14_04_Zagorje_944_foto_Janez_Erzen_www

Zagorje 2014 – zavidljiva raven otroških in mladinskih zborov

Na državnem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov letos slavili domačini

Zagorje, 1.–2. april 2014

1. in 2. aprila je v Zagorju potekala letošnja revija otroških in mladinskih pevskih zborov Zagorje ob Savi. Na sedmih koncertih je nastopilo okrog 1400 pevcev, združenih v 39 zborov, od tega se je v Zagorju prvič predstavilo kar 14 zborov. Skupaj so prejeli kar 7 srebrnih, 21 zlatih in 11 zlatih priznanj z odliko, najvišje število točk (93,3) pa so prejeli pevci Otroškega pevskega zbora CiciDo Glasbene šole Zagorje ob Savi, ki deluje pod vodstvom zborovodkinje debitantke Tadeje Osredkar.

Tekmovanje poteka v organizaciji Organizacijskega odbora tekmovanja, Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti z Območno izpostavo Zagorje ob Savi in Občine Zagorje ob Savi. V primerjavi s prejšnjimi leti pa je samostojna strokovna svetovalka za zborovsko glasbo pri Javnem skladu Mihela Jagodic povedala, da so zelo zadovoljni s porastom števila prijav mladinskih zborov, ki jih je bilo letos kar 15. »Ta kategorija je bila običajno precej prazna in upamo, da je porast tudi rezultat energije, ki jo zadnja leta usmerjamo v delo s temi zbori, kot so organizacija prireditev, kjer lahko nastopajo, in regijska tekmovanja.«

Zbori v Zagorje vsaki dve leti pridejo z različnih koncev Slovenije, največ jih je običajno iz Primorske in okolice Celja, sledijo pa zasedbe iz Štajerske in osrednje Slovenije. Najmanj zborov je iz Gorenjske in jugovzhodne Slovenije. Tekmovanja se lahko udeležijo tisti, ki so na regijskih revijah posegli po najvišjih mestih oz. tisti, ki jih je za nastop izbrala strokovna komisija JSKD. Ta pri svojem izboru posebno pozornost nameni primernosti sporeda glede na zasedbo zbora, umetniško vrednost sporeda in kakovost prijavljenega programa. Skozi prvotno sito se je torej uspešno prebilo 39 zborov, ki so predstavili do 12-minutni (mladinski zbori) oz. do 10-minutni (otroški zbori) program.

14_04_Zagorje_235_foto_Janez_Erzen_www

Drem, drem, dremala, pa nič ni delala! (OPZ OŠ Draga Bajca Vipava, zb. Zvonka Starc)
Foto: Janez Eržen

Kaj so mladi pevci zapeli v Delavskem domu v Zagorju?

Programi, ki smo jih slišali na letošnjem tekmovanju, so bili raznoliki, skupna pa jim je bila slovenska beseda, kajti levji delež glasbe so napisali slovenski skladatelji. Tako je predvsem zaradi pravil tekmovanja, kjer je zapisano, da morajo zbori obvezno izvesti umetno skladbo slovenskega skladatelja in slovensko ljudsko v priredbi ali izvirni obliki. Slovenski jezik je seveda prva izbira pri mladih pevcih, saj v njem najlažje podajo vsebino. Letos so zbori skupaj izvedli dela kar 43 slovenskih skladateljev, od tega je 30 še živečih!

Njihove nastope je med občinstvom spremljalo kar nekaj skladateljev, med njimi tudi Tomaž Habe, Andrej Makor in Jakob Jež. Slednji je med slovenskimi zborovodji precej priljubljen in skoraj ni pevca, ki se kdaj ne bi srečal z njegovo glasbo. V Zagorju smo slišali kar 12 izvedb njegovih del, eno izmed njih (ljudsko Dečva nabira brančur) celo prvič. Sam pravi, da ga včasih kar preseneča, kako pogosto na koncertnih odrih zvenijo njegove pesmi: »Neverjetno je, da te skladbe še živijo, kot bi jih napisal včeraj. Nanje imam poseben spomin, saj sem v vsako vložil najboljše, kar je bilo mogoče, ne glede na glasovne omejitve zborov. Pri pisanju del za mlade je namreč treba paziti, da je vsak glas dovolj zanimiv, da ga otroci radi pojejo, kajti oni so glavni razsodnik, ali je delo sprejeto ali ne. Rekel bi, da sem imel srečo, da je med mojimi mladinskimi zbori precej takih, ki so se posebej prijeli. Igraj kolce je morda celo najpogosteje izvajana skladba za zbor, ki sem jo napisal skoraj kot prvo zborovsko delo, in prav zanimivo je, kako se je prijela. Lahko povem, da sem za prvi ostinato pripravil približno 30 skic, preden sem našel pravo različico. Komponiranje ni le trenutni navdih, ko ti nekaj pade na misel, ampak je tudi (vsaj zame) resno delo.«

