Skladatelj Patrick Quaggiato prejel prvo nagrado Pavleta Merkuja

Dežela Furlanija – Julijska krajina odpira nov čezmejni projekt Cantate v znamenju evropskih vrednot

Trst – Miramar, 9. maj 2019

 

 

V prestolni dvorani Miramarskega gradu so sinoči, v četrtek 9. maja, na dan Evrope, podelili prvo nagrado Pavleta Merkuja, ki jo je prejel goriški skladatelj Patrick Quaggiato. Dogodek je bil prvo dejanje prireditve Cantate, ki bo vsako leto počastila bogat zborovski utrip dežele Furlanije – Julijske krajine z vrhunskim zborovskim dogodkom v znamenju evropskih vrednot.

 

Cantate je nova pobuda, ki jo skupaj prirejata Svet slovenskih organizacij (SSO) in tržaška Zveza cerkvenih pevskih zborov (ZCPZ). S sodelovanjem Muzeja in parka Miramarskega gradu sta z uvodnim dogodkom počastila spomin na tržaškega glasbenika, raziskovalca in jezikoslovca Pavleta Merkuja ob peti obletnici smrti kot tudi ustvarjalnost mlajše generacije deželnih skladateljev. Prvo nagrado je prejel Patrick Quaggiato, umetnik, ki ima veliko skupnega z znamenitim mojstrom, po katerem so organizatorji s trajnim znamenjem imenovali nagrado. V utemeljitvi umetniškega odbora nagrade namreč piše:

»Posluh do zborovske, žive, občutljive, umetniško, emocijsko in tudi etnično močno zaznamovane izraznosti, sposobnost glasbenega tolmačenja sporočila in zvena besede, miselna odprtost v dialogu z različnimi kulturami, pluralna osebna in umetniška identiteta, ki je zrcalo multikulturnega prostora in korenin, so značilnosti glasbenika, raziskovalca in jezikoslovca Pavleta Merkuja, ki v idealnem sozvočju plemenitijo ustvarjalno delo Patricka Quaggiata.

Goriški skladatelj je opozoril nase zaradi izstopajočega talenta in kipeče ustvarjalnosti. S svojimi deli povezuje različne etnične skupnosti dežele Furlanije – Julijske krajine in se kot umetnik svetovljanskega prostora uveljavlja s prepoznavno, sodobno, tankočutno in izjemno sporočilno govorico v državnem in mednarodnem prostoru.«

Nagrado je skladatelju v prestolni dvorani Miramarskega gradu v imenu organizatorjev izročila skladateljeva hči Jasna Merkù, projekt pa sta predstavila deželni predsednik SSO Walter Bandelj in pokrajinska predsednica SSO Maja Lapornik. Z glasbo Merkuja in Quaggiata sta na tem večeru nastopila kitarist Janoš Jurinčič in briška vokalna skupina Vinika, ki jo vodi Franka Žgavec. Čezmejno sodelovanje zborovodij dežele, ki sodelujejo z zbori v Sloveniji, bo rdeča nit glasbenega sporeda prve izvedbe prireditve Cantate, ki bo zaživela v nedeljo, 9. junija ob 17.00 v Stolnici sv. Justa s koncertom poklicnega Zbora Slovenske filharmonije, ki ga bo priložnostno vodila nadarjena tržaška dirigentka Petra Grassi. Koncert bo potekal s sodelovanjem stolnega zbora Cappella Civica di Trieste.

»Goriški skladatelj je opozoril nase zaradi izstopajočega talenta in kipeče ustvarjalnosti. S svojimi deli povezuje različne etnične skupnosti dežele Furlanije – Julijske krajine in se kot umetnik svetovljanskega prostora uveljavlja s prepoznavno, sodobno, tankočutno in izjemno sporočilno govorico v državnem in mednarodnem prostoru.«
Foto: arhiv SSO

 

 

UTEMELJITEV NAGRADE

»Posluh do zborovske, žive, občutljive, umetniško, emocijsko in tudi etnično močno zaznamovane izraznosti, sposobnost glasbenega tolmačenja sporočila in zvena besede, miselna odprtost v dialogu z različnimi kulturami, pluralna osebna in umetniška identiteta, ki je zrcalo multikulturnega prostora in korenin, so značilnosti glasbenika, raziskovalca in jezikoslovca Pavleta Merkuja, ki v idealnem sozvočju plemenitijo ustvarjalno delo Patricka Quaggiata.

