Tadeja Vulc: Čutenja

Zgoščenka, različni izvajalci, ZKP RTV Slovenija, 2016

Med zborovskimi projekti zadnjih let izpostavljamo nekatere pomembne izdaje, ki so se s svojimi sporedi, izvedbami in celovitostjo pristopov izkazale kot dragocen prispevek v slovensko zborovsko zakladnico in neizbrisen dokument časa. Ena od njih je prva avtorska plošča Čutenja skladateljice in zborovodkinje Tadeje Vulc.

Posnetki v izvedbi raznolikih slovenskih pevskih sestavov ponujajo prerez njenega dosedanjega glasbenega delovanja. Osem skladb, nastalih od leta 2004 naprej (Kip, Čas, V slovo, Fortuna, Cantate Domino, Na peronu, Epilog, Nastop), in 9-stavčna glasbena pravljica Gal v galeriji nas ne uvedejo zgolj v umetniški jezik avtorice, temveč tudi v njen ponotranjeni svet, ki ga je sooblikoval. V kratkem, a zanimivem intervjuju z Brigito Rovšek, zapisanem v programski knjižnici, Vulčeva namreč razkriva, kako in zakaj se ključne pa tudi vsakdanje življenjske izkušnje zrcalijo v glasbenem prevodu. Le-ta je v slovenskem prostoru svojevrsten in v hipu prepoznaven ter ponuja prednost zvočnim orisovanjem pred pomenljivostjo besedila.

Zvočno zapisane skladbe so v večini izvedbe vidnejših slovenskih zborov z mariborskega tekmovalnega odra v Dvorani Union. Med njimi so Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in dirigent Sebastjan Vrhovnik, Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj in zborovodkinja Anka Jazbec, Koroški akademski pevski zbor Mohorjan in zborovodkinja Helena Buhvald Gorenšek ter Akademski pevski zbor Maribor in zborovodkinja Tadeja Vulc. Skladba Nastop, katere avtorica hudomušnega besedila je skladateljica sama, v izvedbi Dravograjskega seksteta pod umetniškim vodstvom Tadeje Vulc je prav tako živa izvedba z letnega koncerta.

Velik delež zgoščenke pa pripada poučni glasbeni pravljici Gal v Galeriji, posneti v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji na besedilo Svetlane Makarovič v izvedbi pripovedovalca Borisa Ostana in Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija ter Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Anke Jazbec.

Kljub temačnejšim začetnim temam se z vokalno-instrumentalnim delom za otroke glasbeno popotovanje po kompasu Tadeje Vulc zaokroži v razposajenem in orkestralno bogatem tonu.