V Slovenski filharmoniji bomo prisluhnili sozvočju izbranih pevskih zasedb

Ljubljana, 6. december 2018

 

V Slovenski filharmoniji se bo v soboto, 8. decembra 2018, na sklepnem koncertu Sozvočenj predstavilo šest zborov in malih pevskih zasedb, ki so bile kot najboljše izbrane na šestih regijskih srečanjih. Ob tej priložnosti bodo obiskovalci med drugim lahko slišali šest novih slovenskih skladb, napisanih prav za to priložnost. Prireditev bo potekala na predvečer svetovnega dneva zborovske glasbe, ki ga vse od leta 1990 obeležujemo vsako drugo nedeljo v mesecu decembru.

 

Letošnji tematski regijski koncerti Sozvočenja, ki jih organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, so že osmi po vrsti, tradicionalno pa se zaključijo s koncertom v počastitev svetovnega dneva zborovskega petja, ki ga obeležujemo po vsem svetu. Osrednji slovenski koncert z izbranimi zbori, ki so pripravili tematsko zaokrožene sporede, bo v soboto, 8. decembra 2018, ob 18.00 uri, v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Regijski koncerti, na katerih so bili izbrani zbori, ki bodo nastopili na sklepni prireditvi, so potekali od 11. do 24. novembra v šestih regijah: v Škofji Loki (Gorenjska), na Ptuju (Štajerska in Pomurje), v Radljah ob Dravi (Koroška), v Brestanici (Dolenjska, Posavje in Bela krajina), v Dobrovi v Goriških Brdih (Primorska) in v Trbovljah (Osrednja Slovenija).

Na teh srečanjih se je predstavilo kar 40 pevskih zasedb, od kvartetov do velikih zborov, ki štejejo tudi več kot štirideset članov, vsega skupaj je pelo 870 pevcev in pevk v odraslih in srednješolskih zasedbah. Izvedli so okrog 150 pesmi, od tega 14 novitet slovenskih avtorjev. Deset odstotkov od vseh slišanih pesmi je torej nastalo v zadnje pol leta ali pa prav za Sozvočenja. Šest novih skladb slovenskih avtorjev bomo slišali tudi na sklepnem koncertu.

Regijske koncerte so strokovno spremljali priznani slovenski zborovodje Tadeja Vulc, Ambrož Čopi, Danica Pirečnik, Marko Vatovec in Sebastjan Vrhovnik, ki so za sklepni koncert izbrali najzanimivejše programe s kakovostno izvedbo. Komisija je izpostavila zasedbe, ki so prepričljivo predstavile zanimive sporede z izvirnimi idejami, manj izvajanimi skladbami in različnimi glasbenimi žanri:

  • Kvintet Vintgar, Blejska Dobrava, vodja skupine Luka Černe, tema: 4 otroške za 5 mož
  • Vokalna skupina Vivere, Slovenska Bistrica, vodja skupine Nadja Stegne, tema: B-harmonije
  • Dekliški pevski zbor Aglaja, Radlje ob Dravi, zborovodji Kerstin Pori in Uroš Jurgec, tema: Afroameriški ritmi
  • Vokalna skupina Vikra Glasbene matice Trst, Italija, dirigentka Petra Grassi, tema: Nad temo bo zavladala luč
  • Ženski pevski zbor Biser KD Lotos, Grosuplje, dirigent Fernando Mejias, tema: Aj, zèlena je vsa gorá
  • Mešani pevski zbor Viva Brežice, Brežice, zborovodkinja Simona Rožman Strnad, tema: Daj, da te objamem

Sklepni koncert Sozvočenj ni tekmovalnega značaja, vsem sodelujočim skupinam pa organizator, JSKD, podeli posebne nagrade in priznanja, ki so si jih zasedbe prislužile predvsem za izvirnost.

Svetovni dan zborovskega petja obeležujemo že skoraj tri desetletja. Venezuelski skladatelj Alberto Grau je na generalni skupščini Mednarodne zborovske zveze IFCM med 2. Svetovnim simpozijem zborovske glasbe v Helsinkih leta 1990 predlagal praznovanje mednarodnega dneva zborovskega petja. Od takrat je sodelovalo že več kot 15.000 zborov in milijoni pevcev po vsem svetu, slavljenju zborovske glasbe pa se pridružujejo tudi slovenski pevci. Osnovni namen dneva zborovskega petja je poudarjati, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.

 

Dekliški pevski zbor Aglaja, Radlje ob Dravi, zborovodji Kerstin Pori in Uroš Jurgec

 

Mešani pevski zbor Viva Brežice, Brežice, zborovodkinja Simona Rožman Strnad

 

Kvintet Vintgar, Blejska Dobrava, vodja skupine Luka Černe

 

Ženski pevski zbor Biser KD Lotos, Grosuplje, dirigent Fernando Mejias

 

Vokalna skupina Vivere, Slovenska Bistrica, vodja skupine Nadja Stegne

 

Vokalna skupina Vikra Glasbene matice Trst, Italija, dirigentka Petra Grassi