Od festivala do »fleksivala«

Predgovor vodstva glasbene komisije k festivalski knjižici Europa Cantat Ljubljana 2021

Foto: Anna van Kooij

Zapis Jeana-Clauda Wilkensa, predsednika glasbene komisije »fleksivala« Europa Cantat Ljubljana 2021 in podpredsednika Evropske zborovske zveze:

Ko sem bil novembra 2018 izvoljen za podpredsednika Evropske zborovske zveze, sem točno vedel, kaj so moje zadolžitve – sodelovati v izvršnem odboru zveze, si ogledati umetniško vsebino dejavnosti in preveriti, ali je v skladu s poslanstvom in vizijo zveze, ter nenazadnje predsedovati glasbeni komisiji naslednjega festivala Europa Cantat, načrtovanega v Ljubljani poleti 2021. Prepričan sem bil v svoje spodobnosti, potrebne za opravljanje te vloge, in se veselil načrtovanja prijetnega festivala s svojimi sodelavci.

Nihče si ni mogel predstavljati, kaj se bo zgodilo 15 mesecev kasneje!

Glasbena komisija se je prvič sestala maja 2019, drugič pa konec novembra 2019 v Ljubljani. Demokratično viharjenje možganov je vključevalo predvsem inovativnost, ustvarjalnost in aktualne teme, slovenska umetniška skupina pa je pod vodstvom Mihele Jagodic in Damijana Močnika prispevala čudovite ideje in pravo bogastvo slovenskega zborovskega prizorišča. Na začetku nismo vključevali imen in partitur, imeli pa smo skupno vizijo o tem, kaj mora Evropska zborovska zveza ponuditi udeležencem, pevcem, zborovodjem in pedagogom. Tako so se razvili program PULSE in nekateri zelo inovativni ateljeji, izobraževalni vidik festivala pa je počasi postajal osrednji del programa. Na drugem sestanku smo že predlagali določena imena ter razpravljali o vseh predlogih nacionalnih organizacij in o gostujočih skupinah. Iz preprostega orisa programa je festival počasi dobil barve, vonj, zvok, slike …

Potem pa je prišla nevihta, ki nas je vse presenetila!

Marca 2020 smo se vsi spoznali s krasnim orodjem, imenovanim »zoom«. Seveda smo bili prepričani, da bo nevihta do poletja 2021 mimo, tako da smo še naprej načrtovali in oblikovali čudovit program. Ponosni smo bili na svoje delo, navdušena pa sta bila tudi ekipa v Ljubljani in odbor Evropske zborovske zveze. Ljubljana naj bi julija 2021 postala glavno središče dogajanja.

Nepredvidljivih nihanj v naslednjih 14 mesecih ne bom opisoval, saj smo jim bili priča prav vsi. Izmed vseh uprizoritvenih umetnosti je občutila in še vedno največje posledice tega obdobja občuti zborovska glasba. Zaradi okoliščin smo se bili prisiljeni večkrat prilagoditi in preoblikovati zamišljeni program. Na koncu smo uspeli obdržati nekaj dogajanja na odru in spletne dogodke v mesecu juliju 2021.

Tolaži nas dejstvo, da smo iz te strašne pustolovščine vseeno odnesli veliko pozitivnega. Osebje, glasbena komisija in različni organi Evropske zborovske zveze so v času, ko je bilo treba sprejemati težke odločitve, izkazali neuničljivo enotnost in povezanost. Človeška sposobnost nenehne ustvarjalnosti je bila neverjetna in glavne misije ter vizije zveze so v času odpovedovanja dogodkov in nenehnega krajšanja programa postajale čedalje jasnejše – prevladovalo je izobraževalno-socialno poslanstvo.

Človeštvo je lahko zelo toplo in skrbno.

V času oblikovanja programa smo se vsi srečali s težkimi trenutki in nekateri koraki so bili res naporni, vendar je vsak vedno našel toplo dlan in spodbudno besedo, ko je to potreboval. Pozitivno je na vse vplivalo tudi veliko število podpornih sporočil zborov, zborovodij in sodelavcev … Upam si trditi, da si bo zborovska skupnost, čeprav je trenutno na tleh, opomogla.

Festival je tako postopoma postajal »fleksival«. Ponosen sem na vse, ki so se do konca trudili, da bi zborovski skupnosti pričarali pristne občutke ob spremljanju festivala v Ljubljani, in ki sodelujejo pri organizaciji dogodka, ki se bo zaradi okoliščin covid-19 v zgodovino zapisal kot »fleksival«. Sami vedo, komu namenjam te besede. Rad vas imam vse!

Jean-Claude Wilkens,

predsednik glasbene komisije »fleksivala« Europa Cantat Ljubljana 2021 in podpredsednik Evropske zborovske zveze

Foto: EC Pécs 2015

Zapis Damijana Močnika, podpredsednika glasbene komisije Europa Cantat Ljubljana 2021:

Z odgovornostjo in velikim pričakovanjem sem sprejel vabilo, da kot predsednik slovenskega in podpredsednik mednarodnega umetniškega sveta sodelujem pri pripravi festivala Europa Cantat v Ljubljani. Na številnih srečanjih smo v iskrivih razgovorih s kolegi oblikovali izredno zanimiv, barvit in kakovosten program. Veselil sem se, da bo Ljubljana za več kot teden dni postala središče evropskega zborovskega življenja, da bomo lahko uživali ob raznolikih glasbenih podobah, da se bo v Ljubljano zgrnila množica pevcev, da se bodo pevci lahko v živo srečevali z mojstri, ki jih običajno lahko občudujejo le prek ekrana ali na posnetkih. Načrtovali smo bogato predstavitev slovenske glasbene tradicije in sedanjosti. Ko se je zdelo, da nas nič ne more ustaviti, nas je ustavilo nevidno – droben virus, ki je pravzaprav metaforično ustavil Zemljo.

… Po mnogih preobrazbah bo vsaj del festivala izveden. Najhujše je bilo, da večina zborov ni imela možnosti izvajanja pevskih vaj in tako jih bo od dvanajstih izbranih slovenskih zborov lahko nastopilo le pet, koncertna predstavitev slovenske glasbe bo zelo okrnjena. Veličastnega vokalno-inštrumentalnega koncerta s slovenskimi zbori in Orkestrom Slovenske filharmonije pod vodstvom karizmatičnega dirigenta Tõnuja Kaljusteja ne bo mogoče izvesti, unikaten projekt »Sing & Skate« bo moral počakati na drugo priložnost. Vsakokrat, ko je bilo potrebno prečrtati projekt, sem se počutil, kot bi mi rezali stran koščke srca.

Vseskozi pa sem občudoval organizacijski tim festivala. S kakšno energijo in entuziazmom so se lotevali reševanja nerešljivih problemov, kako so iskali najmanjše možnosti, da bi nekatere stvari vendarle lahko izpeljali. Vsak sodelavec zasluži naše neizmerno spoštovanje in zahvalo, da bo del festivala vendarle izveden.

17. maja sem po osmih mesecih spet lahko stal pred svojim zborom. Sicer na tribunah športne dvorane, vame pa so zrli obrazi, zakriti z maskami – videl sem le 55 parov zvedavih oči. In še dolgo ne bom pozabil brezhibnega, sočno zvenečega D-durovega akorda in besedila »Življenje« …

Veselim se vsakega najmanjšega dogodka, vsakega srečanja, vsakega koncerta v juliju 2021.

Damijan Močnik,

podpredsednik glasbene komisije Europa Cantat Ljubljana 2021

Foto: EC Pécs 2015
Jean-Claude Wilkens in Damijan Močnik