14_04_Zagorje_650_foto_Janez_Erzen_www

Igraj kolce je ena prvih skladb, ki jih je Jakob Jež napisal za zbor, pa jo še vedno pogosto slišimo na koncertih. (DPZ Gimnazije Želimlje, zb. Polona Stegu)
Foto: Janez Eržen

Poleg Ježeve skladbe smo slišali še 12 krstnih izvedb, in sicer dela Sama Ivačiča, Ambroža Čopija (3), Damijana Močnika, Aneja Černeta, Tomaža Habeta (2), Klemna Benka, Patricka Quaggiata, Tadeje Vulc ter Andreja Makorja, ki je »naj skladbo« Zagorja Najhitrejši vlak na svetu (besedilo Borisa A. Novaka) napisal po naročilu zborovodkinje Katje Gruber za OPZ Osnovne šole Nazarje. Skladatelj, sicer študent Janija Goloba na ljubljanski Akademiji za glasbo, je za svoje delo prejel nagrado Glasbene matice (naročila novih skladb za mladinske zbore). Sicer pa nagrajena skladba ni bila Makorjev prvi sprehod v svet otroške zborovske glasbe, čeprav ga poznamo bolj kot avtorja del za odrasle. Na vprašanje, ali je njegov pristop k ustvarjanju za najmlajše pevce drugačen od siceršnjega dela, odgovarja: »Pri pisanju tako za otroške kot odrasle zbore izhajam iz teksta. Je pa običajno tekst za otroke že v osnovi toliko bolj naravnan nanje, tako skušam tudi sam napisati primerno glasbo, torej se jim približati, da jim je glasba prijetna in zabavna že med učenjem pesmi, pa seveda tudi v končni izvedbi. To skušam doseči tako, da se sam vživim v otroka, kar je sicer težko, ampak dobra izkušnja. Pisanje za otroke ni naš vsakdan in pri tem delu imaš možnost pokazati svojo otroško plat. To so izjemni in lepi trenutki, ki jih imaš kot skladatelj.«

14_04_Zagorje_380_foto_Janez_Erzen_www

Moj vlakec je hitrejši od vlaka na paro! (OPZ Osnovne šole Nazarje, zb. Katja Gruber)
Foto: Janez Eržen

 

14_04_Zagorje_565_foto_Janez_Erzen_www

Andrej Makor, avtor »naj skladbe Zagorja 2014«, in Katja Gruber, ki je skladbo izvedla z OPZ OŠ Nazarje
Foto: Janez Eržen

In kako so se zbori odrezali?

14_04_Zagorje_Helena_Fojkar_Zupancic_www

Helena Fojkar Zupančič, predsednica letošnje žirije

Domala vsi zbori so v Zagorju pokazali zavidljivo raven zborovskega petja, skupaj so prejeli 7 srebrnih, 21 zlatih in 11 zlatih priznanj z odliko. Podelila jim jih petčlanska žirija v sestavi Damijan Močnik, Marinka Šuštar, Stojan Kuret, Marko Vatovec in predsednica Helena Fojkar Zupančič. Ta se je ob podelitvi priznanj najprej zahvalila vsem zborovodjem za njihovo delo in poudarila njihov pomen za razvoj mladih pevcev, in to ne le v glasbenem smislu, ampak tudi osebnem. S splošno ravnjo znanja in izborom programov je bila zadovoljna: »Zelo sem vesela sporedov, ki so jih pripravili zborovodje, sploh z izvedbami del sodobnih skladateljev. Veseli me, da mladi skladatelji pišejo za zbore in da pišejo dobro ter da so zborovodje tako pogumni, da se podajo v neznano in na oder postavijo nekaj nepreizkušenega. Opažam tudi, da zborovodje delajo na vokalni tehniki, tako recimo nismo slišali kričanja, ampak pravo higieno zvoka, zdrav zvok. Običajno so tudi izbirali primerne skladbe, pogrešala pa sem drznost v obsegu, kajti le malo je bilo skladb, ki so imele razpon nad C2. Najšibkejše točke so bile pri petju v crescendo ali decrescendo, ker so zbori pri tem izgubljali na kakovosti zvoka. Ne glede na to pa sem zelo zadovoljna z ravnjo, ki so jo zbori pokazali, sploh glede na to, kakšne pogoje imajo za svoje delo, kako težko se zberejo pevci, saj se vsako leto zasedba menja … Prepričana sem, da je to tudi rezultat marljivosti in potrpežljivosti zborovodij, kajti pripeljati zbor do takega rezultata, je strašno garanje!«

