V Zagorju ob Savi podelili priznanja najboljšim zborom

V dveh dneh nastopilo več kot 2000 mladih pevcev iz izbranih najboljših slovenskih otroških, mladinskih, dekliških in mešanih mladinskih zborov – Po izboru žirije je slovenska »Naj skladba Zagorja 2016« Ena ptička priletela, slovenska ljudska pesem v priredbi Črta Sojarja Voglarja

Zagorje ob Savi, 4.–6. april 2016

OPZ GŠ Frana Koruna Koželjskega iz Velenja, zb. Manja Gošnik Vovk, najboljši otroški zbor tekmovanja Foto: Janez Eržen

OPZ GŠ Frana Koruna Koželjskega iz Velenja, zb. Manja Gošnik Vovk, najboljši otroški zbor tekmovanja
Foto: Janez Eržen

 

Včeraj se je v Zagorju ob Savi s podelitvijo priznanj najboljšim zborom izteklo 25. tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov, na katerem je v treh dneh nastopilo 52 zborov in kar 2000 mladih pevcev. Zaradi velike udeležbe zborov sta letos nastope ocenjevali dve petčlanski žiriji, sestavljeni iz najvidnejših slovenskih zborovodij. Strokovno žirijo za otroške zbore in mešane mladinske zbore so sestavljali Marinka Šuštar (predsednica OPZ), Danica Pirečnik (predsednica MeMPZ), Anka Jazbec, Stojan Kuret in Tadeja Vulc. Mladinske zbore in dekliške zbore pa so ocenjevali Stojan Kuret (predsednik MPZ), Janja Dragan Gombač (predsednica DPZ), Anka Jazbec, Damijan Močnik in Marinka Šuštar.

Žiriji sta poleg zlatih in srebrnih priznanj ter ocen, ki so jih prejeli vsi sodelujoči zbori, najboljšim podelili še posebna priznanja. Najboljši otroški zbor tekmovanja je postal Otroški pevski zbor GŠ Frana Koruna Koželjskega iz Velenja, ki ga vodi zborovodkinja Manja Gošnik Vovk, najboljša mladinska pevska zbora sta postala Mladinski pevski zbor Osnovne šole Nazarje, ki ga vodi zborovodkinja Katja Gruber, in Mladinski pevski zbor Glasbene šole Rogaška Slatina, ki ga vodi Andreja Došler, najboljši dekliški pevski zbor je postal DPZ Gimnazije Celje Center, ki ga vodi zborovodja David Preložnik, najboljši mešani mladinski zbor pa je postal MeMPZ Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Šentvid, ki ga vodi zborovodja Damijan Močnik.

»Naj skladba Zagorja 2016« je postala Ena ptička priletela v priredbi Črta Sojarja Voglarja, organizator tekmovanja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti pa je podelil tudi denarno nagrado za ogled Evropskega mladinskega zborovskega festivala Neerpelt 2016 v Belgiji, ki so jo prejele Marta Sojar Voglar, Petra Habjanič Gregorc in Polona Stegu.

Tudi letos je sta imeli komisiji težko delo, saj se v Zagorju vsaki dve leti predstavijo resnično najboljši slovenski otroški in mladinski zbori. V sporedu, ki ga je moral predstaviti vsak zbor, sta bili dve obveznosti, in sicer izvedba slovenske ljudske pesmi v izvirni obliki ali obdelavi in izvedba umetne skladbe slovenskega avtorja.

Bienalno tekmovanje Zagorje on Savi ni le pregled dosežkov najboljših otroških in mladinskih zborov Slovenije, ampak je tudi pomemben pokazatelj kakovosti mladih generacij pevcev, ki bodo nekoč prepevali v odraslih pevskih zborih in zastopali Slovenijo na mnogih priznanih mednarodnih festivalih in tekmovanjih. Večkrat poudarjamo, da je zborovstvo tista dejavnost, s katero se Slovenci v svetu s ponosom predstavljamo in smo prav zaradi nje še posebej prepoznavni.

Mnoge pevke in pevci in njihovi zborovodje, ki danes predstavljajo vrh zborovskega petja tako doma kot tudi v tujini, so svoje prve izkušnje nabirali prav na zagorskem odru. Do letos je v Zagorju ob Savi nastopilo že 1086 zborov, 285 zborovodij, mnogi slovenski skladatelji pa so namensko, se pravi prav za to revijo, napisali kar 96 novitet. Tako smo dobili neprecenljivo zapuščino otroških in mladinskih pesmi ter zapuščino zborovodij, ki so s svojim delom in programskimi usmeritvami odločilno vplivali na razvoj naše glasbene kulture.

Seznam vseh rezultatov in posebnih priznanj je objavljen na tej povezavi.

Izbor videoposnetkov pa si lahko ogledate tukaj.