Dvojni odmerek zborovskega petja v Mariboru

MARIBOR – Od 26. do 27. maja v Unionski dvorani v Mariboru poteka 2. Državno tekmovanje Mateja Hubada za mlade zborovske dirigente Zvok mojih rok, ki ga Javni sklad RS z kulturne dejavnosti soorganizira z Akademijo za glasbo v Ljubljani, takoj zatem, 28. in 29. maja, pa bo na istem prizorišču sledilo 27. Državno tekmovanje odraslih pevskih zasedb Naša pesem. Obe državni tekmovanji bo ocenjevala mednarodna žirija.

Mladi dirigenti

Na tekmovanju Zvok mojih rok 2022 bo svoj zborovski talent pred tremi demonstratorskimi zbori (Komornim zborom Orfej iz Ljutomera, Dekliškim pevskim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Akademskim pevskim zborom Maribor) pokazalo deset mladih slovenski zborovodij do 35. leta, ki jih je izbral umetniški svet prireditve. Pokazali bodo svoje sposobnosti dela z zborom: dirigentsko tehniko, tehniko vodenja vaje in komunikacije z zborom ter interpretacije skladb. Najboljši bodo prejeli nagrade partnerjev tekmovanja v sezoni 2022/2023, in sicer: koncert z Zborom Slovenske filharmonije, projekt s Komornim zborom Dekor iz Ljubljane, delo asistenta dirigenta enega od zborov Glasbene matice Ljubljana, nagradi JSKD: plačano kotizacijo za vse polfinaliste za udeležbo na novi evropski prireditvi za dirigente Leading voices v Utrechtu na Nizozemskem julija 2022, ter zborovske partiture.


V okviru prireditve bosta potekali tudi CEZURA (pogovori o(b) tekmovanju) z Alenko Podpečan, Sebastjanom Vrhovnikom in Tadejo Vulc ter okrogla miza s Karmino Šilec.

Tekmovanje dirigentov je ime dobilo po Mateju Hubadu, slovenskem zborovodji in ustanovitelju Glasbene matice Ljubljana ter njene glasbene šole, predhodnice zdajšnjega Konservatorija in Akademije za glasbo v Ljubljani. Tekmovanje ima sicer povezovalni in strokovni pomen. Javni sklad za kulturne dejavnosti skrbi za široko ljubiteljsko poustvarjalnost in ustvarjalnost, Akademija za glasbo pa za strokovno usposabljanje. V ospredju je zlasti skrb za kakovostno rast in razvoj glasbenikov.

Vstop na vse dogodke tekmovanja Zvok mojih rok je prost.

Najboljši slovenski pevski zbori

Na prireditev Naša pesem, bienalno državno tekmovanje odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin, ki bo prav tako potekala v Mariboru, se po dveh letih vračajo najboljše pevske zasedbe. Ker želijo po izteku pandemije organizatorji omogočiti nastop čim več zborom, je Naša pesem 2022 vsebinsko prilagojena – potekala bo namreč v dveh kategorijah, kot tekmovanje in kot revija.

Tekmovanje Naša pesem je izjemnega pomena za ohranjanje in razvoj kakovosti zborovskega petja pri nas, pri čemer ni zanemarljivo dejstvo, da je bil za vse v tujini že uveljavljene slovenske zasedbe prav nastop na Naši pesmi ključen za njihovo nadaljnjo mednarodno uveljavitev.

Na tokratni izdaji tekmovanja bo nastopilo 20 odličnih odraslih zborov in malih pevskih skupin z okoli 600 pevkami in pevci. Priložnost bo še zlasti posebna za 9 zborovodij in 3 zasedbe, ki bodo v okviru tekmovanja tudi debitirali.

Podelitev plaket, priznanj in nagrad

Organizatorji bodo tekmovanje Naša pesem sklenili s podelitvijo več plaket, priznanj in nagrad. Podeljene bodo nagrade za najboljše zbore in najboljše izvedbe skladb, nagrajeni pa bodo tudi posamezniki, ki so prispevali k organizaciji in razvoju Naše pesmi, ter posamezniki z zborovskega področja, ki bodo prejeli Gallusove plakete in listine za leta 2019–2021 – to so najvišja priznanja v zborovski dejavnosti JSKD za umetniške dosežke, za dolgoletno poustvarjalno, strokovno, pedagoško, organizacijsko ali motivacijsko delo na področju zborovske glasbe.

Prejemnika Gallusove plakete sta v letu 2020 Matej Penko, v letu 2021 pa Barbara Kovačič. Med prejemnike Gallusovih listin za leto 2019 so se zabeležili Zdravko Novak, Patrick Quaggiato in Vito Primožič, v letu 2020 pa je slavil Aleš Marčič.

V okviru tekmovanja bo potekala tudi predstavitev jubilejne dokumentarne izdaje ob 50-letnici Naše pesmi z naslovom Musica, noster amor! Naša pesem – 50 let: 1970–2020. Izdaja vsebuje zgodovinski pregled, pogovore z vidnejšimi osebnostmi ob 50-letnici tekmovanja, arhivske fotografije in pregled podatkov za vseh 50 let Naše pesmi.

V žiriji obeh glasbenih tekmovanj – tako tekmovanja Zvok mojih rok kot Naše pesmi – bodo mednarodno uveljavljeni slovenski in tuji člani žirije, in sicer Martina Batič, Karmina Šilec, predsednici, ter člani Petra Grassi, Andraž Hauptman, Ambrož Čopi, Bengt Ollén (Švedska) in Jānis Ozols (Latvija).

Zvok mojih rok in Naša pesem sta prireditvi, ki sta del letošnjega Tedna ljubiteljske kulture.

Sledite dogajanju obeh tekmovanj na Facebook strani Naše pesmi https://www.facebook.com/nasapesem!