Tomaž Habe: Gusarji

Notna zbirka za otroški in mladinski zbor, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ljubljana, 2014

NZ_15_01_Gusarji_naslovnicaV slovenskem prostoru imamo veliko kakovostnih ustvarjalcev otroških skladb, ki skrbijo za razvoj in rast mladinskega petja. Med njimi je nedvomno eno izstopajočih imen Tomaž Habe, skladatelj, ki je zakladnico slovenske otroške zborovske literature obogatil z zbirkami pesmi, kot so Katka brez copatka (1976), Pesmice za Barbaro (1993), Semafor (1995), To je naša zgodovina, stara mesta njih ljudje (1999), Naj doni do neba (2006), Je pomlad (2007), Čevlji grejo na sprehod (2012) in Pisana račka (2013). Pred kratkim pa je izšla njegova nova zbirka skladbic z naslovom Gusarji.

Najnovejša zbirka Tomaža Habeta prinaša pesmi s klavirsko spremljavo za otroške in mladinske pevske zbore različnih izvajalskih sposobnosti. V njej najdemo skladbe vseh težavnostnih stopenj – od preprostejših, primernih za razredno prepevanje, pa do zahtevnejših, ki jih lahko zborovodje vključijo tudi v koncertni ali tekmovalni repertoar zborov. Notna zbirka vsebuje 29 pesmic, od teh 22 za otroški ter 7 triglasnih različic za mladinski zbor, pri čemer so slednje v nekaterih primerih, zaradi specifike mladinskih glasov, zapisane v spremenjenih tonalitetah.

Skladatelj se je trudil nekoliko olajšati delo zborovodjem in pesmice opremil s preprostejšo klavirsko spremljavo. Tako je poskrbel, da bo izvajanje omogočeno tudi tistim, ki za svoje nastope nimajo na voljo profesionalnih pianistov. Prav tako so v zbirki označene skladbe, za katere je skladatelj pripravil tudi različice z zahtevnejšo spremljavo. Slednje sicer v pričujoči notni zbirki niso objavljene, vendar jih je mogoče dobiti pri skladatelju.

Celotno zbirko odlikuje glasbeni jezik, ki združuje spevnost, ritmično in melodično pestrost, harmonsko barvitost, jasnost strukture in oblike. Izpostaviti velja tudi izbor kakovostnih, zanimivih, prikupnih besedil slovenskih avtorjev (Anja Štefan, Neža Maurer, Tomaž Habe, Bina Štampe Žmavc, Franci Lakovič, Gustav Strniša, Bojana Vajt, Peter Svetina, Anica Černej, Tone Pavček, Fran Levstik) ter dveh slovenskih ljudskih pesmi. Uglasbena besedila so tematsko zelo raznolika in bodo s svojim vedrim značajem zagotovo osvojila srca otrok.

Zbirka Gusarji je še en dragocen vir kakovostne otroške zborovske glasbe, ki že vabi k izvajanju. Skladatelj pa si pri tem želi, da bi bile pesmi otrokom v veselje in da bi z njihovimi izvedbami uspeli »prenesti lepoto in sporočilnost slovenske besede do poslušalcev – mladih in vseh drugih, ki ljubijo zborovsko petje.«