kocjan

Organizatorji festivala so tokrat ponovno združili pevce in dirigente. Po dobri praksi izpred dveh let so se odločili, da ob večernih koncertih zopet organizirajo tudi mojstrski tečaj za dirigente, saj je bil pred dvema letoma številčno obiskan. Nalogo demonstracijskega zbora je letos prevzel Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper, ki ga je na delo z dirigenti pripravila umetniška vodja Maja Cilenšek.

Udeleženci mojstrskega tečaja so svoje dirigentske veščine izpopolnjevali pod strokovnim vodstvom Petre Grassi, tržaške Slovenke, ki je slovensko javnost opozorila na svoj izjemni talent kot zmagovalka 1. Državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Po študiju klavirja, glasbene pedagogike in kompozicije na Konservatoriju v Trstu je z odliko in pohvalo magistrirala iz zborovskega dirigiranja na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Petra Grassi je na tekmovanjih za zborovske dirigente v tujini prejela številne nagrade (Arezzo, Torino, Hong Kong) in z različnimi zborovskimi sestavi osvojila pomembne dosežke (Arezzo, Vittorio Veneto, Bad Ischl, Olomouc, Benetke, Corovivo, Sozvočenja, Malcesine, Derry, Maribor).

Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper
Foto: Matevž Kocjan
Foto: Matevž Kocjan
Udeleženci mojstrskega tečaja v Kopru s Petro Grassi
Foto: Matevž Kocjan

Letošnja izvedba festivala je tako združila slovenske, italijanske in avstrijske pevke in pevce. Zborovsko popotovanje so oblikovale tudi sosednje dežele in udeleženci dirigentskega tečaja – s svojimi različnimi značaji so poskrbeli za zanimivo glasbeno doživetje.

Tudi 14. Mednarodni zborovski festival Koper je nastal ob podpori Mestne občine Koper in ob častnem pokroviteljstvu župana Aleša Bržana. Dogodek so omogočili še Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper.

Calicanto Salerno
Foto: Matevž Kocjan
Foto: Matevž Kocjan