Slovenski oktet – že 70 let

V teh dneh visoko, 70. obletnico svojega delovanja praznuje Slovenski oktet, reprezentativna slovenska moška vokalna komorna zasedba, ki je petje pri nas posebej zaznamovala. V njej je do danes pelo več kot 40 pevcev, članov slovenskih zborov in vodilnih pevcev solistov svoje generacije, vodilo pa ga je šest vidnih umetniških vodij. Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo mnogim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja pričele s svojim delovanjem.

Ob visokem jubileju Slovenskemu oktetu iskreno čestitamo!

Slovenski oktet je bil ustanovljen 27. septembra 1951, ko je nekaj opernih solistov in članov filharmoničnega zbora prvič skupaj nastopilo v Slovenski filharmoniji pred gostovanjem pri Slovencih v Ameriki. Vse od tedaj velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V sedmih desetletjih delovanja se je predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih odrih.

V dosedanjem dolgem in bogatem obdobju delovanja se je zamenjalo več kot 40 pevcev. Vsi so čutili izjemno predanost in pripadnost narodu, ki so ga nosili v imenu. Nekateri od njih so bili vodilni slovenski solisti svoje generacije in so nastopali v največjih koncertnih in opernih hišah doma in po svetu, drugi so bogatili zven okteta s svojo ljudskostjo, neposrednostjo in toplino.

V teku let je odličnost sestava vzdrževalo in usmerjalo šest umetniških vodij: Janez Bole, dr. Valens Vodušek, Darijan Božič, Anton Nanut in dr. Mirko Cuderman. Od leta 2008 je njegov umetniški vodja Jože Vidic, prvak Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana.

Slovenski oktet od nekdaj predstavlja vzor in motivacijo mnogim skupinam, ki so prav zaradi njegovega plemenitega petja pričele s svojim delovanjem. Tako je po njegovem zgledu v Sloveniji in zamejstvu nastalo več kot sto tovrstnih vokalnih zasedb.

Izdal je več kot 60 plošč, kaset in zgoščenk, na katerih je slovenska pesem vedno imela pomembno mesto. Kot poklon generacijam Slovenskega okteta je sestav leta 2007 izdal knjigo Borisa Pangerca z naslovom Slovenski oktet, v kateri je opisan temeljit prerez delovanja in poslanstva tega ansambla.

Za svoje delovanje je bil dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado (1957, 1964), nagrado Društva Slovenskih skladateljev (1971), Drobosnjakovo nagrado (1975), nagrado Orlanda di Lassa (1984), velikim zlatim znakom svobode Republike Slovenije (1996) in častnim priznanjem Svetovnega slovenskega kongresa (2016).

Od pomladi 2019 ansambel deluje v novi zasedbi.

Slovenski oktet, današnja zasedba od leta 2019, zadaj z leve: Andrej Oder (1. tenor), Janez Triler (2. tenor), David Jagodic (2. tenor), Darko Vidic (bariton), Rok Ferenčak (1. tenor), Matej Voje (bas); spredaj z leve: Janko Volčanšek (bas), Jože Vidic (bariton, umetniški vodja) (Foto: arhiv Slovenskega okteta)

Slovenski oktet, prva zasedba leta 1953 (z leve): Janez Lipušček (1. tenor), Roman Petrovčič (bariton), Gašper Dermota (1. tenor), spredaj, z brkami: Božo Grošelj (2. tenor), za njim: Tone Kozlevčar (bariton), z očali in brkami: Marij Kogoj (2. tenor; sin skladatelja Marija Kogoja), Tone Petrovčič (bas), Artur Šulc (bas) (Foto: arhiv Slovenskega okteta)