Goriški skladatelj je opozoril nase zaradi izstopajočega talenta in kipeče ustvarjalnosti. S svojimi deli povezuje različne etnične skupnosti dežele Furlanije Julijske krajine in se kot umetnik svetovljanskega prostora uveljavlja s prepoznavno, sodobno, tankočutno in izjemno sporočilno govorico v državnem in mednarodnem prostoru.

Zaradi bogate ustvarjalnosti in radodarnosti je Quaggiato eden najbolj iskanih skladateljev dežele Furlanije – Julijske krajine in se lahko ponaša z izjemnim številom naročil. Njegova sposobnost, da v besedilu vselej poišče in ovrednoti globlje, celo manj vidne vsebinske poudarke, kot tudi široka razsežnost njegove glasbene govorice, ki sega od koncertne pisave do muzikla in priredb ljudskih motivov, sta mu zagotovili veliko priljubljenost v zborovskem okolju, njegova dejavnost pa se širi tudi na instrumentalno in vokalno-instrumentalno glasbo v obširnem repertoarnem razponu.

Študijsko se je oblikoval kot tolkalec in je diplomiral iz vokalne in zborovske kompozicije ter zborovodstva, od otroštva pa poje v zborih, kar mu je omogočilo globlje razumevanje človeškega glasu, ki mu kot skladatelj posveča največjo pozornost. Kot zborovodja in dirigent pihalnih godb sodeluje s slovenskimi in italijanskimi društvi in ustanovami, vedno z intenzivno in raznoliko dejavnostjo. Svoje znanje deli z mladimi kot profesor tolkal in predavatelj, kot tolkalec pa sodeluje z najpomembnejšimi deželnimi orkestri in komornimi skupinami in je od leta 2006 vodja tolkalne sekcije Mladinskega pihalnega orkestra Anbima dežele Furlanije – Julijske krajine. Z igranjem, dirigiranjem in petjem je sodeloval na več kot dva tisoč nastopih in s svetovno priznanimi umetniki.

Njegove skladbe so izdali v antologijskih in monografskih zbirkah ter v monografskih diskografskih projektih. Posebno priljubljenost so doživele otroške skladbe, velikokrat objavljene v otroški reviji Pastirček, ki so postale redni del programa slovenskih otroških zborov.

V opusu, ki trenutno obsega 600 skladb, izstopajo naročila za slovesne priložnosti: kantata za mešani zbor in orkester na Paljkovo besedilo Podolgem in počez vlečejo te strune po naročilu tržaškega sedeža Rai ob 60. obletnici Radia Trst A in 10. obletnici Slovenske televizije, Gradnikova kantata, posvečena briškemu pesniku Alojzu Gradniku ob 40. obletnici smrti, kantata za mešani zbor in orkester na Paljkovo besedilo Teh naših petdeset let ob 50. obletnici ustanovitve Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici. Leta 2017 je njegova skladba Vorrei zastopala deželo Furlanijo – Julijsko krajino na odmevnem koncertu državnega projekta Officina corale del futuro v baziliki Santa Maria Novella v Firencah.

Njegove zborovske kompozicije se pojavljajo na CD-ploščah in v zbirkah v Italiji, Sloveniji in Avstriji. Zanje je prejel več pomembnih slovenskih državnih nagrad in se je uvrstil med slovenske reprezentativne skladatelje.

Quaggiatove skladbe so izvajali tudi Orkester RTV Slovenija in Orkester Slovenske filharmonije. Februarja leta 2014 so nagrajenci Prešernovega sklada, tolkalci skupine Slovenskega tolkalnega projekta, izvedli Quaggiatovo skladbo Oj ta boben ob spremljavi Orkestra RTV Slovenija na slavnostnem večeru podeljevanja Prešernovih nagrad.

Skladba Mili kraj pa je leta 2016 zazvenela v Državnem zboru v Slovenskem parlamentu pod taktirko Petre Grassi. Pod njenim vodstvom je marca letos v izvedbi Vokalne skupine Vikra zazvenela noviteta na Zlobčevo besedilo Sklepna pesem v tržaški operni hiši Giuseppe Verdi.

Skladbe Patricka Quaggiata so prepotovale svet in so stopile v repertoar mnogih zborov in skupin v kaleidoskopu različnih glasbenih zvrsti in pristopov kot odsev širokega umetniškega navdiha in obvladanja kompozicijske govorice, ki nosi dragoceno vrlino, da se neposredno dotakne srca poslušalcev.«

 

Jasna Merkù, Patrick Quaggiato in Walter Bandelj
Foto: arhiv SSO