Najboljši zbor tekmovanja je bil najboljši otroški pevski zbor, in sicer zbor OPZ CiciDo Glasbene šole Zagorje ob Savi (zb. Tadeja Osredkar), ki je prejel tudi priznanje za najprepričljivejšo izvedbo celotnega nastopa na reviji, njihova korepetitorka Urška Vidic pa priznanje za najboljšega korepetitorja. Najboljši mladinski zbor je postal Mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice (zb. David Bandelj), ki je prejel tudi priznanje za najboljši nastop zbora debitanta, priznanje za najboljši dekliški pevski zbor pa je prejel Mladinski pevski zbor RTV Slovenija (zb. Tomaž Pirnat).

14_04_Zagorje_955_foto_Janez_Erzen_www

OPZ CiciDo GŠ Zagorje ob Savi, zmagovalni zbor letošnjega tekmovanja
Foto: Janez Eržen

 

14_04_Zagorje_490_foto_Janez_Erzen_www

Tadeja Osredkar, zborovodkinja CiciDo GŠ Zagorje ob Savi, obetavna debitantka
Foto: Janez Eržen

 

14_04_Zagorje_251_foto_Janez_Erzen

Mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice (zb. David Bandelj), najboljši mladinski zbor in najboljši zbor debitant
Foto: Janez Eržen

 

14_04_Zagorje_685_foto_Janez_Erzen

Najboljši dekliški zbor, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija (zb. Tomaž Pirnat)
Foto: Janez Eržen

Pod črto torej lahko rečemo, da je bila 24. revija uspešna iz več razlogov. Vsekakor je en izmed njih tudi energija, ki jo v organizacijo vloži JSKD. Ta je tudi tokrat s svojo podporo zagotovil nemoten potek prireditve, tako so se v Zagorju dobro počutili tako nastopajoči, kot tudi tisti, ki smo tekmovanje spremljali.

Še posebej je razveseljiva (že omenjena) visoka raven, ki smo jo slišali v izvedbi mladih pevcev, združenih v kakovostne zasedbe, za kar gredo seveda zasluge predvsem zborovodjem, ki s svojo požrtvovalnostjo in trudom vzgajajo mlade upe. Dokler bodo obstajali ti, ki se ukvarjajo z najmlajšimi, se nam za prihodnost slovenskega zborovskega petja ni treba bati!

Več o tekmovanju (tudi posnetke najboljših izvedb ter misli pevcev o zborovskem petju) pa lahko slišite v oddaji Zborovski panoptikum, ki je bila na programu Ars 5. aprila 2014.

14_04_Zagorje_178_foto_Janez_Erzen_www

Skupno petje otroških zborov je letos potekalo pod vodstvom članov žirije
Foto: Janez Eržen

 

14_04_Zagorje_194_foto_Janez_Erzen_www

Foto: Janez Eržen

 

14_04_Zagorje_190_foto_Janez_Erzen_www

Foto: Janez Eržen

 

OPZ CiciDo Glasbene šole Zagorje ob Savi (zb. Tadeja Osredkar)
Bojan Glavina: Stonogica (Piroška Sič Birsa)

Mladinski pevski zbor Emil Komel iz Gorice (zb. David Bandelj)
Mojca Prus: Fejsbuk (Mojca Prus)

Mladinski pevski zbor RTV Slovenija (zb. Tomaž Pirnat)
Samo Vremšak: Ženka mi v goste gre (ljudska iz Idrije)

OPZ Osnovne šole Nazarje (zb. Katja Gruber)
»Naj skladba« Zagorja 2014 Najhitrejši vlak na svetu Andreja Makorja